Gapet mellan palladium och platina kommer att minska

Enligt en nyligen publicerad analytikergenomgång från Reuters kommer palladium att kosta 485 USD per troy ounce mer än platina i år. Detta är en rekordhög premium, men det finns anledning att tro att gapet mellan palladium och platina kommer att minska under 2020. Reuters undersökning visar att platina kommer att återhämta sig från sin åtta år långa nedgång under nästa år.

En brist på palladium och ett överskott av platina har reverserat den traditionella hierarkin mellan de två metallerna som båda främst används i fordon för att minska skadliga utsläpp.

Palladium

Palladium steg från en botten på 449,55 dollar per ounce i början av 2016 för att nå rekordnivåer över 1 600 dollar i mars. Sedan dess har palladiumpriserna fallit tillbaka till omkring 1 400 dollar.

Undersökningen genomfördes genom att tillfråga 27 analytiker och handlare som den här månaden gav en medianprognos för palladium till i genomsnitt 1 350 dollar i år – det högsta årliga genomsnittet någonsin – och 1 250 USD år 2020.

Prisprognosen är högre än liknande undersökningar

Den förutsägelsen är högre än en liknande undersökning som genomfördes för tre månader sedan, och spådde priser på 1 200 USD i år och 1 150 dollar år 2020. Detta gör emellertid att palladium hamnar bakom guldpriset. En parallell Reutersundersökning visade att ädelmetallhandlarna tror att guldkursen kommer att landa på 1 322 USD per troy ounce under 2019 samt 1 369 USD under nästa år.

Underskott åtta år i rad

Konsultföretaget Metals Focus förutspår ett underskott om 789 000 ounces palladium i år på 10 miljoner ounce-årsmarknaden – det åttonde årliga underskottet – och underskott av samma storlek under flera år efter det.

Även palladium har gynnats av en övergång från diesel- till bensinmotorer efter utsläppsskandalen år 2015. Både palladium och platina används i fordon för att rena avgaser men palladiumanvändandet är högre i bensinmotorer. En avmattning i bilförsäljningen på nyckelmarknader, inklusive USA och Kina, kan underminera priserna säger INTL FCStone-analytikern Edward Meir. En annan risk är att biltillverkare kommer att minska kostnaderna genom att använda mer platina och mindre palladium.

Det finns få tecken på detta, men investerare som förväntar sig substitution har ökat sina satsningar på högre platinapriser, vilket har lyft metallen från en botten på cirka 800 dollar per ounce till lite under 900 dollar.

Platina kommer att kämpa för att hålla fast vid de kurserna, fann undersökningen. Analytiker och handlare angav en medianprognos på 865 dollar för det här året – det lägsta årliga genomsnittet sedan 2004.

Den prognosen är högre än en liknande undersökning som genomfördes för tre månader sedan, och spådde priser på 1 200 USD i år och 1 150 dollar år 2020.

Platina har ett beständigt utbudsöverskott. World Platinum Investment Council förväntar sig ett överskott på 680 000 ounces i år på en marknaden som är 8 miljoner ounce stor – det tredje raka året av överutbud.

”Platinans utbuds- och efterfrågerelation är inte lika konstruktiv som palladium, så vi har sett hur denna metall kämpat på uppsidan under en längre tid”, säger INTL FCStones Meir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top