Följ oss

Nyheter

Det iranska oljeembargot, ett geopolitiskt syftningsfel

Publicerat

den

Svenska Oljeinvesteringar - Investera i oljaKort och gott om varför meningen bör läsas om. Få har undgått oväsendet om Iran, det iranska kärnenergiprogrammet och sanktionerna mot den iranska oljeindustrin. Rykten som får spridning i massmedia har skapat en betydande oro i oljemarknaden (det vill säga utöver den redan stora instabiliteten som tillkommit över utfrysningen av iransk olja) och utan tillförlitliga källor är det är svårt att verifiera vad som är sant.

En specifik aspekt i det politiserade oljebråket är förstås Irans (föga överraskande) hot om att dra sig ur befintliga kontrakt med länder som Frankrike, Nederländerna, Italien, Spanien, Portugal och Grekland. Ramaskriet från EU kan beskrivas som trångsynt och en politisk förlust: Man ville skrida till verket med att frysa ut Irans olja från den europeiska marknaden under en högsommar och med tillräckligt lång respit för att ha hittat alternativa källor till den iranska oljan.

Karta över IranEn tanke som förstås var lika optimistisk som den var kontraproduktiv; Iran synade bluffen och har i gengäld kontrat med att i nuläget strypa leveranserna till Storbritannien och Frankrike. Handlingen var lika politiskt motiverad som den var symbolisk. Det var nämligen de två länderna som hade starkast drivit på frågan om sanktioner mot Irans oljeindustri och Irans centralbank, där bland annat handel med guld, silver, diamanter, andra ädelmetaller och spannmål ingår.

Hotet mot de fem andra länderna kvarstår, och enligt PressTV (publ. 21 februari), har Irans talesperson för utrikeskabinettet, Ramin Mehmanparast, konstaterat att framtida oljehandel med EU kommer att begränsas till enbart medelstora och stora transaktioner i avtal som ej kan annulleras. Ett uttalande som medvetet nonchalerar USA:s och EU:s mål att införa sanktioner och som lämnar ett (seriöst) meddelande till Medelhavsländerna inom EU. Både Italien och Spanien importerar en signifikant andel av Irans olja (12% resp. 15%) medan Grekland köper 35% av oljan. På kredit.

Tvärtom har sanktionerna enbart lett till pessimism och förtret hos traditionella konsumenter av Irans energiexport. Sydkorea uttryckte önskan om att inte bara bibehålla importen, utan explicit om att ytterligare oljeimporter på grund av växande energibehov. Japan likaså fortsätter inte bara att importera iransk olja, men har pressat USA till att ge Japan en avskrivning på sanktionsplikt. Eftersom Sydkorea redan fått sin avskrivning (Arirang News Agency, publ. 20 februari) från Washington, väntas Japan uppnå detsamma. När Japans femte största raffinaderibolag fortsätter trots sanktioner att importera drygt 100.000 fat olja av Iran, finns inga egentliga intentioner från andra länder att fullfölja amerikanska sanktioner.

Länder som Kina, Indien och Turkiet har nästan helt ignorerat USA:s kall på sanktionsplikt. Kina som länge spekulerades sänka oljeimporten från Iran, har tvärtom signerat ett årligt avtal på minst 500.000 fat råolja om dagen och rapporter understryker att Kinas oljebehov för 2012 har ökat med 4% till en siffra på 9,9 miljoner fat om dagen, något som definitivt bekräftar Kinas ökade import av iransk råolja på ytterligare 200.000 fat om dagen under de senast gångna månaderna.

Indien har inte bara bestämt sig för att bibehålla den iranska importen av olja, men uttalade också att Indien skulle öka importen. Indien blev Irans största kund under januari månad när iransk media rapporterade en ökning på 37,5% för den månaden. Detta innebär 550.000 fat råolja om dagen. Transaktionerna sker till 45-55% i indiska rupier, resten sker i ”byteshandel”. Rykten med källa i DEBKAfile (publ. 23 januari) som sedan rapporterades i RT.com (publ. 24 januari) rapporterade att den byteshandeln skulle ske i guld, uppgifter som varken bekräftats eller dementerats av det indiska utrikesdepartementet. Rapporteringen såg i varje fall till att guldet (som den 23:e låg på strax under 1670 USD/troy ounce) steg oavbrutet till strax under 1760 USD per troy ounce den 2:e februari.

Utveckling för oljepriset under februari 2012Vad sanktionerna hittills har lyckats uppnå är en dramatisk förhöjning av priset på oljan där ett fat råolja (Brent) nyligen nådde 123 USD. Oljebranschen har alltid varit politiserad, men när fluktuationer i priser sker efter minsta hörsägen är det ett talande tecken för marknadens instabilitet.

Sanktionerna är mycket tuffa på pappret, men de är långt ifrån vattentäta – tvärtom har den hjälpt den iranska ambitionen att försvaga petrodollarns ställning och motiverat Irans fortsatta transaktioner i nationella valutor och i byteshandel (däribland olja för guld) med andra länder. Iran har även använt tredjepartsbanker för att se till att transaktionerna flyter obehindrat.

Men Iran har inte seglat i lugna farvatten. Sanktionerna ledde till att Irans rial devalverade 8% mot dollarn för att hindra den skenande inflationen, och den iranska centralbanken förklarade ett stopp på den flytande växelkursen genom att sätta ett fast värde på 12,260 rial/1 USD. Detta har även lett till förhöjda marknadspriser som slagit till mot den gemene mannen i Iran, något som belyser svagheterna i den amerikanska och europeiska agendan. I en värld både hjälplöst beroende av olja och i skör tillväxt, var sanktionerna dömda att misslyckas redan från början.

Banksystemet SWIFT

Det finns ännu en riskfaktor som det sällan talas om: Irans banktransaktioner kan komma att frysas ut från SWIFT. Just nu är det bara rykten, men med tanke på Eurozonens sköra stadium så är det inte sannolikt i nuläget och har egentligen bara förmågan att skapa mer instabilitet på en oljemarknad som redan är på helspänn.

Verkligheten berättar att även om västvärlden lyckas frysa ut oljan kommer Iran inte att ha svårigheter att hitta nya kunder. Iran behöver egentligen inte göra signifikanta rabatteringar när de i själva verket kan vänta på att en instabil marknad sätter ett högre pris för att sedan göra strategiska prisavdrag med långsiktiga kunder. Och kunderna finns överallt. Till exempel har Irak uttryckt intresset att låta Iran utveckla Iraks oljefält, och Pakistan önskar fullfölja IP-pipelinen som öppnar upp en energimarknad värd åtskilliga miljarder för Iran. Dessutom exporterar Iran sin energiindustri till flertalet länder i Centrala Asien, däribland Tadzjikistan.

Att resterande EU-länder just nu svävar i den verkliga risken för att frysas ut ur kommande oljeleveranser är ett diplomatiskt trumfkort som tilldelats Iran av inga andra än EU:s utrikesdepartement med Catherine Ashton på spetsen. Irans politiska motmanöver visar på hur dåligt mottagna sanktionerna är och hur landet kommer att ställa sig till framtida kontrakt med EU-länderna. Trovärdighetens politiska betydelse får inte underskattas och den har redan nu utnyttjats av Irans utrikeskabinett. Hur tänkte man här egentligen?

En snabb kommentar om den saudiska reservkapaciteten: En del uttrycker skepsis för Saudiarabiens förmåga att täcka utebliven iransk oljeexport. I själva verket leder den ökade produktionen till ytterligare instabilitet på marknaden. Det finns geopolitiska faktorer som ligger bakom (dels Sunni-Shiaklyftan och dels att den oljerika provinsen Ash-Sharqiya med raffinaderier och faciliteter i Al-Hofuf och Al-Qatif befolkas av shiamuslimer som inte har en anknytning till den styrande klanen Al-Saud). Det är mycket osannolikt att Saudiarabiens reservkapacitet kan täcka för förlusten av iranska leveranser, en sakfråga som diskuterats långt innan sanktionerna kommit på tal (Reuters, publ. 13 juni 2011).

[hr]

Om Svenska Oljeinvesteringar

Vår affärsidé

 • Oljeinvest skall erbjuda investerare attraktiva långsiktiga direktinvesteringsobjekt i form av delägarskap i oljekällor i Texas, Oklahoma och Kansas.
 • Mervärde till våra investerare skapas genom en noggrann urval, analys och investeringsprocess i syfte att skapa högsta möjliga avkastning.
 • Vårt mål är att ge > 10 % avkastning till våra investerare.
 • SOI söker reda på bra investeringsobjekt, analyserar dem och presenterar dem för investerare. Vi ”följer med” investeringen och hjälper till att distribuera vinsterna från oljeutvinningen till investerarna.

Vi kan olja
Vi som arbetar i SOI har mångårig erfarenhet av Oljeinvesteringar i USA. Vi har alla personliga investeringar i många Oljekällor.

Den nya moderna utvinningstekniken
Under de senaste åren har borr- och utvinningstekniken, att hitta och pumpa upp olja utvecklats på ett mycket framgångsrikt och snabbt sätt. Många har haft uppfattningen att all olja redan var uppumpad ur de stora oljefält i USA som producerat de senaste 100 åren. Men med hjälp av den moderna tekniken har det visat sig att det finns lika mycket kvar att utvinna!

Läs mer på www.oljeinvest.se

Fortsätt läsa
Annons
5 Kommentarer

5 Comments

 1. Tore

  28 februari, 2012 vid 13:11

  Är det är något återkommande? Analyser av denna typ är vi inte bortskämda med i Sverige. Någon enstaka artikel i Affärsvärlden, annars är det FT som gäller.

  • Redaktionen

   28 februari, 2012 vid 18:15

   Kul att du uppskattar artikeln, och vi har ett positivt svar, artiklar från Svenska Oljeinvesteringar kommer att publiceras med jämna mellanrum.

 2. Torbjörn I

  28 februari, 2012 vid 16:26

  Den där var riktigt bra, jag vill se mer av detta och gärna mer om situationen i Saudiarabien och hur amerikanarnas klantighet med att stoppa oljeledningen gjort att landet nu står inför en katastrof som får Kina att framstå som världens nya ekonomiska draglok

 3. Glenn

  2 mars, 2012 vid 13:26

  Och där bröt sig oljan genom 125-dollartaket igen! En explosion som skadade pipelines i östra Saudiarabien fick priserna att skjuta upp. Igår låg noteringen på över 126 USD/Brent; WTI ligger stabilt på 108.

  Det är tydligt att amerikanska ”reserver” bara var ett buzzword för att få ner priserna. Isåfall var det kortvarigt. Nya rapporter talar för att om Irans olja skulle blockeras ut totalt skulle världen sakna drygt en sjättedel av all olja som behövdes för daglig konsumption. Den här sortens prognoser gör att sanktionerna faller på sin egna vikt.

  F.ö. riktigt bra artikel!

 4. Ragnar

  9 april, 2012 vid 00:02

  Kommer det mer texter och marknadsuppdateringar från Oljeinvesteringar? Jag gillade den här, den var bearbetad och koncis samtidigt som den var skriven på ett sådan sätt att den gjorde att jag som inte är expert på området kunde förstå vad effekterna var.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Stigande kakaopriser får bönderna i Latinamerika att byta gröda

Publicerat

den

Kakao i närbild

Produktionen av den kakao expanderar utanför det huvudsakliga odlingsområdet i Västafrika, eftersom bönder på platser som Brasilien, Ecuador och Colombia ser potential i grödan. Stigande kakaopriser får bönderna att byta gröda. Att allt mer kakao nu kommer odlas innebär att denna gröda kommer tillbaka till sitt ursprung eftersom det var i dessa länder som kakao först odlades. Prisuppgången till den högsta nivån på nästan 50 år stärker den trenden, vilket kan lindra den rådande låga utbudet på den globala kakaomarknaden. Det utgör också ett hot mot försörjningen för småbönder i Afrika eftersom nyligen planterade fruktträdgårdar som de i Sydamerika är mer produktiva, vilket minskar den totala produktionskostnaden.

När miljöhänsyn ökar globalt gör det faktum att kakao är en inhemsk art från Amazonas att plantera den i Sydamerika till en typ av återplantering av skog, medan inhemska skogar i Afrika raseras till öppna utrymmen för kakaoträdgårdar.

Brasilien, den främsta globala exportören av soja, majs, kaffe och socker, har sett kakaoplantager spridas över förstörda betesmarker i Amazonasregionen, såväl som på stora gårdar i det högutvecklade spannmålsbältet.

Landet var en gång näst störst efter Elfenbenskusten i kakaoproduktion, men en förödande svamp på 1980-talet känd som Witches’ Broom minskade produktionen kraftigt. Nästan fyra decennier senare återhämtar sig skördarna.

Brasiliens regering prognostisterar att produktionen kan växa till 300 000 ton år 2025 och till 400 000 ton år 2030, från cirka 200 000 ton för närvarande, vilket skulle göra landet från en nettoimportör till en exportör av råvaran.

I Ecuador har den årliga produktionen stigit till mellan 400 000 och 430 000 ton under 2022-2023 (okt-sept) från 287 000 ton för fem år sedan, enligt uppskattningar från Internationella kakaoorganisationen (ICCO) och Ecuadors exportgrupp Anecacao.

Ecuador har blivit den tredje största globala odlaren, efter Ghana som producerar cirka 750 000 ton. Toppodlaren är Elfenbenskusten med 2,2 miljoner ton.

Anecacao uppskattar att produktionen kan fortsätta att växa till så mycket som 800 000 ton år 2030.

Fortsätt läsa

Nyheter

Citigroup sticker ut hakan – tror Brentoljan sjunker till strax över 70 USD nästa år

Publicerat

den

Priset på Brentolja är 93 USD efter att ha sett en uppgång då OPEC+ under en längre tid har begränsat utbudet. Det har fått många, som ofta fäster sig vid att Kina börjar återhämta sig från sin ekonomiska nedgång, att prata om ett oljepris på 100 USD. Spekulanter är också till största del positionerade för ett högt och stigande oljepris.

Citigroup vågar dock sticka ut hakan och skriver i en analysuppdatering att man förväntar sig att Brentoljan sjunker tillbaka till strax över 70 USD under 2024. Banken förväntar sig att utbudet kommer att öka så att marknaden blir välförsedd. ”Högre priser på kort sikt kan skapa mer nedsida för priserna nästa år” skriver Ed Morse och övriga analytiker i teamet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den globala sockerbristen är på väg att lätta tack vare ett ökat utbud av majs

Publicerat

den

Sockerrör

Den sockerkris som drev sockerpriset till den högsta nivån på elva år ser ut att gå mot sitt slut. Orsaken är ett ökat utbud av majs, en gröda som vid första anblicken förefaller helt orelaterad till socker. Det har under senare tid kommit nyheter som visar att produktionen av majs ökar i Brasilien, vilket gör det mer lönsamt att använda denna gröda för att producera etanol. 

Fallande sockerpriser skulle vara en välkommen respit för konsumenter som kämpar mot den skenande matinflationen. 

Majs tar en större andel av etanolmarknaden i Brasilien, som näst efter USA är den största producenten av biobränsle. Etanol från majs kommer att stå för nästan en femtedel av all produktion av bränslet denna säsong, från att ha varit nästan noll för fem år sedan. År 2033 kan dess andel stiga till så mycket som en tredjedel av det totala utbudet, förutspår konsultföretaget Datagro.

En stigande majsproduktion i Brasilien möjliggör större vinster från etanol eftersom försäljningen av biprodukter som djurfoder till största delen täcker kostnaden för spannmålen. Sockerbruken däremot, ser krympande marginaler från etanol. Kostnaden för att tillverka etanol från majs var 16 procent lägre jämfört med att producera biobränsle från sockerrör under de senaste två åren, sa analytikerna på banken BTG Pactual i en rapport.

Efterfrågan på etanol har dock släpat efter eftersom förare föredragit den billigare bensinen. Priserna för biobränslet kan sjunka till så lågt som 65 till 68 procent av priset på bensin på lång sikt, enligt Willian Hernandes, en partner på konsultföretaget FG/A. Ett fall under 70 procent kommer enligt honom att övertyga fler förare att byta till etanol, men det kommer också att begränsa kvarnarnas vinster från att tillverka biobränslet.

Sockerindustrins djupa politiska band i Brasilien kan dock i slutändan bidra till att öka dess etanolmarginaler. President Lula da Silvas regering stöder ett lagförslag som kommer att öka andelen etanol som blandas med bensin.

Majsbaserad etanol står också inför vissa hinder. Bruk som använder majs förlitar sig mest på biomassa från flis som energikälla. Jus nu minskar virkesförsörjningen i Brasilien i takt med en växande massa- och pappersproduktion. Det kan innebära minskade incitament att odla majs till etanolförsörjning utöver vad som redan är planerat, säger Ana Zancaner, analytiker på Czapp, som ägs av råvaruhandlaren Czarnikow Group.

Men konsensus är att majsetanol kommer att se ytterligare några år av expansion. Brasilien har åtta majsetanolfabriker som lägger till kapacitet, medan andra sju nya kvarnar är under uppbyggnad, skrev analytiker vid Itau BBA i sin septemberrapport. Tillgången på råvaran är också riklig. Analytikerna uppskattar att Brasilien kommer att konsumera rekordstora 13 miljoner ton majs för att producera etanol denna säsong, ungefär en tiondel av det totala utbudet.

Fortsätt läsa

Populära