Följ oss

Nyheter

Diamanter, Botswana och DeBeers

Publicerat

den

En fjärdedel av världens diamanter kommer från Botswana, räknat i finansiellt värde. Landet med endast 2 miljoner invånare har en ständigt växande ekonomi där det investeras i allt sådant som behövs för att bygga ett bra samhälle. Medans större delen av världen brottas med budgetunderskott och finansiella problem så uppvisar Botswana hela tiden budgetöverskott och en stor valutareserv. Det finns fortfarande fattigdom, men landet går kontinuerligt åt rätt håll.

Diamant-företaget Debswana ägt av Botswana och DeBeers

Debswana’s huvudkontor i Botswana

Kanske mest intressant är det djupa samarbete staten har ingått med världens största diamantproducent DeBeers. Botswana och DeBeers har dels skapat ett 50/50 joint venture via bolaget Debswana för verksamheten i landet. Men det slutar inte där, Botswana är dessutom numera ägare av 15 % av hela DeBeers. DeBeers kommer nästa år dessutom att flytta sin försäljningsorganisation från London till Botswana, vilket är en stor händelse med tanke på att London har varit företagets bas under 120 år.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    25 juli, 2012 vid 00:58

    Lucara känner jag till och DeBeers har jag hört om under åren vad gäller diamanter. Riktigt intressant om Botswana idag!

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära