Nyheter
Hong Kong-börsen vill starta råvaruhandel i Kina

Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd, moderbolag till Hong Kong-börsen (HKEx), men också till London Metal Exchange (LME), planerar att utveckla yuan-denominerade råvaruprodukter i takt med att HKEx expanderar på den kinesiska marknaden.
Enligt koncernens VD kommer HKEx sannolikt inom kort att påbörja handel i metaller som skall avräknas genom cash settlement. Både avräkningen och handeln skall enligt uppgift ske i kinesiska yuan. Därefter skall HKEx addera andra typer av råvarukontrakt och fysisk avveckling av kontrakten. Att HKEx kommer att börja med metaller är inte så pass konstigt, Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd som är Asiens näst största börs köpte under 2012 London Metal Exchange för 2,2 miljarder USD och har för avsikt att få igen dessa pengar genom sin satsning i Kina, världens största användare av industrimetaller.
Hong Kong är idag hem för världens största offshore-pool av yuan, den kinesiska valutan, utanför Kina, varför det finns goda förutsättningar för att handeln i basmetaller skall kunna fungera väl. Genom kombinationen av London Metal Exchange och Hong Kongs innehav av yuan skapas förutsättningar för att internationalisera den kinesiska råvarumarknaden vilket kan leda till att Kinas påverkan på råvarumarknaderna världen över inte är över, utan att den tvärtom bara har börjat.
Den kinesiska ekonomin
Hang Seng Indexet (HSI) har sjunkit med cirka sex procent under 2013, men noterades under året betydligt lägre, vilket bland annat har berott på att den kinesiska ekonomins tillväxt minskat kraftigt även om den fortfarande visar betydligt bättre styrka än många europeiska länder.
Frysta avgifter
På LME, en börs som grundades för mer än ett sekel sedan ovanför en hattaffär i Londons finansdistrikt, handlas basmetaller som koppar, zink och tenn vilka fungerar som referenspriser världen över. HKEx garanterade i samband med att börsen tog över LME att inte höja avgifterna innan 2015.
Under 2012 stod Kina för 41 procent av den globala kopparkonsumtionen, totalt 8,3 miljoner ton enligt data som har publicerats av den brittiska banken Barclays. Kina stod dessutom för 43 procent av den globala efterfrågan på aluminium och 44 procent av världens köp av bly. Kina är därmed världens näst största köpare av basmetaller, endast USA utgör en större spelare på denna marknad.
HKEx har undertecknat ett letter of intent med Bank of China, som hanterar clearingen av valuta i Hong Kong, Macao och Taiwan. Bank of Chinas investment banking-enhet har dessutom nyligen godtagits som clearingmedlem på LME.
LMEClear, metallbörsens nya clearinghus, kommer att lanseras under september 2014 och redan nu pågår arbetet med att addera den funktionalitet som krävs för att hantera yuan-denominerade produkter i systemet.
Järnmalm och jordbruksprodukter
Hong Kong Exchanges planerar initialt att erbjuda handel i järnmalm, koks och jordbruksprodukter vilka skall kontantavräknas. Handeln på de tre råvarubörserna på det kinesiska fastlandet uppgick enligt China Futures Association till 95 300 miljarder yuan, motsvarande 15 500 miljarder USD under 2012.
HKEx har som mål att etablera LME-lager i Kina. I dag finns det ett globalt nätverk på mer än 700 registrerade lager för de råvaror som handlas på LME, men inget av dessa finns i Kina.
Nyheter
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.
Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.
Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.
Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.
Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.
Nyheter
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.


Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys4 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer