Diamanter, Botswana och DeBeers

En fjärdedel av världens diamanter kommer från Botswana, räknat i finansiellt värde. Landet med endast 2 miljoner invånare har en ständigt växande ekonomi där det investeras i allt sådant som behövs för att bygga ett bra samhälle. Medans större delen av världen brottas med budgetunderskott och finansiella problem så uppvisar Botswana hela tiden budgetöverskott och en stor valutareserv. Det finns fortfarande fattigdom, men landet går kontinuerligt åt rätt håll.

Diamant-företaget Debswana ägt av Botswana och DeBeers

Debswana’s huvudkontor i Botswana

Kanske mest intressant är det djupa samarbete staten har ingått med världens största diamantproducent DeBeers. Botswana och DeBeers har dels skapat ett 50/50 joint venture via bolaget Debswana för verksamheten i landet. Men det slutar inte där, Botswana är dessutom numera ägare av 15 % av hela DeBeers. DeBeers kommer nästa år dessutom att flytta sin försäljningsorganisation från London till Botswana, vilket är en stor händelse med tanke på att London har varit företagets bas under 120 år.

  1 Reply to “Diamanter, Botswana och DeBeers”

  1. Magnus skriver:

   Lucara känner jag till och DeBeers har jag hört om under åren vad gäller diamanter. Riktigt intressant om Botswana idag!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top