Connect with us

Nyheter

Japanska obligationer är guld värda

Published

on

Japanska centralbanken ger obligationsköpare guldmyntJapan premierar obligationsköpare med guldmynt och ökar därmed den reella avkastningen på sina rekonstruktionsobligationer. De placerare som köper dessa obligationer kommer att erhålla ett halvt troy ounce guld, något som kan komma att öka avkastningen med nästan 600 procent.

Enskilda investerare som köper obligationer med ett nominellt värde om minst 10 miljoner yen, cirka 860.000 kronor, med en årlig avkastning på 0,05 procent och håller dessa hela löptiden får ett minnesmynt i guld med en vikt om 15,6 gram (0,55 troy ounce) värt cirka 948 USD med dagens guldpris. Med dagens guldpris innebär detta att avkastningen stiger till 89.000 yen, en väsentlig skillnad från de 15.000 yen som räntan motsvarar.

Kupongen för den treåriga statsobligationen som kommer att börja säljas den 16 januari 2012 är 0,18 procent. Den tioåriga statsobligationen ligger nära sin all-time-low på en procent. Silvermynt med en vikt om ett troy ounce (31,1 gram silver) med ett nominellt värde på 1.000 yen kommer att distribueras till dem som köper obligationer med ett nominellt värde på mer än en miljon yen i den emission som släpps i mars 2012. Samtliga obligationsinnehavare kommer dessutom att få ett tackkort från den japanske finansministern.

Förfarandet är ett tecken på att såväl regeringar som centralbanker är oroade över att inte kunna sälja sina statspapper.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Tore

    17 juni, 2012 at 22:10

    Klart rolig idé, och lite guld är ju aldrig fel.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *