Följ oss

Nyheter

Den nya safe haven-råvaran

Publicerat

den

haven

Råvaran som haft den sämsta utvecklingen och den högsta volatiliteten det senaste årtiondet har börjat betraktas som den nya safe haven-råvaran när investerarna lämnar guld. Råvaran i fråga är naturgas i USA.

Diagram över pris på naturgas under 5 år

Skiffergas-revolutionen i USA fick naturgaspriset att krascha till under 2 USD per btu under förra året, vilket har fått flera effekter.

 • Användningen av naturgas har gått upp.
 • Det låga priset på naturgas har fått flera kolproducenter att lägga ner produktionsanläggningar och fler är planerade att läggas ner under de kommande åren. Utbudet av kol kommer att vara lägre under lång tid framåt.
 • Borrandet efter naturgas är 46 % lägre jämfört med förra året. Vilket begränsar mängden naturgas på kort och medellång sikt.

Allt detta gör att naturgas i USA nu av många ses som en väldigt säker investering.

Priset på naturgas har den senaste tiden stabiliserat sig kring 4 USD. Bank of Americas prognos är att priset kommer vara 4,30 USD under fjärde kvartalet 2013.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Fortsätt läsa
Annons Centaur
6 Kommentarer

1 kommentar

 1. Hansson

  17 maj, 2013 vid 19:31

  Att investera i energi-råvaror är rent allmänt en bra hedge mot inflation. Och naturgas i USA känns verkligen som ett säker investering just nu.

 2. Claes

  17 maj, 2013 vid 21:47

  Terminer är inte min grej, men något certifikat från SEB på naturgas kan jag tänka mig att investera i.

 3. Ålänningen

  18 maj, 2013 vid 17:17

  Tillräckligt intressant för att jag nu funderar på att sätta mig in i terminer.

 4. Hansson

  18 maj, 2013 vid 22:41

  Nu läste jag att The Energy Department i USA har gett klartecken till en andra exportterminal för LNG. Det kommer ta ett tag att bygga etc, men ett klart kraftigt stöd för naturgaspriset på lång sikt.

  • Claes

   19 maj, 2013 vid 00:24

   Ännu intressantare!

   Har kollat på SE-bankens hemsida och det certifikat som gäller är NATGAS S. Det ger en investering 1:1, dvs utan hävstång. Det känns lämpligt för en långsikt position.

   • Hansson

    19 maj, 2013 vid 00:42

    Claes, bra alternativ.

    Jag är även lite intresserad av något papper med hävstång. Ingen kraftig, men kanske x2. Men det kan inte vara ett bull-certifikat, för den formen av hävstång gillar jag inte för placeringar på lång sikt. Men jag kan inte hitta något sådant hos varken SEB, Handelsbanken, Commerzbank eller RBS.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära