Connect with us

Nyheter

Järnmalmspriset föll till under 100 dollar

Published

on

Järnmalmspriset föll till under 100 dollar på spotmarknaden under fredagen. Detta trots nyheter om att stålproduktionen i Kina fortsatt att stiga under början av augusti 2012.

Järnmalm som har tvättatsDet är första gången priset på järnmalm sjunkit under 100 dollar sedan 2009 då marknaden stannade upp på grund av den globala ekonomiska krisen. Analytiker säger att siffrorna verkar bekräfta vad den statligt uppbackade institutionen China Iron and Steel Association (CISA) sade förra veckan om att landets stålproduktion kan komma att minska för första gången på 31 år.

Järnmalmspriset har fallit kontinuerligt de senaste veckorna från toppnoteringen år 2012 på 149 dollar per ton i april. Branschkunniga personer säger att orsaken är att kinesiska stålproducenter har stora lager av järnmalm.

Till detta kan läggas högre export från Australien, Brasilien, andra latinamerikanska producenter och Afrika, samt att ett förbud av järnmalmsproduktion i Karnataka (Indien) har tagits bort.

Prisutveckling på järnmalm

I diagrammet nedan visas hur priset på järnmalm har utvecklats från januari 2007 till mitten av augusti 2012, dvs prisfallet till under 100 dollar i fredags är inte med. Vi ser även hur aktiekurserna för Vale, Rio Tinto och BHP Billiton har utvecklats under samma period.

Utveckling på järnmalmspriset år 2007 till 2012