Connect with us

Nyheter

Gazprom satsar på gasexport till Sydeuropa

Published

on

Naturgas exporteras via pipeline från RysslandGazprom meddelade under vecka 5 2012 att bolaget planerar att öka gasexporten till Europa och bygga en pipeline till Asien. Samtidigt som de ska öka volymerna från Shtokmangasfältet meddelade Gazprom även att bolaget befinner sig i slutskedet för att kunna ta ett beslut om en eventuell öppning av en gasproduktionsenhet i östra delarna av Ryssland.

Gazproms ledning har tillsammans med Grekland påbörjat diskussionerna kring gasledningsprojektet South Stream som har till syfte att förse de södra delarna av Europa med naturgas.

Mötesdeltagarna diskuterade utsikterna för det rysk-grekiska samarbetet och dess fördjupning inom energisektorn, samt aktuell status för den grekiska energiindustrin. Särskild uppmärksamhet ägnades åt gasleveranser och South Stream-projektets genomförande i landet.

1996 lanserades rysk naturgas i Grekland och enligt preliminära uppgifter levererade Gazprom 2,9 miljarder kubikmeter gas till Grekland under 2011.

I syfte att diversifiera rutterna för exporten av naturgas planerar Gazprom att genomföra projektet för byggande av en gasledning som dras under Svarta havet till länderna i södra och centrala Europa – South Stream-projektet.

Karta över South Stream - Export av naturgas via pipeline från RysslandMellanstatliga avtal har tecknats med Bulgarien, Serbien, Ungern, Grekland, Slovenien, Kroatien och Österrike för att genomföra den landbaserade delen gasledningen. Under tredje kvartalet 2011 slutfördes genomförbarhetsstudier av South Stream och omfattade en förstudie av offshore avsnitt och genomförbarhetsstudier av respektive gasledningar i värdländerna i Syd-och Centraleuropa.

Den 30 december 2011, uppmanade Vladimir Putin, premiärminister i Ryssland, Gazprom att påskynda lanseringen av South Stream-projektet och att börja dess byggande under 2012.

Den 20 januari 2012 höll Alexey Miller, ordförande i Gazproms förvaltningskommitté, ett möte för att godkänna en detaljerad handlingsplan för att säkerställa lanseringen av South Streams rörledningar i december 2012.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Vedde

    27 juli, 2013 at 02:20

    Spännande hur naturgasen är så otroligt geopolitisk. Men jag tror Ryssland kommer att exportera allt mer till Kina, de kommer bättre överens med varandra.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *