Följ oss

Video

Feronia – Börsnoterad producent av palmolja

Publicerat

den

Feronia Inc - Börsnoterad producent av palmoljaVi skrev nyligen om råvaran palmolja och nu hittade vi precis en färsk intervju med Ravi Sood, ordförande för Feronia (FRN), en producent av palmolja vars aktier är börsnoterade på Toronto Venture Exchange.

Förutom att svara på frågor om Feronia så framkommer även en hel del intressant information om marknaden för palmolja. Exempelvis följer priset på palmolja priset på olja. Vi får även veta att priset på palmolja aldrig har fallit under marginalkostnaden för produktion av palmolja, något som sannolikt är helt unikt för en råvara.

Feronia har stora plantager och mark för planteringar och enligt Ravi Sood är företaget fullt finansierat för att ta sig till positivt kassaflöde.

Vi har ingen annan kunskap om Feronia än vad som framkommer i denna intervju, så vi har ingen åsikt om aktien eller företaget. Men intervjun på knappt 10 minuter är klart intressant.

Video

Sju stadier av ett imperium

Publicerat

den

Ett imperium och pengar, valuta, guld och manipulation

Detta är den andra delen av serien Hidden Secrets of Money kallad Seven stages of empire. I den första delen gick Mike Maloney igenom skillnaden mellan valuta och pengar. I denna video går han igenom sju stadier av ett imperium, som går igenom hur valuta används och manipuleras över tid i takt med att ett imperium går igenom olika stadier. Vad som däremot behåller sitt värde oavsett manipulationen av valutan är guld.

Fortsätt läsa

Video

Valuta vs pengar

Publicerat

den

Pengar vs valuta, currency vs money

Valuta och pengar är inte samma sak, även om vi liksom de flesta andra använder orden som om de vore synonymer. De har många egenskaper gemensamt, men egenskapen som värdebevarare över tid är det bara en som har. Det är exempelvis en stor skillnad över tid om ett mynt är gjort av guld jämfört med om det är gjort av en värdelös metall med en siffra på.

Se den intressanta videon, Hidden Secrets of Money – Currency vs Money, där Mike Maloney leder oss igenom begreppen och vad de innebär.

Fortsätt läsa

Video

Guld – Säker tillgång eller pyramidspel?

Publicerat

den

Smycken av guld har blivit billigare

Är guld en säker och värdebeständig tillgång eller ett stort pyramidspel? Det är något tillspetsat vad Veckomagasinet på Handelsbanken TV handlar om denna vecka.

Lennart Ekdal låter gästerna Markus Ekberg, VD för Endomines, Patric Andersson, Docent ekonomisk psykologi och Magnus Strömer, råvaruchef på Handelsbanken, komma till tals om sina åsikter.

Guldpriset har redan fallit tillbaka rejält från toppnivån. Markus Ekberg är inte speciellt orolig för att priset ska falla mycket lägre. ”Jag kan inte tänka mig att guld ska sjunka till 1 000 dollar”, säger han. Magnus Strömer har en annan åsikt. ”Det har fallit mycket, men fallet har bara börjat”, säger han. ”Samma psykologi som gäller för guld gäller för till exempel aktier. Det handlar om förväntningar.”, säger Patric Andersson.

Guld – kedjebrev eller värdebeständigt?

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära