Följ oss

Nyheter

Fritt fall i Northland Resources

Publicerat

den

Gruvbolaget Northland Resources

Gruvbolaget Northland ResourcesVeckans stora kursfall stod Northland Resources för sedan företaget meddelat att det skulle komma att behöva ta in ytterligare 375 miljoner USD i form av nya aktier och olika sorters skuldförbindelser. Fördelningen beräknas bli 250 miljoner USD i nya aktier och 125 miljoner USD i obligationer. Då har Northland Resources redan gjort en överenskommelse med brittiska Stemcor om en förskottsbetalning på upp till 50 miljoner USD. Aktien rasade och Northlands aktieägare kunde se värdet på sitt kapital minska med två tredjedelar.

Frågan är emellertid om dessa pengar räcker? Vi har talat med en branschkollega till Northland Resources som listar ett antal faktorer som gör att denne VD tror att Northland Resources ännu inte sett det värsta.

Högre Opex, Northland Resources hade räknat med 62 USD dmt, men nu ser det ut att bli dubbelt så högt, 118 USD per dmt.

Betydligt högre Capex, denna har stigit från 222 miljoner USD till 1.096 miljoner USD.

Ett lägre pris på järnalmen. Northland Resources har räknat med ett genomsnittligt pris om 151 USD per ton, men får bara 130 USD per ton. Priset på järnmalm vid den kinesiska hamnen i Tianjin som brukar anses vara ett globalt riktmärke låg i veckan på 145,90 USD per ton.

Northland Resources har nu sänkt prognosen för valutaparet USD/SEK. Tidigare har ledningen räknat med att de skulle kunna får 8,125 SEK per USD, nu sänktes prognosen till 6,90 SEK per USD.

Valutakurs USD SEK under 5 år

Källa: Stockletter

6,90 SEK känns fortfarande väldigt högt. Historiskt sett, från 1972 till och med 2013 har valutaparet USDSEK handlats till 6,73. Toppen nåddes i juni 2001 då detta valutapar handlades till 11,03 och botten 3,87 noterades i mars 1975. Att Northland Resources då tror att de skall fortsätta få ut 6,90 SEK per USD känns synnerligen högt.

Northland Resources aktiekursDet värsta är att Northlands prognoser i vissa fall bygger på data från februari 2012, alltså sådana uppgifter som är ett år gamla. Förutsättningarna har förändrats radikalt sedan dess. Lägg dessutom till det faktum att Northland Resources har stora problem med sin logistik, att frakta malm till Narvik tar tid och kostar en hel del.

Så vitt vi kan se har Northland Resources stora problem som emellertid inte delas av sektorn i övrigt, men samtliga bolag i segmentet kommer att drabbas negativt av detta eftersom marknaden kommer att vara försiktig med att uppvärdera nya fynd och prognoser. Det gäller således för de andra företagen i sektorn att vara konservativa i sina prognoser, något som kommer att medföra att branschkollegorna står inför ett pedagogiskt problem, hur förklara för marknaden att de tror på högre siffror men att de på grund av Northlands miss väljer att kommunicera ett sämre alternativ än vad som annars kunde förväntas?

Under fredagen den 25 januari kommer Northland Resources att hålla en videokonferens klockan 15:30 vilket förhoppningsvis kommer att räta ut en del frågetecken, men som det ser ut nu så ser vi inga skäl till att rusa efter denna aktie. Det intressanta är att då Northland Resources deltog på Mines & Money i december 2012 såg företagets ledning mycket positivt på framtiden. Det är sju veckor sedan…. Att ledningen inte haft koll på detta är inte bra, speciellt som det i gruvkretsar har varit ett välkänt faktum sedan jul att Northland haft problem.

Den spontana frågan är, kommer något av de större företagen med mer välfyllda kassor att börja räkna på Northland Resources? Enligt uppgift finns det corporate financeföretag som anser att detta är en bra idé, men om de kan övertyga sina kunder om detta låter vi vara osagt.

Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

2 Comments

  1. Pat

    25 januari, 2013 vid 03:29

    Jag hoppas någon polisanmäler ledningen i Northland

  2. Kenneth

    15 mars, 2013 vid 13:37

    Det ligger nära till hands att hålla med Pat. Verkar som ledningen är helt aningslös mot den bakgrund man lätt kan läsa sig till

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lucara Diamond – diamantbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Lucara Diamonds gruva

Lucara Diamond är ett gruvbolag i Lundin-sfären som bryter diamanter och har nu varit i produktion under hela 12,5 år. Aktien är noterad både i Kanada och på Stockholmsbörsen. Aktiekursen har kommit ner rejält och ligger nu på sin lägsta nivå någonsin.

William Lamb är tillbaka i VD-rollen med full energi sedan några veckor, efter att ha varit VD under åren 2011-2018. Den 12 september presenterade han verksamheten för investerare i Stockholm, en inspelning kan ses nedan. Dr John Armstrong, som är Vice President, ger även en presentation av tillgångarna.

William Lamb, VD för Lucara Diamond, presenterar verksamheten i Stockholm.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Populära