Japansk restaurangkedja börjar odla ris i Fukushima

Karta över Fukushima och JapanYoshinoya (吉野家), en av Japans största snabbmatskedjor, specialiserade på gyūdon (köttskål), sade i början av oktober att de skulle börja odla ris och grönsaker i Fukushima-prefekturen, den del av landet där ett kärnkraftverk havererade i mars 2011. Så sent som i oktober 2013 finns det fortfarande 80 000 personer som inte kunnat återvända till sina bostäder efter katastrofen. Saneringarna pågår ännu, och flera svenska medier har rapporterat att det fortfarande inträffar läckor i kärnkraftverket så sent som den 9 oktober 2013.

Yoshinoya Holdings har låtit meddela att bolaget ingått ett joint venture-avtal med lokala jordbrukare under namnet Yoshinoya Farm Fukushima för att odla ris, lök och kål på ett 4,3 hektar stort område i Shirakawa, endast 80 kilometer från kärnkraftverket Fukushima Daiichi. I anslutning till jordbruket skall Yoshinoya Holdings bygga en processanläggning för de grönsaker som skall serveras på snabbmatskedjans restauranger över hela landet. I anläggningen kommer det att finnas apparatur som skall kunna spåra tecken på radioaktivitet säger Yoshinoya Holdings som säger att detta är ett sätt att bidra till återuppbyggnaden av prefekturen. Yoshinoya Holdings säger också att den nya anläggningen kommer att säkerställa snabbmatskedjans behov av billiga ingredienser.

Stora delar av Fukushima evakuerades efter den kärnkraftsolycka som inträffade i mars 2011 då en tsunami, utlöst av ett skalv, slog in ett kärnkraftverk vid kusten, vilket ledde till att reaktorer fick härdsmältor. En annan effekt var att radioaktiv strålning spreds över ett mycket stort område. Först nu har den japanska regeringen tagit bort avgränsningarna för delar av området.

Jordbrukare över ett relativt stort område i Fukushima, som är huvudsakligen opåverkad av katastrofen, har klagat kraftigt sänkta priser på sina produkter eftersom många konsumenter fortsätter att undvika livsmedel som kommer från Fukushimaprefekturen.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top