Nyheter

Den amerikanska majsskörden har ökat med 600 procent – och spås fördubblas

Publicerat

den

De amerikanska skördarna av majs har sedan 1930-talet ökat med mer än 600 procent. Som detta inte vore nog så spås de att fördubblas under de närmaste 20 åren.

Grafen nedan visar den genomsnittliga majsproduktionen hos de amerikanska bönderna sedan 1928, mätt i bushels per acre. Data från det amerikanska jordbruksverket, USDA, visar att den genomsnittliga skörden under perioden 1866 till och med 1939 låg på cirka 26 bushels per acre, för att sedan öka dramatiskt under 1940-talet, främst som en följd av införandet av hybridfrön, ett ökat användande av gödningsmedel och bättre mediciner. Under 2009 uppgick den genomsnittliga majsproduktionen hos de amerikanska bönderna, mätt i bushels per acre till 165 bushels per acre, en ökning på otroliga 634 procent. Under 2010 föll samma siffra till 153 bushels per acre och spås uppgå till 148,1 bushels per acre under 2011.

De amerikanska bönderna producerar i dag mer än fem gånger så mycket majs som de gjorde under 1930-talet – på 80 procent av ytan. Detta motsvarar 13 miljoner acres, eller två gånger ytan av den amerikanska staten Massachusetts.

Den genomsnittliga skörden om 153 bushels per acre under 2010 var nästan 20 procent högre än samma siffra 2002. Enligt experter hos det amerikanska jordbruksverket, USDA, kan denna siffra komma att stiga med 40 procent innan 2020, och beräknas nå ett nationellt genomsnitt på 300 bushels per acre 2030.

Majsproduktion världen över

1 kommentar

  1. Magnus

    4 augusti, 2013 vid 15:12

    Om produktion av etanol från cellulosa kommer igång i industriell skala, tänk hur mycket majs som då kommer frigöras för annat, eller om man väljer att odla någon annan mat.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version