Följ oss

Nyheter

Den amerikanska majsskörden har ökat med 600 procent – och spås fördubblas

Publicerat

den

Amerikansk majs - Allt större produktionDe amerikanska skördarna av majs har sedan 1930-talet ökat med mer än 600 procent. Som detta inte vore nog så spås de att fördubblas under de närmaste 20 åren.

Grafen nedan visar den genomsnittliga majsproduktionen hos de amerikanska bönderna sedan 1928, mätt i bushels per acre. Data från det amerikanska jordbruksverket, USDA, visar att den genomsnittliga skörden under perioden 1866 till och med 1939 låg på cirka 26 bushels per acre, för att sedan öka dramatiskt under 1940-talet, främst som en följd av införandet av hybridfrön, ett ökat användande av gödningsmedel och bättre mediciner. Under 2009 uppgick den genomsnittliga majsproduktionen hos de amerikanska bönderna, mätt i bushels per acre till 165 bushels per acre, en ökning på otroliga 634 procent. Under 2010 föll samma siffra till 153 bushels per acre och spås uppgå till 148,1 bushels per acre under 2011.

Produktion av majs i USA - Diagram

De amerikanska bönderna producerar i dag mer än fem gånger så mycket majs som de gjorde under 1930-talet – på 80 procent av ytan. Detta motsvarar 13 miljoner acres, eller två gånger ytan av den amerikanska staten Massachusetts.

Den genomsnittliga skörden om 153 bushels per acre under 2010 var nästan 20 procent högre än samma siffra 2002. Enligt experter hos det amerikanska jordbruksverket, USDA, kan denna siffra komma att stiga med 40 procent innan 2020, och beräknas nå ett nationellt genomsnitt på 300 bushels per acre 2030.

Majsproduktion världen över

Produktion av majs i världen - DiagramProduktion av majs i världen - Sammanställning

Nyheter

Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt

Publicerat

den

Thina och Gabriel diskuterar olja

Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.

Nordeas energiexpert Thina Saltvedt kommenterar olja och energi.
Fortsätt läsa

Nyheter

Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor

Publicerat

den

Vindkraft till havs från Ørsted

Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.

”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.

Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.

Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.

Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten

Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära