IEA höjer prognosen för efterfrågan på olja

Den globala efterfrågan på olja trotsade dystra förväntningar från en månad sedan för att stå emot omicron-vågen med mycket mindre störningar än väntat, sade International Energy Agency (IEA) i veckan och höjde sina beräkningar av efterfrågetillväxt med 200 000 bpd för både 2021 och 2022.

Oljefat

Efterfrågan ökade med 1,1 miljoner bpd till 99 miljoner bpd under fjärde kvartalet 2021, vilket trotsar förväntningarna om en allvarlig konsumtionsstörning på grund av omicron-vågen, sa IEA i sin oljemarknadsrapport (OMR) för januari.

För en månad sedan sa IEA att ökningen av covid-fall var inställd på att tillfälligt bromsa återhämtningen av den globala oljeefterfrågan, men effekten av omicron-varianten skulle sannolikt vara mer dämpad än tidigare vågor och kommer inte att upphäva efterfrågan.

Förra veckan sa IEAs verkställande direktör Fatih Birol att efterfrågan på olja hade visat sig vara mer motståndskraftig mot effekterna av omicron-variantens spridning än vad IEA hade förväntat sig.

Motståndskraftig efterfrågan inför rekordhöga fall på grund av mjukare covid-restriktioner fick IEA att höja sina globala efterfrågeuppskattningar med 200 000 bpd för 2021 och 2022, och förväntar sig nu en efterfråganstillväxt på 5,5 miljoner bpd förra året och 3,3 miljoner bpd i år.

Marknaden är stramare än väntat, sa byrån, men varnade ändå för att det skulle bli ett överskott under det första kvartalet 2022, med ”efterfrågan på en säsongsmässig nedgång, förvärrad av mer distansarbete och mindre flygresor.”

Lagerdragningarna beräknas också ha fortsatt i november och december, konstaterade IEAs rapport, i motsats till tidigare prognoser om att lagren i OECD-länderna skulle börja byggas under fjärde kvartalet 2021.

I november sjönk OECDs totala industrilagren med 354 miljoner fat från för ett år sedan och på den lägsta nivån på sju år, sa IEA.

”Preliminära data för december visar att OECD-industrins lager faller med ytterligare 45 mb medan volymerna av olja på vattnet steg”, noterade byrån.

IEA noterade också den stramare marknaden än väntat för bara en månad sedan, och sa att ”ICE Brent backwardation fördubblades, vilket återspeglar snäva oljelager.”

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top