Följ oss

Video

Keystone XL får konkurrens om att ta oljan till USA

Publicerat

den

Keystone XL utmanas om oljesanden och pipeline

Den planerade pipelinen Keystone XL har skapat enorma protester och blivit en het politisk fråga, vilket lett till att den tillsvidare inte fått klartecken att byggas. Men i skymundan har två andra stora energiföretag planerat för en ny pipeline som kan ta oljesanden från Kanada till raffinaderierna på USAs gulfkust. Det kommer säkert att bli protester kring det projektet också, men till skillnad från Keystone XL så behöver denna ledning inte tillstånd på lika hög politisk nivå. Målet är att kunna pumpa 850.000 fat olja per dag i mitten av 2014. Tilläggas ska dock att det finns tillräckligt mycket olja att transportera för att även Keystone XL har sin plats på marknaden.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Vedde

    30 mars, 2012 vid 17:57

    Oljesanden må vara smutsig, men det finns ingen chans i världen att USA inte vill ha Kanadas energi. Efter valet så blir det full fart på Keystone XL.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Video

Sju stadier av ett imperium

Publicerat

den

Ett imperium och pengar, valuta, guld och manipulation

Detta är den andra delen av serien Hidden Secrets of Money kallad Seven stages of empire. I den första delen gick Mike Maloney igenom skillnaden mellan valuta och pengar. I denna video går han igenom sju stadier av ett imperium, som går igenom hur valuta används och manipuleras över tid i takt med att ett imperium går igenom olika stadier. Vad som däremot behåller sitt värde oavsett manipulationen av valutan är guld.

Fortsätt läsa

Video

Valuta vs pengar

Publicerat

den

Pengar vs valuta, currency vs money

Valuta och pengar är inte samma sak, även om vi liksom de flesta andra använder orden som om de vore synonymer. De har många egenskaper gemensamt, men egenskapen som värdebevarare över tid är det bara en som har. Det är exempelvis en stor skillnad över tid om ett mynt är gjort av guld jämfört med om det är gjort av en värdelös metall med en siffra på.

Se den intressanta videon, Hidden Secrets of Money – Currency vs Money, där Mike Maloney leder oss igenom begreppen och vad de innebär.

Fortsätt läsa

Video

Guld – Säker tillgång eller pyramidspel?

Publicerat

den

Smycken av guld har blivit billigare

Är guld en säker och värdebeständig tillgång eller ett stort pyramidspel? Det är något tillspetsat vad Veckomagasinet på Handelsbanken TV handlar om denna vecka.

Lennart Ekdal låter gästerna Markus Ekberg, VD för Endomines, Patric Andersson, Docent ekonomisk psykologi och Magnus Strömer, råvaruchef på Handelsbanken, komma till tals om sina åsikter.

Guldpriset har redan fallit tillbaka rejält från toppnivån. Markus Ekberg är inte speciellt orolig för att priset ska falla mycket lägre. ”Jag kan inte tänka mig att guld ska sjunka till 1 000 dollar”, säger han. Magnus Strömer har en annan åsikt. ”Det har fallit mycket, men fallet har bara börjat”, säger han. ”Samma psykologi som gäller för guld gäller för till exempel aktier. Det handlar om förväntningar.”, säger Patric Andersson.

Guld – kedjebrev eller värdebeständigt?

Fortsätt läsa

Populära