Nyheter
Den elektroniska oljehandeln ökar i omfattning
Det är väl dokumenterat att USA förväntas bli världens största oljeproducent år 2020. Denna omständighet och de ökade utflödena från lagringsnavet i Cushing, Oklahoma har bidragit till att West Texas Intermediate (WTI) i det närmaste återtagit sin position som det globala riktmärket för råolja. WTI handlades inom ett spann på en dollar i förhållande till Nordsjöoljan Brent under sommaren, och många bedömer att WTI inom kort kommer att handlas med ett premium i förhållande till Brent i en snar framtid.
Den ökade styrkan hos WTI har lett till att allt fler marknadsaktörer väljer WTI framför andra börshandlade råoljor. Vi har sett hur handelsflödena gått från Brent till WTI i takt med att oljan flödat ut från Cushing samtidigt som spreaden mellan WTI och Brent, som tidigare under året nådde toppnivån 23 USD, i det närmaste har upphört. Hur marknaden nu valt att favorisera WTI kan även ses i terminskurvan det kommande året där spreaden nu befinner sig i en kraftig backwardation. I februari 2013 var relationen på denna spread 0,82 medan vi nu ser hur kurvan visar en backwardation om 11,38 USD per fat under de kommande månaderna. Med andra ord, ju närmare ett terminskontrakt på WTI kommer förfall desto värdefullare blir det.
Ökad oljeproduktion är bara en av förklaringarna till det ökade intresset för WTI. Den ökade takten på den elektroniska handeln kan vara ännu en bidragande orsak.
Elektroniseringen av marknaderna har gjort att varje enskilt tillgångsslag funnit sin väg till terminsmarknaden. Vissa marknader – som räntor och aktier – har traditionellt haft lättare att locka marknadsaktörerna till att handla med optioner. Med de förbättringar i handelsplattformarna som gjorts tillgänglig för marknadsaktörerna så väljer allt fler att handla råolja elektroniskt. Under augusti 2013 stod den elektroniska handeln i WTI hos CME, som driver fem olika råvarubörser i USA, för mer än 50 procent av den aggregerade handeln. Det var den första gången detta skedde, och så sent som 2012 var det knappt var tredje optionskontrakt på WTI som handlades elektroniskt.
Den ökade elektroniska handeln i WTI-kontrakt kan hänföras till ett par faktorer. Flera av de affärer som tidigare genomfördes på börsernas handelsgolv har nu flyttat till skärmarna. En av anledningarna till detta är den ökade aktiviteten i Request for Quotes (RFQ), den mekanism som gör att marknadsaktörerna kan utföra avslut i spreadar på Globex, CME Groups elektroniska handelsplattform. RFQ står nu för 13 procent av optionsavsluten i WTI på Globex.
Genom en ökad flexibilitet när det gäller att genomföra mer komplexa affärer elektroniskt minskar transaktionskostnaderna som marknadsaktörerna tidigare betalat. Därmed har likviditeten för de optioner som finns på WTI ökat, och ett antal ytterligare aktörer som tidigare mest arbetat med aktie- och räntehandel har tillkommit då dessa har en hög kompetens inom segmentet optionshandel.
Vad vi såg i augusti, och vad vi kommer att fortsätta att se, är ett äktenskap mellan ett antal infrastrukturförändringar som har gjort WTI till ett mer värdefullt kontrakt, och en ökning av handelsstrategier som drar nytta av fördelarna med elektroniska marknader.
Nyheter
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.
Nyheter
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.
”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.
Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.
Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.
Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten
Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.
Nyheter
Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga
Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.
-
Nyheter4 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Analys4 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Nyheter2 veckor sedan
Gaining on China stimulus, but planned production hike by OPEC+ is hanging over the market as a dark cloud
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Tight here and now
-
Nyheter1 vecka sedan
Kina har i flera år stoppat export av batterimetallen grafit till Sverige
-
Nyheter2 veckor sedan
Investeringar på 50 miljarder kronor ska göras på vätgas i Skellefteå