Connect with us

Nyheter

Japansk restaurangkedja börjar odla ris i Fukushima

Published

on

Karta över Fukushima och Japan

Karta över Fukushima och JapanYoshinoya (吉野家), en av Japans största snabbmatskedjor, specialiserade på gyūdon (köttskål), sade i början av oktober att de skulle börja odla ris och grönsaker i Fukushima-prefekturen, den del av landet där ett kärnkraftverk havererade i mars 2011. Så sent som i oktober 2013 finns det fortfarande 80 000 personer som inte kunnat återvända till sina bostäder efter katastrofen. Saneringarna pågår ännu, och flera svenska medier har rapporterat att det fortfarande inträffar läckor i kärnkraftverket så sent som den 9 oktober 2013.

Yoshinoya Holdings har låtit meddela att bolaget ingått ett joint venture-avtal med lokala jordbrukare under namnet Yoshinoya Farm Fukushima för att odla ris, lök och kål på ett 4,3 hektar stort område i Shirakawa, endast 80 kilometer från kärnkraftverket Fukushima Daiichi. I anslutning till jordbruket skall Yoshinoya Holdings bygga en processanläggning för de grönsaker som skall serveras på snabbmatskedjans restauranger över hela landet. I anläggningen kommer det att finnas apparatur som skall kunna spåra tecken på radioaktivitet säger Yoshinoya Holdings som säger att detta är ett sätt att bidra till återuppbyggnaden av prefekturen. Yoshinoya Holdings säger också att den nya anläggningen kommer att säkerställa snabbmatskedjans behov av billiga ingredienser.

Stora delar av Fukushima evakuerades efter den kärnkraftsolycka som inträffade i mars 2011 då en tsunami, utlöst av ett skalv, slog in ett kärnkraftverk vid kusten, vilket ledde till att reaktorer fick härdsmältor. En annan effekt var att radioaktiv strålning spreds över ett mycket stort område. Först nu har den japanska regeringen tagit bort avgränsningarna för delar av området.

Jordbrukare över ett relativt stort område i Fukushima, som är huvudsakligen opåverkad av katastrofen, har klagat kraftigt sänkta priser på sina produkter eftersom många konsumenter fortsätter att undvika livsmedel som kommer från Fukushimaprefekturen.

Nyheter

JPMorgan Chases nickel visade sig vara sten

Published

on

Nickel

En sammanblandning på ett holländskt lager ledde till att JPMorgan Chase av misstag köpte säckar med stenar som ansågs vara nickel enligt en ny rapport.

Rapporten som publicerades av Wall Street Journal i måndags kom efter att London Metal Exchange förra veckan avslöjade att det hade skett en sammanblandning i dess nickelförsörjning. Börsen identifierade vid tillfället inte ägaren till de förmodade nickelsäckarna eller lagret där de förvarades.

En operatör på lagret vägde säckarna som skulle innehållit innehålla mer än 50 ton nickel och upptäcka att de var fyllda med stenar. Personer som är bekanta med saken berättade att lagret ägdes och drevs av logistikföretaget Access World som troligen kommer att få stå för räkningen. Access World ägs av råvaruhandlaren Glencore.

Access World sa att de ska gå igenom alla säckar med nickel på alla platser, men tror att problemet är ”ett isolerat fall och specifikt för ett lager i Rotterdam.”

Hade materialet faktiskt varit nickel, en väsentlig råvara som används i stål och elbilsbatterier, skulle säckarna ha varit värda cirka 1,3 miljoner dollar, rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg.

Den låga kvantiteten tyder på att sammanblandningen kommer att ha relativt liten inverkan på metallmarknaderna. Men incidenten understryker komplexiteten i att investera i en bransch utsatt för extrem prisvolatilitet och störningar i leveranskedjan.

JPMorgan Chase ska enligt uppgift ha köpt säckarna för flera år sedan. Tidigare har råvaruhandlaren Trafiguera drabbats av bedrägerier med just nickel.

Continue Reading

Nyheter

Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader

Published

on

Koppar handlas nu kring 9 000 USD per ton efter att ha stigit 30 procent från prisfallet då Ryssland kraftigt eskalerade sitt krig i Ukraina. Råvaruhandelsfirman Trafigura tror att priset på koppar under de kommande 12 månaderna kan överträffa det tidigare rekordet från mars 2022 på 10 845 USD och nå ändå upp till 12 000 USD.

Denna prognos baseras på både utbuds- och efterfrågesidan. På utbudssidan har lagren de senaste veckorna minskat i högt tempo och är nu nere på de lägsta säsongsnivåerna sedan år 2008. På efterfrågesidan finns återkomsten i den kinesiska ekonomin. Fortsätter kinas efterfrågan att öka så är bufferten liten för att möta den.

Tilläggas ska att det ligger i en råvaruhandelsfirmas intresse att priser stiger, att brist uppstår och att priser blir volatila.

Graf över kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Continue Reading

Nyheter

Perus guldexport minskade med 28 procent i januari

Published

on

Perus gruvexport sjönk med 19,8 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året, sade sektorns handelskammare på tisdagen. Siffran är inte förvånande eftersom Peru skakats av protester de senaste månaderna.

Den totala mineralexporten under månaden uppgick till 2,473 miljarder dollar jämfört med de 3,1 miljarder dollar som registrerades ett år tidigare, sade National Mining, Oil and Energy Society (SNMPE).

För koppar som Peru är världens näst största producent av, sjönk exporten med 25 procent på årsbasis under årets första månad, till 1,248 miljarder dollar.

Föreningen sa att minskningen av kopparexporten drevs av en minskning med 20,3 procent i volymer jämfört med samma månad 2022, samt en minskning med 5,9 procent i metallens pris.

Gruvminister Oscar Vera sa förra veckan att lokala gruvor återigen började transportera kopparkoncentrat till hamnar för export efter protester som hindrat transporterna. Protesterna i Peru inleddes i december förra året efter avsättningen av den förre presidenten Pedro Castillo.

I en rapport om industrins produktion i januari hänvisade gruvministeriet till ”avbrottet i den södra gruvkorridoren i landet på grund av sociala konflikter i produktionen av utvunnen koppar”.

Samtidigt sjönk guldexporten med 28 procent i januari till 578 miljoner dollar, rapporterade SNMPE. Detta berodde på en volymminskning på 30,8 procent och trots en årlig prishöjning av guld på 4 procent.

Continue Reading

Populära