Följ oss

Nyheter

Fraktpriset för olja sjunker när USA importerar mindre

Publicerat

den

Import av olja till USA

Import av olja till USADNB har uppdaterat sina prognoser för fraktpriserna på råolja för 2013 och 2014. De är omkring 25 % lägre än tidigare prognoser och förväntas vara fortsatt lägre under de kommande åren.

Fraktpriset för tankers av de största modellerna spås av DNB att bli 21.000 USD per dag under 2013 och 22.000 USD under 2014, vilket är 25 % respektive 24 % lägre jämfört med tidigare prognoser. Mindre tankers av Suezmax-modell förväntas i genomsnitt kosta 18.000 USD per dag under nästa år, vilket är 25 % lägre.

Större inhemsk produktion av olja i USA

Orsaken är att USA kommer att importera betydligt mindre råolja via tankers under kommande år, vilket till största del beror på att USAs inhemska produktion av olja förväntas öka stort. Delvis via produktion av shale oil, eller skifferolja för att använda det svenska uttrycket.

DNB ger prognosen att USAs årliga import av råolja kommer att minska med 550.000 fat per dag. En tanker av VLCC-modell kan frakta 2 miljoner fat råolja, vilket är dubbelt så mycket som en Suezmax-modell.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

USAs minskade import av olja är ingen tillfällig trend. Tvärt om pekar den långsiktiga trenden på att USA går mot att bli självförsörjande på olja. Konsumtionen av olja minskar stadigt samtidigt som produktionen ökar. Till detta kan även läggas att USA numera producerar stora mängder naturgas i form av shale gas, tight gas etc.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    14 oktober, 2012 vid 18:32

    Sakta men säkert börjar USAs ändrade förutsättningar för energi sprida sig i världen, men det går helt klart långsamt.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära