Grainchain, blockchain-baserad råvaruhandel

Sedan GrainChain för två år sedan lanserade sin transaktionsplattform för råvaror , som är baserad på en distribuerad liggare, har företaget förmedlat tusentals kontrakt på allt från majs, durra, vete och sojabönor till sand från sitt huvudkontor i McAllen, Texas.

Nätverk
Foto: Emiliano Ricci

Nu expanderar företaget till Mexiko, i samarbete med Tamaulipas regering för att hjälpa bönder och spannmålsföretag med råvaruhantering och -avveckling.

Genom att integrera med befintlig utrustning för silos kommer GrainChain att installera sina sensorer och sin programvara för att automatisera certifiering av lager, fakturahantering och rapportering till köpare och säljare, enligt ett uttalande från företaget.

Även om bolagets användning av blockkedjeteknik är ny så började GrainChain utveckla sin teknik för sex år sedan som ett supply chain management-system för jordbrukare.

Bolagets grundare och verkställande direktör Luis Macias hade sålt sitt tidigare mjukvaruföretag Verge Data till ett försäkringsbolag 2005 och tog ledigt innan han gick tillbaka till mjukvaruutvecklingsbranschen i McAllen. År 2012 blev han kontaktad av Macias Hi Star Grain om att utveckla programvara för att hantera försäljningen av bulkvaror. Företaget tillbringade de följande fem åren med att utveckla tekniken.

Innan en råvara någonsin sänds sätter GrainChain upp ett kontrakt mellan köparen och jordbrukaren för deras leverans, som förhandlas fram via GrainChains digitala portal. Det kontraktet lämnas till blockkedjan tillsammans med en överenskommen betalning som hålls i spärr till dess att leverans skett.

På fältet och på silon består GrainChains system av ett logistikverktyg för att övervaka och spåra skördar som kommer ut ur fälten och genom enskilda silor. Varorna är certifierade för kvalitetssäkring med företagets sensorteknik, och certifieringen registreras på en HyperLedger-baserad blockchain.

När sändningen är verifierad, skickas betalningen till jordbrukaren i form av ett dollaruppbackat GrainPay stablecoin som möjliggör omedelbar avveckling av transaktionen. Denna tillgångsuppbackade token bränns när kontraktet är uppfyllt och tokens konverteras till den fiatvaluta som överenskommits i det ursprungliga kontraktet.

GrainChain tjänar pengar genom att ta ut en provision på varje transaktion som går genom sin plattform.

Företaget tog nyligen in 2,5 miljoner dollar från Medici Ventures i en nyemission. Medici Ventures är en del av Overstock. Syftet med emissionen var att möjliggöra en internationell expansion.

För närvarande har företaget 14 varor listade inklusive: majs, sojabönor, sesamfrön, solrosfrön, durra, kaffe, kakao och sand.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top