Connect with us

Nyheter

Dansk export av fläsk ger hopp om stigande priser

Published

on

Gris hos grisbondeSom vi tidigare skrivit så har marknaden för de svenska grisbönderna varit minst sagt skral och flera besättningar har gått till slakt utan några planer på återväxt. Efter regn kommer emellertid solsken och nu ser framtiden för de svenska grisproducenterna betydligt ljusare ut.

Den främsta orsaken är att både den tyska och den danska exporten till Sverige som länge bidrog till att sänka lönsamheten för de svenska bönderna, nu styrs mot Kina istället. Det är betydande mängder danskt fläskkött som exporteras till Kina, men också till Ryssland vars invånare fått smak för danskt fläskkött. Inte mindre än en container fläskkött per timme går nu på export från de danska bönderna till Kina vilket minskar exporten till Sverige vilket i sin tur gör att det kommer att bli möjligt för de svenska grisbönderna att höja priset.

Till dagens priser på cirka 16 till 17 kronor per kilo, som grisbönderna får då grisarna går till slakt, så täcks de rörliga kostnaderna, men det finns inget utrymme för nyinvesteringar.