Följ oss

Nyheter

Diwali – en religiös festivals betydelse för guldprisets utveckling

Publicerat

den

Diwali - Festival i Indien med fyrverkeri och guldI slutet av oktober, närmare bestämt den 26 oktober, firades den indiska festivalen Diwali – ljusets fest, en av Indiens största festivaler och högtider vid vilken befolkningen tänder små lampor fyllda med olja för att fira ljusets seger över mörkret.

Under festivalen bär deltagarna nya kläder samt äter godis och andra sötsaker tillsammans med familjemedlemmar och vänner samt utbyter gåvor och fyrar av raketer.

Diwali anses vara en gynnsam period för köp av ädelmetaller i Indien och befolkningen köper smycken, guldmynt och andra föremål för att vördna Lakshmi, hinduernas gudinna som representerar rikedom och välstånd. Baserat på statistik från World Gold Council (WGC) utgjorde smycken cirka hälften av den totala efterfrågan på guld under 2010, cirka 2.016 ton av totalt 4.000.

Hur mycket guld används för smycken, investering, industri och ETFer.

Efterfrågan på guld för smycken, industri, investeringar och ETFer. Källa World Gold Council (WGC).

Indien är världens största konsument av guldsmycken, och stod 2010 för cirka 37 procent av den globala smyckesmarknaden enligt World Gold Council (WGC). De indiska smyckena stod för 746 av de totalt 2.016 tonnen.

Festivalen Diwali infaller årligen mellan mitten av oktober och mitten av november och markerar också början på den indiska bröllopssäsongen. Att ge bort guld och silversmycken som bröllopsgåvor är en djupt rotad indisk tradition varför början av denna period markerar en period av hög efterfrågan på guld från Indien. Faktum är att enligt World Gold Council (WGC) så är de indiska konsumenterna mycket aktivt engagerade i sina kommande köp av guld, mer än 75 procent av kvinnorna säger att de ständigt letar efter ny design. Mer än femtio procent av allt guld köps i samband med bröllop, men även bröllopsdagar har blivit ett tillfälle vid vilka guldsmycken ges bort.

Som framgår av tabellen nedan (källa: WGC), har den indiska efterfrågan på guldsmycken, tackor och mynt registrerat en stark tillväxt, 38 procent under Q2 211 (Q2’11 vs Q2’10). Denna ökning har skett trots de kraftigt stigande guldpriserna.

För de 12 månader som slutar Q2 211 har den totala indiska efterfrågan på guldsmycken, guldtackor och -mynt uppvisat en tillväxt om 29 procent jämfört med året innan. Denna efterfrågan väntas överstiga svindlande 1.000 ton i år.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Efterfrågan på guld av konsumenter i olika länder år 2011

Efterfrågan på guld från konsumenter per land, andra kvartalet 2011.

Nyligen nämnde Wall Street Journal att den indiska efterfrågan på guld når sin topp under festivalsäsongen, och att den väntas ha stigit med 65 procent till cirka 150 ton enligt Prithviraj Kothari , ordförande i Bombay Bullion Association.

Som kuriosa kan nämnas att i Indien sätts guldpriset i RS/10 gram, det vill säga indiska rupier per tio gram och inte i USD per troy ounce.

Nyheter

Saudiarabiens export av olja nere på covid-nivå

Publicerat

den

Produktion av olja

Priset på olja har på senare tid återhämtat sig med WTI-oljan uppe på över 80 USD och brentoljan på över 85 USD. En intressant graf som kan hjälpa till att förklara prisuppgången är den nedanstående där det framgår att Saudiarabiens export av olja är nere på samma nivå som under covid-pandemin.

Grafer över Saudiarabiens oljeexport
Fortsätt läsa

Nyheter

Minskad efterfrågan på skogsprodukter, men priserna stiger

Publicerat

den

Efterfrågan på skogsprodukter och trävaror har gått ner. Men det globala utbudet har minskat ännu mer, vilket gjort att priserna har stigit. De bakomliggande faktorerna är inte bra, men svensk skogsnäring går ändå starkt. Christian Nielsen, marknadsanalytiker på Skogsindustrierna, förklarar utvecklingen på marknaden. Han säger bland annat att framtiden ser ljus ut för branschen.

Christian Nielsen, marknadsanalytiker på Skogsindustrierna, förklarar marknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnfull Next ska ta finsk kärnkraft för fjärrvärme till Sverige

Publicerat

den

Steady Energys SMR-reaktor för fjärrvärme

Det finska kärnenergiföretaget Steady Energy och Kärnfull Next har ingått ett strategiskt samarbetsavtal gällande små modulära reaktorer (SMR) för svensk fjärrvärme. Steady Energy avser bygga SMR-fjärrvärmeanläggningar i Helsingfors och Kuopio, Finland, med den första kommersiella enheten i drift redan 2030. Avtalet innebär att Sverige kan bli nästa land.

​Den finska marknadsledaren inom SMR-utveckling, Steady Energy, siktar nu på den svenska fjärrvärmemarknaden genom ett strategiskt samarbete med projektutvecklingsbolaget Kärnfull Next från Göteborg. Den svenska SMR-pionjärens nätverk, marknadskunskap och projektexpertis inom bland annat finansieringlösningar och leveransmodeller ses som en nyckel för att ta tekniken till Sverige skriver bolagen.

”Vi är mycket glada över samarbetet med Steady Energy och att kunna leverera denna smarta och kostnadseffektiva lösning till den svenska marknaden. Med Steadys reaktor i vår portfölj kompletterar vi vårt el-fokuserade SMR-program Re:Firm med ett riktat fjärrvärmeerbjudande, Re:Heat, för kommuner som söker 2030-talets fossilfria uppvärmningslösningar”, säger Christian Sjölander, VD för Kärnfull Next.

Steady Energy har sedan tidigare tecknat avsiktsförklaringar för leverans av upp till femton reaktorer med Helsingfors lokala energibolag Helen och Kuopio Energi i östra Finland. Byggandet av den första kommersiella anläggningen förväntas börja 2028, med den första enheten i drift senast 2030. Byggandet av en pilotanläggning i Finland inleds redan nästa år med kandidatsajter i Helsingfors, Kuopio och Lahti.

Tommi Nyman, VD för Steady Energy, betonar uppvärmningens betydelse för Sveriges ambitiösa klimatmål. “Vi är väldigt stolta över att få samarbeta med Kärnfull Next och bli en del av deras marknadsledande erbjudande. Sveriges elförbrukning förväntas öka avsevärt för att nå nettonollmålen, drivet av elektrifieringen av transporter och industri. Men det krävs även en stor mängd fossilfri uppvärmningsenergi för att uppnå Sveriges klimatåtaganden”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

”Man tenderar ibland att glömma att elektricitet bara är en del av vår energimix. Det behövs även skalbara och hållbara lösningar för Sveriges värmesektor. Steady’s nordiska design, leverantörskedja och tekniska mognadsgrad gör den perfekt för vårt nya fjärrvärmeprogram”, säger Sjölander.

Sveriges fjärrvärmeförbrukning uppgår till cirka 50 terawattimmar per år, där två tredjedelar kommer från biomassa. Kostnaderna för biomassa har dock ökat kraftigt de senaste åren, och bränslets framtid inom fjärrvärme är omdebatterad – inte minst på grund av dess värdefulla alternativa användningsområden samt utsläppen av växthusgaser.

”Att värma en stor stad med biomassa kräver en hög med stockar stor som en fotbollsplan varje dag, med en stadig ström av lastbilsleveranser dygnet runt. Det är hög tid att våra samhällen begränsar eldning för uppvärmning. Genom att kombinera vår expertis är Steady Energy och Kärnfull Next redo att ta SMR-fjärrvärme till Sverige och påskynda landets ambitiösa klimat- och hållbarhetsmål,” avslutar Nyman.

Steady Energys SMR-teknologi:

 • Finskdesignad LDR-50 fjärrvärmereaktor
 • Termisk effekt på 50 megawatt per enhet
 • Ett fåtal enheter kan värma en medelstor stad
 • Utsläppsfri produktion
 • Enhetsstorlek jämförbar med en upprätt fraktcontainer, höjd 12 meter
 • Lättvattenkyld och modererad, enkel och beprövad design
 • Låg temperatur och tryck på 150 °C och 8 bar, närmare en hushållsespressomaskin än ett konventionellt kraftverk
 • Energi överförs via enkla värmeväxlare
 • Nästan 100% effektivitet tack vare avsaknaden av turbiner
 • Mycket låga livscykelutsläpp av koldioxid, jämförbara med havsbaserad vindkraft
 • Låga och förutsägbara driftskostnader
 • Baserad på decennier av världsledande finsk kärnforskning och utveckling
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära