Connect with us

Nyheter

Enorma prisskillnader på naturgas

Published

on

Naturgas (LNG) fraktar dit priset är högstEuropa minskade sin import av flytande naturgas (LNG) med 34 % under första kvartalet i år. Men det handlar inte om att behovet minskat, snarare tvärt om. Den enkla förklaringen är att säljarna har styrt om sina fartyg till Asien och framför allt till världens största LNG-konsument Japan då de betalar bättre. Japanska köpare betalade 16 USD per tusen kubikfot, vilket är 32 procent mer än förra året. Europas gaspriser var samtidigt oförändrade och låg kvar på 10 USD. Detta kan jämföras med att priset på naturgas i USA under samma period var 2,57 USD (vilket motsvarar 2,503 USD per BTU, som priser kvoteras till i USA).

Vi har alltså en situation där USA svämmar över av naturgas och priserna ligger under produktionskostnaden, samtidigt som Japan är i desperat behov efter att kärnkraften stängts ner pga olyckorna.

Det kostar pengar att kyla ner naturgas till LNG och frakta den med fartyg och det tar tid att bygga ny infrastruktur. Men med så stora prisskillnader så börjar det så smått hända saker i USA och Kanada. Men det kommer inte att gå fort. Trots en kommande ökad export i kombination med att naturgas börjar konkurrera ut kol på sina håll i USA så pekar terminspriserna bara på 4 USD per BTU i slutet av 2014.

Det kan vara intressant att lyfta blicken och fundera på vad så olika energipriser gör för länders ekonomier.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. Magnus

  25 juli, 2012 at 10:25

  Australien måste tjäna multum. De har ju en massa naturgas och borde väl exportera den till Japan.

  • Tore

   29 juli, 2012 at 01:25

   Det känns som att Australien har massor av allt. Förutom naturgas så exporterar de kol i enorma kvantiteter så vitt jag förstår. Och guld verkar också vara stort i landet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *