Följ oss

Video

Ethiopian Commodity Exchange – En växande råvarubörs i Afrika

Publicerat

den

Råvarubörs i Afrika - Ethiopian Commodity Exchange

Råvarubörs i Afrika - Ethiopian Commodity ExchangeBörser, oavsett om det är för handel av aktier, råvaror eller andra tillgångar, kritiseras ofta för att de inte tillför något värde. Även om det finns vissa negativa aspekter, så överväger fördelarna med förkrossande tyngd. Värdet av en modern och effektiv marknadsplats är något samhället, ekonomin och människorna i dem har stor nytta av.

Afrika i allmänhet är inte känt för att ha en effektiv ekonomi, men det händer mer än många av oss kanske tror. Ett exempel är Ethiopian Commodity Exchange, en modern råvarubörs som etablerades i Etiopien år 2007.

Eleni Gabre Madhin - VD för Etiopiens råvarubörs

Eleni Gabre-Madhin, VD för Ethiopian Commodity Exchange

Sedan etableringen har antalet råvaror som handlas utökats och idag köps och säljs kaffe, sesamfrön, bönor (haricot beans), majs och vete.

Börsen har bland annat gjort att det nu finns ett transparent marknadspris som bönder kan ta del. För att underlätta ytterligare har även ett gratis telefonnummer etablerats där bönder och andra aktörer som inte spenderar sina dagar framför en datorskärm enkelt kan ta del av prisinformation.

Kaffe, sesamfrön och bönor står för 60 % av Etiopiens exportinkomster. Att en så stor del av landets export nu kan ske på ett effektivare sätt kan få en betydande positiv effekt på landets ekonomi.

Video

Sju stadier av ett imperium

Publicerat

den

Ett imperium och pengar, valuta, guld och manipulation

Detta är den andra delen av serien Hidden Secrets of Money kallad Seven stages of empire. I den första delen gick Mike Maloney igenom skillnaden mellan valuta och pengar. I denna video går han igenom sju stadier av ett imperium, som går igenom hur valuta används och manipuleras över tid i takt med att ett imperium går igenom olika stadier. Vad som däremot behåller sitt värde oavsett manipulationen av valutan är guld.

Fortsätt läsa

Video

Valuta vs pengar

Publicerat

den

Pengar vs valuta, currency vs money

Valuta och pengar är inte samma sak, även om vi liksom de flesta andra använder orden som om de vore synonymer. De har många egenskaper gemensamt, men egenskapen som värdebevarare över tid är det bara en som har. Det är exempelvis en stor skillnad över tid om ett mynt är gjort av guld jämfört med om det är gjort av en värdelös metall med en siffra på.

Se den intressanta videon, Hidden Secrets of Money – Currency vs Money, där Mike Maloney leder oss igenom begreppen och vad de innebär.

Fortsätt läsa

Video

Guld – Säker tillgång eller pyramidspel?

Publicerat

den

Smycken av guld har blivit billigare

Är guld en säker och värdebeständig tillgång eller ett stort pyramidspel? Det är något tillspetsat vad Veckomagasinet på Handelsbanken TV handlar om denna vecka.

Lennart Ekdal låter gästerna Markus Ekberg, VD för Endomines, Patric Andersson, Docent ekonomisk psykologi och Magnus Strömer, råvaruchef på Handelsbanken, komma till tals om sina åsikter.

Guldpriset har redan fallit tillbaka rejält från toppnivån. Markus Ekberg är inte speciellt orolig för att priset ska falla mycket lägre. ”Jag kan inte tänka mig att guld ska sjunka till 1 000 dollar”, säger han. Magnus Strömer har en annan åsikt. ”Det har fallit mycket, men fallet har bara börjat”, säger han. ”Samma psykologi som gäller för guld gäller för till exempel aktier. Det handlar om förväntningar.”, säger Patric Andersson.

Guld – kedjebrev eller värdebeständigt?

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära