Connect with us

Nyheter

Kalifornien – En boom av skifferolja?

Published

on

Pengar i form av dollar-sedlar

Pengar i form av dollar-sedlarKalifornien är en av de största delstaterna i USA (tredje största till ytan och störst räknat i antal invånare), men också en delstat som balanserat på den ekonomiska ruinens brant.

Men nu börjar förhoppningarna att bubbla. Det kan nämligen finnas 15 miljarder fat av skifferolja (shale oil) i marken. Det är fyra gånger mer olja än i det enorma Bakken-fältet i USA.

Kalifornien har tidigare i historien upplevt en oljeboom. Men nu visar det sig att längre ner i marken, under den traditionella oljan, finns enorma reserver av skifferolja. Olja som kan kommas åt genom tekniker som fracking och horisontell borrning.

Intresset börjar nu ta fart. Licensrättigheterna för att prospektera på delstatens mark har stigit i pris, från 2 dollar per acre på 90-talet till 500 dollar nu. Men det är långt i från klart att det går att få upp oljan på ett ekonomiskt sätt. Kalifornien ligger där två av jordklotets tektoniska kontinentalplattor möts, vilket gjort att berggrunden på det djupet är veckad. Kaliforniens invånare förväntas också protestera mer mot utvinningen än befolkningen i andra delar av USA, vilket leder till ökad ekonomisk osäkerhet. Men de som är ansvariga för delstatens ekonomi har redan anledning att vara glada, även om produktion ligger i en osäker framtid så kommer pengar in i form av licensrättigheter och årliga avgifter på dessa.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. Claes

  3 mars, 2013 at 01:10

  Roligt att den enorma mängd skifferolja man nu har hittat finns på samma ställe som den vanliga oljan fanns. Undrar om det är likadant på fler ställen i USA och världen.

 2. Anders

  2 maj, 2013 at 06:37

  Det finns dock de som synar hela grejen, ibland vet man inte vad man ska tro…

  Hittade tex denna blogg, killen verkar ha koll:
  http://peakenergi.wordpress.com/2013/04/24/13/
  http://peakenergi.wordpress.com/2013/04/25/skifferolja-eller-oljeskiffer/

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader

Published

on

Koppar handlas nu kring 9 000 USD per ton efter att ha stigit 30 procent från prisfallet då Ryssland kraftigt eskalerade sitt krig i Ukraina. Råvaruhandelsfirman Trafigura tror att priset på koppar under de kommande 12 månaderna kan överträffa det tidigare rekordet från mars 2022 på 10 845 USD och nå ändå upp till 12 000 USD.

Denna prognos baseras på både utbuds- och efterfrågesidan. På utbudssidan har lagren de senaste veckorna minskat i högt tempo och är nu nere på de lägsta säsongsnivåerna sedan år 2008. På efterfrågesidan finns återkomsten i den kinesiska ekonomin. Fortsätter kinas efterfrågan att öka så är bufferten liten för att möta den.

Tilläggas ska att det ligger i en råvaruhandelsfirmas intresse att priser stiger, att brist uppstår och att priser blir volatila.

Graf över kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Continue Reading

Nyheter

Perus guldexport minskade med 28 procent i januari

Published

on

Perus gruvexport sjönk med 19,8 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året, sade sektorns handelskammare på tisdagen. Siffran är inte förvånande eftersom Peru skakats av protester de senaste månaderna.

Den totala mineralexporten under månaden uppgick till 2,473 miljarder dollar jämfört med de 3,1 miljarder dollar som registrerades ett år tidigare, sade National Mining, Oil and Energy Society (SNMPE).

För koppar som Peru är världens näst största producent av, sjönk exporten med 25 procent på årsbasis under årets första månad, till 1,248 miljarder dollar.

Föreningen sa att minskningen av kopparexporten drevs av en minskning med 20,3 procent i volymer jämfört med samma månad 2022, samt en minskning med 5,9 procent i metallens pris.

Gruvminister Oscar Vera sa förra veckan att lokala gruvor återigen började transportera kopparkoncentrat till hamnar för export efter protester som hindrat transporterna. Protesterna i Peru inleddes i december förra året efter avsättningen av den förre presidenten Pedro Castillo.

I en rapport om industrins produktion i januari hänvisade gruvministeriet till ”avbrottet i den södra gruvkorridoren i landet på grund av sociala konflikter i produktionen av utvunnen koppar”.

Samtidigt sjönk guldexporten med 28 procent i januari till 578 miljoner dollar, rapporterade SNMPE. Detta berodde på en volymminskning på 30,8 procent och trots en årlig prishöjning av guld på 4 procent.

Continue Reading

Nyheter

Egypten planerar att dra sig ur FNs spannmålsavtal

Published

on

Pyramiderna i Egypten

Egyptiska myndigheter har meddelat att landet planerar att dra sig ur ett FNs spannmålsavtal i slutet av juni, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Egypten, en av världens största veteimportörer, undertecknade den multinationella spannmålshandelskonventionen Grains Trade Convention (GTC) vid starten 1995. Egypten har varit medlem i rådet som styr spannmålshandelskonventionen sedan starten 1945 då det hette International Wheat Agreement. 

Egyptens begäran i februari att dra sig tillbaka följer en period av turbulens på spannmålsmarknaderna på grund av kriget i Ukraina och oro för livsmedelssäkerhet.

International Grains Council (IGC), som administrerar fördraget, sade att flera delegationer inom IGC är ”förvånade och ledsna över beslutet.” Flera medlemmar kommer sannolikt att be Egypten att ompröva sitt beslut, sade Arnaud Petits verkställande direktör för regeringskonferensen.

Egyptens utrikesdepartement bekräftade att beslutet togs efter att en bedömning av försörjnings- och handelsdepartementen fann de inte att deras medlemskap gav något mervärde.

Flera internationella spannmålshandlare säger att de inte förväntade sig någon inverkan på spannmålsmarknaden, men att symboliskt sett kan Egyptens avgång ses som oroande.

Kriget i Ukraina störde Egyptens veteinköp förra året. Krigets ekonomiska effekter förvärrade också en brist på utländsk valuta i Egypten, vilket ledde till en avmattning av importen, en eftersläpning av varor i hamnar och ett finansiellt stödpaket på 3 miljarder dollar från IMF.

Continue Reading

Populära