Följ oss

Nyheter

Diwali – en religiös festivals betydelse för guldprisets utveckling

Publicerat

den

Diwali - Festival i Indien med fyrverkeri och guldI slutet av oktober, närmare bestämt den 26 oktober, firades den indiska festivalen Diwali – ljusets fest, en av Indiens största festivaler och högtider vid vilken befolkningen tänder små lampor fyllda med olja för att fira ljusets seger över mörkret.

Under festivalen bär deltagarna nya kläder samt äter godis och andra sötsaker tillsammans med familjemedlemmar och vänner samt utbyter gåvor och fyrar av raketer.

Diwali anses vara en gynnsam period för köp av ädelmetaller i Indien och befolkningen köper smycken, guldmynt och andra föremål för att vördna Lakshmi, hinduernas gudinna som representerar rikedom och välstånd. Baserat på statistik från World Gold Council (WGC) utgjorde smycken cirka hälften av den totala efterfrågan på guld under 2010, cirka 2.016 ton av totalt 4.000.

Hur mycket guld används för smycken, investering, industri och ETFer.

Efterfrågan på guld för smycken, industri, investeringar och ETFer. Källa World Gold Council (WGC).

Indien är världens största konsument av guldsmycken, och stod 2010 för cirka 37 procent av den globala smyckesmarknaden enligt World Gold Council (WGC). De indiska smyckena stod för 746 av de totalt 2.016 tonnen.

Festivalen Diwali infaller årligen mellan mitten av oktober och mitten av november och markerar också början på den indiska bröllopssäsongen. Att ge bort guld och silversmycken som bröllopsgåvor är en djupt rotad indisk tradition varför början av denna period markerar en period av hög efterfrågan på guld från Indien. Faktum är att enligt World Gold Council (WGC) så är de indiska konsumenterna mycket aktivt engagerade i sina kommande köp av guld, mer än 75 procent av kvinnorna säger att de ständigt letar efter ny design. Mer än femtio procent av allt guld köps i samband med bröllop, men även bröllopsdagar har blivit ett tillfälle vid vilka guldsmycken ges bort.

Som framgår av tabellen nedan (källa: WGC), har den indiska efterfrågan på guldsmycken, tackor och mynt registrerat en stark tillväxt, 38 procent under Q2 211 (Q2’11 vs Q2’10). Denna ökning har skett trots de kraftigt stigande guldpriserna.

För de 12 månader som slutar Q2 211 har den totala indiska efterfrågan på guldsmycken, guldtackor och -mynt uppvisat en tillväxt om 29 procent jämfört med året innan. Denna efterfrågan väntas överstiga svindlande 1.000 ton i år.

Efterfrågan på guld av konsumenter i olika länder år 2011

Efterfrågan på guld från konsumenter per land, andra kvartalet 2011.

Nyligen nämnde Wall Street Journal att den indiska efterfrågan på guld når sin topp under festivalsäsongen, och att den väntas ha stigit med 65 procent till cirka 150 ton enligt Prithviraj Kothari , ordförande i Bombay Bullion Association.

Som kuriosa kan nämnas att i Indien sätts guldpriset i RS/10 gram, det vill säga indiska rupier per tio gram och inte i USD per troy ounce.

Förstsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

De globala sockerpriserna kan stiga när den indiska produktionen sjunker

Publicerat

den

Sockerrör

Sockerpriserna över hela världen kan skjuta i höjden ytterligare på grund av en nedgång i produktionen i Indien, världens största sockerproducent – och exportrestriktioner som införts av den indiska regeringen.

De globala sockerpriserna har redan stigit till nära sin högsta nivå på mer än ett decennium. Ett pound råsocker handlas för närvarande till nästan 26 amerikanska cent. Det är en kraftig uppgång från de cirka 17 amerikanska cent per pound som denna råvara handlades till i maj 2013.

Den indiska regeringen har begränsat exporten för den pågående sockerproduktionscykeln, som sträcker sig från oktober till september varje år, till 6,1 miljoner ton. Om något nytt tillstånd för export beviljas kommer det att ske i december 2023 efter att ha räknat in primärproduktionsuppskattningar för den nya säsongen från oktober 2023 till september 2024.

Kommer när produktionen minskar i Kina och Thailand 

Enligt All India Sugar Trade Associations har 5,7 miljoner ton av den tillåtna kvoten redan exporterats, och resten förväntas vara utsänd senast den 25 maj. Den förväntade exportbegränsningen när taket har nåtts innebär att ytterligare indiska försändelser kommer att skickas ut först 2024. Denna frånvaro av en nyckelleverantör på den globala marknaden kommer då vid en tidpunkt då produktionen också har minskat i länder som Kina och Thailand.

Indien exporterade rekordhöga 11,2 miljoner ton socker under säsongen 2021-2022, med sändningar som skickades till länder som Indonesien, Malaysia, Bangladesh, Sudan, Somalia och Förenade Arabemiraten. Indien förväntades producera omkring 38,5 miljoner ton 2022-2023, men denna uppskattning sänktes till 36,8 miljoner ton av Indian Sugar Mills Association (ISMA) den 26 april 2023.

Dessa siffror inkluderar socker som används för etanolproduktion, vilket indikerar att den faktiska produktionsuppskattningen av sötningsmedlet bara är 32,8 miljoner ton. Detta skall ställas mot en årlig inhemsk konsumtion på cirka 27,5 miljoner ton. Minskningen av produktionen är till stor del ett resultat av väderrelaterade störningar i Maharashtra, en viktig stat som odlar sockerrör. Preliminära siffror visar att produktionen där har minskat med omkring 15 procent i den nuvarande produktionscykeln.

Begränsat utbud tvingar sockerbruken att stänga

Den 15 april uppgick Indiens sockerproduktion till 31,1 miljoner ton för innevarande säsong som började i oktober 2022, en nedgång på 5,4 procent jämfört med året innan. Många sockerbruk har stängt tidigt på grund av begränsad tillgång till sockerrör.

Sockerrör som odlas i Indien har en odlingscykel på 12 till 18 månader. Sockerrören planteras mestadels mellan januari och mars och skördas från december till mars året därpå.

Skörden kräver jämnt fördelat och lägligt monsunregn under juni och juli, följt av en torr period för mognad. Detta traditionella vädermönster har blivit oberäkneligt på grund av klimatförändringarna.

Nedgången i sockerproduktionen i Indien har ökat oron för stigande priser under sommarmånaderna som sträcker sig ungefär från april till juni, då efterfrågan toppar på grund av den ökade konsumtionen av kalla drycker och glass.

Det har förekommit spekulationer om att den indiska regeringen till och med skulle kunna begränsa exporten under den tilldelade kvoten på 6,1 miljoner ton. Tidningen Mint rapporterade den 8 maj om en ny plan för att stoppa transporter på cirka 85 000 ton som ännu inte lämnat de indiska kusterna.

Tillgångskrisen i Indien kommer när de globala sockerpriserna är på uppgång. De nådde sin högsta nivå sedan 2011 i slutet av april, då råsockret handlades till 27 amerikanska cent per pound. De har sedan dess mattats marginellt, men inflationstrycket är fortfarande aktivt.

I maj steg FAOs sockerprisindex med 17,6 procent från mars, den högsta nivån sedan oktober 2011, på grund av minskade produktionsförväntningar och resultat i Indien, Kina, Thailand och EU orsakade av torra väderförhållanden.

En långsam start på sockerrörsskörd i Brasilien, tillsammans med högre internationella råoljepriser, vilket kan öka efterfrågan på sockerrörsbaserad etanol, flaggades också som en av faktorerna.

Meir Commodities, ett sockerhandelsföretag i Mumbai, förväntar sig ett globalt underskott på cirka tre miljoner ton för säsongen 2023-2024 med tanke på bristen från leverantörer som Indien och Thailand.

Förstsätt läsa

Nyheter

Vänta, vänta och vänta är vad den tekniska analysen på oljepriset säger

Publicerat

den

Teknisk analys på Brent-olja

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt för Brent-olja, och den är i ärlighetens namn inte vidare spännande för den visar bara på att man ska vänta. Det har varken den senaste tiden eller nu kommit någon tydlig köp- eller säljsignal.

Förstsätt läsa

Nyheter

Petrolia Noco kommer att ha en betydande oljeproduktion från 2025

Publicerat

den

Anställda på Petrolia Noco

Det norska oljebolaget Petrolia Noco har idag en obetydlig oljeproduktion men kommer att ha en betydelsefull sådan från 2025. Bolagets aktier är idag noterade på NOTC, men kommer under nästa år att flytta noteringen till Euronext Growth Oslo. Bolagets CFO Erik von Krogh presenterar verksamheten.

Förstsätt läsa

Populära