Elfenbenskustens kakaoskörd utom fara

Kakao-fruktProduktionen av kakao i Elfenbenskusten, världens största producent av kakao, kommer att ligga i närheten av fjolårets nivå. De så kallade Harmattvindarna som blåser från Saharaöknen har upphört innan dessa nådde kakaoplantagerna i Elfenbenskusten. I och med detta har det inte uppstått några skador på grödan.

En undersökning som vi gjort hos 13 olika analytiker, mäklare och handlare visar att dessa tror att kakaoodlarna i Elfenbenskusten under säsongen 2012/2013 kommer att skörda 1.420 tusen ton kakao. Denna siffra ligger 6,8 procent högre än de 1.330 tusen ton som råvarufirman Marex Spectron kommunicerade den 15 november 2012. Den nya siffran ligger 3,8 procent under föregående års skörd.

Sedan förra veckan har Harmattan börjat dra förbi, bland annat som en följd av ökad molnighet. Årets Harmatta har varit kort och måttlig vilket medfört få negativa konsekvenser för kakaoskörden. De torra och dammiga ökenvindarna som vanligen förekommer i Västafrika under december och januari kom sent i år vilket gjort det möjligt för jorden att behålla sin fuktighet. Utöver detta har nederbörden i flera av de kakaoodlande regionerna sedan slutet av oktober övergått genomsnittet.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top