Följ oss

Nyheter

Gazprom satsar på gasexport till Sydeuropa

Publicerat

den

Naturgas exporteras via pipeline från RysslandGazprom meddelade under vecka 5 2012 att bolaget planerar att öka gasexporten till Europa och bygga en pipeline till Asien. Samtidigt som de ska öka volymerna från Shtokmangasfältet meddelade Gazprom även att bolaget befinner sig i slutskedet för att kunna ta ett beslut om en eventuell öppning av en gasproduktionsenhet i östra delarna av Ryssland.

Gazproms ledning har tillsammans med Grekland påbörjat diskussionerna kring gasledningsprojektet South Stream som har till syfte att förse de södra delarna av Europa med naturgas.

Mötesdeltagarna diskuterade utsikterna för det rysk-grekiska samarbetet och dess fördjupning inom energisektorn, samt aktuell status för den grekiska energiindustrin. Särskild uppmärksamhet ägnades åt gasleveranser och South Stream-projektets genomförande i landet.

1996 lanserades rysk naturgas i Grekland och enligt preliminära uppgifter levererade Gazprom 2,9 miljarder kubikmeter gas till Grekland under 2011.

I syfte att diversifiera rutterna för exporten av naturgas planerar Gazprom att genomföra projektet för byggande av en gasledning som dras under Svarta havet till länderna i södra och centrala Europa – South Stream-projektet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Karta över South Stream - Export av naturgas via pipeline från RysslandMellanstatliga avtal har tecknats med Bulgarien, Serbien, Ungern, Grekland, Slovenien, Kroatien och Österrike för att genomföra den landbaserade delen gasledningen. Under tredje kvartalet 2011 slutfördes genomförbarhetsstudier av South Stream och omfattade en förstudie av offshore avsnitt och genomförbarhetsstudier av respektive gasledningar i värdländerna i Syd-och Centraleuropa.

Den 30 december 2011, uppmanade Vladimir Putin, premiärminister i Ryssland, Gazprom att påskynda lanseringen av South Stream-projektet och att börja dess byggande under 2012.

Den 20 januari 2012 höll Alexey Miller, ordförande i Gazproms förvaltningskommitté, ett möte för att godkänna en detaljerad handlingsplan för att säkerställa lanseringen av South Streams rörledningar i december 2012.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Vedde

    27 juli, 2013 vid 02:20

    Spännande hur naturgasen är så otroligt geopolitisk. Men jag tror Ryssland kommer att exportera allt mer till Kina, de kommer bättre överens med varandra.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära