Följ oss

Nyheter

De 10 mest populära ETF-fonderna inom råvarusektorn

Publicerat

den

Råvaror - metallnät

När den första ETF-fonden med inriktning på råvarumarknaden lanserades öppnades ett tillgångsslag som tidigare varit stängd för den stora allmänheten. Innan lanseringen av råvaru-ETFer var råvarumarknaden näst intill reserverad för de individer och företag som hade tid och möjlighet att handla aktivt och hade terminshandelskonton hos exklusiva och specialiserade mäklarfirmor.

Genom lanserandet av börshandlade produkter som till exempel ETFer är nu råvarumarknaden öppen för vem som helst som har ett konto hos en bank eller fondkommissionär, vilket betyder att den som önskar exponera sig mot en enskild råvara som guld eller kaffe kan göra detta med lätthet.

ETF-fonder med inriktning på råvarumarknaden har internationellt sett snabbt blivit det mest populära sättet att exponera sig mot detta volatila tillgångsslag, eftersom investerarna har varit relativt snabba att ta till sig dessa värdepapper. Nedan har vi listat de tio mest populära ETF-fonderna på råvaror internationellt.

United States Natural Gas Fund (UNG): UNG har haft ett dåligt rykte eftersom denna ETF har lidit av effekterna av contango och en svag marknad för naturgas. Trots detta omsätts det mer än 12 miljoner andelar i denna ETF varje dag och UNG har tillgångar värda mer än 1,1 miljarder USD. Naturgas-terminer är bland de mest volatila i världen, vilket gör att aktiva handlare ofta försöker dra fördel av de stora dagliga svängningar som denna börshandlade fond uppvisar.

iShares Silver Trust (SLV): Denna ETF, som är uppbackad av fysiskt silver, är världens näst mest handlade ETF, även om det är i hård konkurrens med utmanaren på tredjeplatsen. Varje dag omsätts omkring 10 miljoner andelar i SLV som har tillgångar på över 7 miljarder dollar. Silver är en annan av de mer volatila råvarorna där ute, så det är ingen överraskning att se denna fond nära toppen av listan, eftersom den används både som ett instrument för aktiv handel och för en mer långsiktig placering.

SPDR Gold Trust (GLD) är utan konkurrens den överlägset största råvaruETFen med ett marknadsvärde om närmare 40 miljarder USD. Varje dag omsätts närmare 9 miljoner andelar i denna börshandlade fond. Fondens massiva popularitet har gjort den till ett riktmärke för guldinvesteringar eftersom så stora och namnkunniga investerare som George Soros och John Paulson periodvis har haft stora innehav i GLD.

United States Oil Fund (USO) består av terminskontrakt i råolja, närmare bestämt frontmånaden för WTI. Genom att äga denna ETF får innehavaren en exponering mot oljemarknaden som kan vara synnerligen volatil. Varje dag omsätts närmare 10 miljoner andelar i USO.

COMEX Gold Trust (IAU): IAU följer precis som GLD priset på fysiskt guld, men medan varje andel i GLD motsvarar en 1/10 troy ounce så motsvarar varje andel i IAU en hundradels troy ounce. IUAs huvudsakliga popularitet kommer sig av de lägre kostnaderna, ofta kallat TER eller Total Expense Ratio, som ligger på 0,25 procent, att jämföra med GLDs 0,40 procent. Varje dag omsätts cirka 7 miljoner andelar i IAU, som har ett totalt marknadsvärde på omkring 7 miljarder USD.

DB Commodity Index Tracking Fund (DBC): Denna breda ETF representerar hela råvarusektorn, eftersom den investerar i 14 av de mest omsatta råvarorna i världen. DBC har en genomsnittlig daglig volym på 2,6 miljoner andelar och har strax över 6 miljarder dollar i tillgångar.

Ultra DJ-UBS Crude Oil (UCO): Denna ETF är en hävstångsversion av USO, som erbjuder en 200 % avkastning på råoljekontraktet WTI. Dess hävstångseffekt gör det för farligt för en långsiktig investering, men dess dagliga genomsnittliga volym av 1,2 miljoner andelar tyder på att aktiva handlare tycker om att handla med UCO.

UltraShort DJ-UBS Crude Oil (SCO): Denna ETF är helt enkelt -200%-versionen av USO, en så kallad hävstångs-ETF med en bearish inriktning. SCO erbjuder investeraren ett bra sätt att ta negativa positioner i råolja. För närvarade omsätts cirka 2,3 miljoner andelar i SCO varje dag.

DB Agriculture Fund (DBA): DBA är en annan basprodukt för både handlare och långsiktiga investerare som söker exponering mot jordbrukssektorn. Denna ETF består för närvarande av 11 terminskontrakt, däribland majs, sojabönor, socker och levande nötkreatur. DBA har mer än 1,5 miljarder dollar i totala tillgångar och det omsätts ungefär 0,6 miljoner andelar varje dag.

Ultra Silver (AGQ): Denna ETF syftar till att ge placeraren 200 % i avkastning på den dagliga förändringen i silverpriset. Historiskt sett har denna ETF uppvisat perioder av otrolig avkastning, till exempel steg den under början av 2011 med mer än 550 procent innan silverprisets nedgång fick värdet på AGQ att backa. För närvarande omsätts det cirka 2 miljoner andelar i AGQ varje dag.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    20 oktober, 2013 vid 16:03

    Säger det igen, fantastiskt vilket utbud det finns bland börshandlade fonder. De är lösningen på hur man investerar i vitt skilda tillgångar.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Relationen mellan råvaror och aktiemarknaden är intressant – råvaror rekordlågt prissatta

Publicerat

den

relationen mellan GSCI Commodity Index (råvaror) och S&P 500 Index (aktier)

Vi tittar oftast på råvarupriser i amerikanska dollar. Och det räcker att titta på guldpriset i svenska kronor för att få ett helt annat perspektiv. Men i ovanstående graf har ett längre steg tagits och vi ser priset på råvaror i relation till aktiemarknaden. För att vara mer specifik så representeras råvaror av det vanligt använda GSCI Commodity Index och aktier representeras av S&P 500, dvs stora amerikanska bolag.

Den första observationen man gör är att råvaror prissätts rekordlågt och att det dessutom pågått under en längre tid.

Det är något av en hjärnskrynklare att tänka på värdering och utvecklingen av den i denna relation. Det är lätt att förstå att man vanligtvis väljer att mäta allting i USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tyskland säkrar ytterligare 1 miljon ton LNG per år till 2043

Publicerat

den

SEFE och Adnoc skriver under avtal om LNG-leveranser

Det tyska företaget SEFE Securing Energy for Europe och Abu Dhabi-baserade ADNOC har skrivit ett långsiktigt avtal för leverans av LNG. Avtalet avser 1 miljon ton LNG per år under 15 år med planerad start år 2028, dvs avtalet kommer då att sträcka sig till år 2043. Avtalet gäller leverans från den kommande LNG-anläggningen Ruwais.

När Ruwais-projektet, som består av två LNG-förvätskningståg med en kombinerad kapacitet på 9,6 mmtpa, är slutfört kommer det att mer än fördubbla ADNOC:s LNG-produktionskapacitet för att möta den ökande globala efterfrågan på naturgas.

Tyskland älskar naturgas

Naturgas är den enda energiformen som den tyska befolkningen kan enas om att de vill ha. Landet har också som strategi att importera sin energi, till skillnad från många grannländer som föredrar inhemsk produktion. Det som ska förändra den tyska energimarknaden i längden är fusionskraft, det är dock på lång sikt, något man hoppas ska kunna börja byggas ut på 2040-talet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på robusta närmar sig arabica

Publicerat

den

Priserna på robustakaffe i London har fortsatt att stiga och de certifierade lagren har kontinuerligt sjunkit. Är det möjligt att världens ersättningskaffe kan stjäla showen och plötsligt bli den dyrare av de två kaffetyperna? 

Efterfrågan började först skifta till mer robusta redan 1997 efter att priserna på arabicakaffe steg kraftigt medan priserna på robusta rasade. 

De certifierade arabica-lagren hade sjunkit till noll medan lagren av robustakaffe hopade sig eftersom Vietnam stadigt ökade produktionen utan att efterfrågan initialt kunde absorbera detta utbud. 

Rostare lade märke till den stora prisskillnaden och anpassade blandningar för att använda mer av den billigare bönan. Den trenden har fortsatt sedan dess. Nu har plötsligt tidvattnet vänt och efter flera år av svikande vietnamesiska skördar och en uppgång i användningen av robustakaffe efter att arbitragen vidgades för två år sedan när Brasilien hade en skördebrist, började utbudet av robusta-kaffe att tunnas ut.

Det har funnits flera tillfällen där arbitragen var ännu snävare än den är nu, men vanligtvis har det varit när priserna på arabica var kraftigt pressade snarare än när båda marknaderna låg på förhöjda nivåer. 

Runt julen 1995 hade arbitraget minskat till 3,82 cent en kort stund. Detta var också sista gången som priset på robusta i London handlades till över 3 000 dollar per ton. Sedan dess har robusta inte handlats över arabica för mer än en bråkdel av en sekund under dagen. 

Snabbkaffe har traditionellt gjorts med robusta-bönor, men under de senaste åren har snabbkaffe uppgraderats med premiumprodukter från stora tillverkare som har valt att använda arabica-kaffe istället och bidragit till en stark tillväxt i denna produktkategori.

Fortsätt läsa

Populära