Nyheter

Kina försäkrar sig om sin framtida energiförsörjning

Publicerat

den

Kinas ständigt växande energibehov blir allt mer uppenbart. Enbart under de senaste månaderna har Kina tecknat en rad avtal med grannländerna Kazakstan och Ryssland, som syftar till att försäkra sig om sin framtida energiförsörjning.

I juni slöts ett 25-årigt leveransavtal mellan det kinesiska China National Petroleum Corporation (CNPC) och det ryska oljebolaget Rosneft. Avtalet sägs vara värt i storleksordningen 270 miljarder dollar och skulle därmed vara ett av de största i sitt slag. Senare under sommaren tillkännagavs att samma CNPC hade köpt en 20-procentig ägarandel i det ryska gasbolaget Novateks arktiska gasprojekt Yamal. Novatek är Rysslands näst största gasproducent och avtalet försäkrar CNPC om framtida tillgång till LNG (liquid natural gas). Men Kinas behov är större än så och man vill helst ha säker tillgång till gas via pipelines. Man har därför länge förhandlat med den ryska gasjätten Gazprom och i slutet av sommaren nådde man även där fram till ett ramavtal. Det ligger i båda parters intresse att nå en överenskommelse också i detaljerna. Vi förvänta oss att ett slutgiltigt avtal kan komma att undertecknas under hösten.

Efter att Kinas president Xi Jinping besökt Sankt Petersburg i Ryssland stannade han till i Astana i Kazakstan på vägen hem. Under sitt besök tecknades avtal som enligt uppgifter var värda mer än 30 miljarder dollar inom bara energiområdet. Bland annat köpte CNPC en drygt 8-procentig ägarandel i oljeprojektet Kashagan. Kashagan anses vara en av världens största oljefyndigheter utanför Mellanöstern. Fältet upptäcktes i Kaspiska Havet år 2000 och har hittills kostat närmare 140 miljarder dollar att utveckla. Kinas köp kan mycket väl sägas markera startskottet för när fältet äntligen går i kommersiell produktion; nämligen under oktober 2013.

Kinas omättliga energibehov binder samman landet med Kazakstan och Ryssland. Alla inblandade tjänar på överenskommelserna och vi har sannolikt bara sett de första avtalen undertecknade.

Artikeln är ifrån Gustavia Fonders hemsida och är författad av Jens Alverö som är förvaltare av de två fonderna Gustavia Ryssland och Gustavia Kazakstan och Centralasien. Fondbolaget förvaltar också fonden Gustavia Energi och Råvaror.

Populära

Exit mobile version