Connect with us

Nyheter

Guldkursen går mot 1200 dollar

Published

on

Guldtacka och mynt hos BullionVault

Guldkursen gör tackor billigareVi ser just nu ett paradigmskifte hos investerarna när det gäller deras syn på guldets framtid. Den 2 april 2013 publicerade den franska banken Societe Generale en specialrapport, ”The end of the gold era”, i vilket banken spådde att guldkursen skulle falla till 1 375 USD per troy ounce innan utgången av 2013. Vid publiceringstillfället låg guldpriset på 1 600 USD och föll inom loppet av två veckor ned till 1 360 USD per troy ounce, lägre än vad Societe Generale hade spått och betydligt snabbare.

Societe Generale säger att banken har fått många frågor från sina kunder sedan de publicerade denna baissade rapport, och förklarar det med att banken sett de dramatiska utförsäljningarna av guld under april i kombination med att utsikterna för att FED kommer minska omfattningen av sina QE-program innan året är slut. Sammantaget gör detta att Societe Generale tror på ett paradigmskifte när det gäller många investerares attityd till guld.

Guldkursen och CPI-index för USA

Detta kommer sannolikt att resultera i fortsatt storskaliga utförsäljningar av ETF:ernas innehav av guld både under 2013 och 2014. ETF:erna har sålt cirka 100 ton guld per månad sedan i april och Societe Generale tror att dessa utförsäljningar kommer att överstiga efterfrågan på smycken, tackor och mynt. Av detta följer att Societe Generale reviderar ned sin prognos för guldpriset till 1 200 USD per troy ounce för slutet av det fjärde kvartalet 2013.

Societe Generale tror inte att de rapporterade höga produktionskostnaderna för guldbrytning kommer att hindra att guldpriset faller till 1 200 USD per troy ounce, men banken tror att produktionskostnaderna kan fungera som ett golv och hindra att priset faller under 1 000 USD per troy ounce.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *