Följ oss

Nyheter

Centralbanker kan skapa guldrally

Publicerat

den

Guldtacka och guldmynt

Guld lagras i valv hos Bank of EnglandMängden guld i COMEX lagerhus sjönk nyligen dramatiskt, vilket fick de flesta på marknaden att ställa sig frågan var guldet tagit vägen? En fråga som Guldcentralen tog upp i sin artikel från igår, Guldsäljarna kan tvingas köpa tillbaka snabbt.

Den troliga förklaringen till vad som händer är något som kan sätta ordentlig fart på guldpriset. Centralbanker har stora mängder guld, som de lånar ut mot en viss ersättning. Detta lånande upprepas sedan i flera led, dvs ungefär som systemet med pengar fungerar, så kallad fractional reserve banking. Systemet är smidigt och fungerar bra, så länge som inte allt för många samtidigt vill ha sitt guld, dvs i fysisk form i eget lager.

Det började med att Hugo Chavez under 2011, då president för Venezuela, krävde att få hem 99 ton guld av de 211 ton guld landet hade lagrade hos Bank of England. Venezuela fick sitt guld levererat.

Nästa land som bestämde sig för att ta hem delar av sitt guld från lager hos utländska centralbanker var Tyskland. Att frakta några ton guld går att göra på några dagar, men beroende på fraktsätt och säkerhet kan även några veckor vara rimligt. Men Tyskland får vänta 7 år.

Mängden pappersguld är långt mycket större än mängden fysiskt guld och när centralbanker och andra aktörer nu vill ta hem sitt guld, dvs få det levererat i fysisk form till eget lager, då uppstår en intressant situation. Centralbanker som har lånat ut andra centralbankers guld måste helt plötsligt få fram detta guld, vilket skapar en kedjeeffekt då guldet lånats ut flera gånger om.

I nedanstående video studerar Mike Maloney från GoldSilver vad som har hänt och med sig har han Grant Williams från Vulpes Asset Management.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära