Följ oss

Nyheter

Chiles kopparproduktion hårt drabbad av strejker och dåligt väder

Publicerat

den

Gruvbrytning av koppar stilla pga strejk

Koppargruva - Produktion av koppar via dagbrottChile, världens största kopparproducent kan ha tappat så pass mycket som åtta procent av årets kopparproduktion som en följd av dåligt väder, strejker och försenade projekt, i alla fall om vi skall tro på vad det statliga gruvbolaget Codelcos verkställande direktör, Diego Hernandez säger.

Det är framförallt i de norra delarna av Chile som kopparproduktionen har drabbats av klimateffekter, men även av arbetarnas strejker. Som en följd av detta räknar det chilenska gruvbolaget med att deras gruvor inte kommer att uppfylla produktionsmålet för 2011. Åtta procent är helt enkelt för mycket för gruvarbetarna att ta igen nu när strejkerna vid Escondida väl är över, i alla fall på den förhållandevis korta tid som återstår av året.

Under det senaste året har priset på koppar stigit med cirka 22 procent som en följd av att både Codelco, BHP Billiton (BHP) och Rio Tinto Group har rapporterat fallande halter koppar i sin malm, men också för att dessa företag inte kunnat leverera som en följd av strejkerna och väderförhållandena. Goldman Sachs sade i en nyligen publicerad rapport att de tror på ett kopparpris på 11.000 USD per ton inom de kommande tolv månaderna som en följd av dessa produktionsstörningar och en ökad tillväxt i världens tillväxtekonomier. Codelcos ledning tror att priset på koppar kommer att kvarstå på samma nivåer i alla fall året ut eftersom de sett att efterfrågan har minskat.

Nyheter

Ett samtal om uran med råvaruanalytikern Bob Brackett

Publicerat

den

Elektricitet i futuristisk stil

Bob Brackett är en enormt kunnig råvaruanalytiker och arbetar idag på Bernstein Research där han bland annat är ansvarig för energi och energiövergång i USA. Han sitter här ned för ett samtal i Bloomberg-podden Odd Lots för att svara på frågor om råvaran uran. Det är en väldig bra start om man vill förstå grunderna om marknaden och vad som driver efterfrågan och utbud.

Bakgrunden är självklart att kärnkraft har fått en pånyttfödelse i världen och uran är råvaran som används i den formen av energiproduktion. Uran har ganska unika egenskaper, bland annat har råvaran till skillnad från många andrar råvaror bara ett användningsområde och till skillnad från andra former av energiproduktion så utgör inte själva råvaran någon större del av kostnaden för energiproduktionen.

Samtalet om uran är på strax under 30 minuter, sedan får vi även en uppdatering om litium, guld, silver, olja och andra råvaror.

Bob Brackett om uran
Fortsätt läsa

Nyheter

Lobitokorridoren kan möjliggöra att råvaror fraktas väster ut i Afrika

Publicerat

den

Karta över Lobito-korridoren

En stor del av alla råvaror som produceras i Afrika fraktas öster ut till Kina. USA och EU ser gärna att mer fraktas väster ut. Det finns ett plan att satsa på Lobitokorridoren, en järnväg och väg genom centralafrika. USA har tagit ledningen, men med ett eventuellt maktskifte i USA så återstår det att se vad det blir av planerna.

Clara My Lernborg, expert på råvaror och gruvor, svarar på frågor om projektet.

Clara My Lernborg kommenterar Lobitokorridoren
Fortsätt läsa

Nyheter

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara

Publicerat

den

Talga-flagga

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi. Detta efter att Högsta domstolen avslagit begäran om överprövning. Enligt bolaget är detta det enskilt största beslutet för att förverkliga planerna. Gruvan är en del av en vertikalt integrerad produktion av anod-material.

Talga har tidigare erhållit ett bidrag från EUs innovationsfond för att utveckla grafit-anod-material-projektet Talnode-C som kommer att ha låga utsläpp.

”Vi är mycket glada över att miljötillståndsprocessen har avslutats framgångsrikt. Vittangi Anode Project är avgörande för Europas energiomställning och strategiska materialförsörjning. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med våra värdsamhällen och intressenter under hela genomförandefasen för att leverera hållbara, högpresterande anodmaterial till den europeiska batteriindustrin.” säger Martin Phillips, VD för Talga Group.

En viktig pusselbit som återstår är att bolaget får detaljplanen godkänd av regeringen efter att Kiruna kommun sagt nej. Talga har därför tidigare i år lämnat in en begäran till regeringen om planföreläggande.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära