Den nya safe haven-råvaran

Råvaran som haft den sämsta utvecklingen och den högsta volatiliteten det senaste årtiondet har börjat betraktas som den nya safe haven-råvaran när investerarna lämnar guld. Råvaran i fråga är naturgas i USA.

Diagram över pris på naturgas under 5 år

Skiffergas-revolutionen i USA fick naturgaspriset att krascha till under 2 USD per btu under förra året, vilket har fått flera effekter.

 • Användningen av naturgas har gått upp.
 • Det låga priset på naturgas har fått flera kolproducenter att lägga ner produktionsanläggningar och fler är planerade att läggas ner under de kommande åren. Utbudet av kol kommer att vara lägre under lång tid framåt.
 • Borrandet efter naturgas är 46 % lägre jämfört med förra året. Vilket begränsar mängden naturgas på kort och medellång sikt.

Allt detta gör att naturgas i USA nu av många ses som en väldigt säker investering.

Priset på naturgas har den senaste tiden stabiliserat sig kring 4 USD. Bank of Americas prognos är att priset kommer vara 4,30 USD under fjärde kvartalet 2013.

  6 Replies to “Den nya safe haven-råvaran”

  1. Hansson skriver:

   Att investera i energi-råvaror är rent allmänt en bra hedge mot inflation. Och naturgas i USA känns verkligen som ett säker investering just nu.

  2. Claes skriver:

   Terminer är inte min grej, men något certifikat från SEB på naturgas kan jag tänka mig att investera i.

  3. Ålänningen skriver:

   Tillräckligt intressant för att jag nu funderar på att sätta mig in i terminer.

  4. Hansson skriver:

   Nu läste jag att The Energy Department i USA har gett klartecken till en andra exportterminal för LNG. Det kommer ta ett tag att bygga etc, men ett klart kraftigt stöd för naturgaspriset på lång sikt.

   1. Claes skriver:

    Ännu intressantare!

    Har kollat på SE-bankens hemsida och det certifikat som gäller är NATGAS S. Det ger en investering 1:1, dvs utan hävstång. Det känns lämpligt för en långsikt position.

    1. Hansson skriver:

     Claes, bra alternativ.

     Jag är även lite intresserad av något papper med hävstång. Ingen kraftig, men kanske x2. Men det kan inte vara ett bull-certifikat, för den formen av hävstång gillar jag inte för placeringar på lång sikt. Men jag kan inte hitta något sådant hos varken SEB, Handelsbanken, Commerzbank eller RBS.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top