Följ oss

Nyheter

Fraktpriset för olja sjunker när USA importerar mindre

Publicerat

den

Import av olja till USA

Import av olja till USADNB har uppdaterat sina prognoser för fraktpriserna på råolja för 2013 och 2014. De är omkring 25 % lägre än tidigare prognoser och förväntas vara fortsatt lägre under de kommande åren.

Fraktpriset för tankers av de största modellerna spås av DNB att bli 21.000 USD per dag under 2013 och 22.000 USD under 2014, vilket är 25 % respektive 24 % lägre jämfört med tidigare prognoser. Mindre tankers av Suezmax-modell förväntas i genomsnitt kosta 18.000 USD per dag under nästa år, vilket är 25 % lägre.

Större inhemsk produktion av olja i USA

Orsaken är att USA kommer att importera betydligt mindre råolja via tankers under kommande år, vilket till största del beror på att USAs inhemska produktion av olja förväntas öka stort. Delvis via produktion av shale oil, eller skifferolja för att använda det svenska uttrycket.

DNB ger prognosen att USAs årliga import av råolja kommer att minska med 550.000 fat per dag. En tanker av VLCC-modell kan frakta 2 miljoner fat råolja, vilket är dubbelt så mycket som en Suezmax-modell.

USAs minskade import av olja är ingen tillfällig trend. Tvärt om pekar den långsiktiga trenden på att USA går mot att bli självförsörjande på olja. Konsumtionen av olja minskar stadigt samtidigt som produktionen ökar. Till detta kan även läggas att USA numera producerar stora mängder naturgas i form av shale gas, tight gas etc.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    14 oktober, 2012 vid 18:32

    Sakta men säkert börjar USAs ändrade förutsättningar för energi sprida sig i världen, men det går helt klart långsamt.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Publicerat

den

Teknisk analys på guldpriset

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.

Teknisk analys på guldpriset av Ingemar Carlsson
Fortsätt läsa

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Populära