Nyheter
Bomullsuppköpen minskar i Kina som följd av högre kvalitetskrav
Inköpen av bomull i Kina har minskat sedan landets regering har höjt kvalitetskraven samt valt att undanhålla en del av betalningarna till dess att fibern klarar granskningen säger textilanalysföretaget Sinotex.
China National Cotton Reserves Corp hade till och med den sista september 2013 köpt drygt 100 000 ton lokalt odlad gröda, en nedgång med 74 procent jämfört med året innan. I Xinjiang-provinsen, känt som Kinas högst producerande bomullsodlande region, sjönk inköpen med 76 procent, en nedgång med 71 400 ton enligt den rapport som släpptes i början av oktober.
De kinesiska bomullsodlarna hade per den 15 september endast sålt 3,4 procent av sin skörd, trots att skörden var klar till 21,6 procent. En förklaring till de låga försäljningssiffrorna är att vissa bomullsuppköpsföretag valt att minska sina inköp eller rent av stoppa dem eftersom de kämpar för att uppfylla de nya normerna.
Den kinesiska regeringen inledde säsongens upplagringsprogram den 9 september när bomullspriset stannade under 20 400 yuan fem dagar i rad. I Kina köps bomullen upp av kvalificerade inköpare som sedan säljer bomullen vidare till den kinesiska regeringen genom en handelsplattform.
På Zhengzhou Commodity Exchange, där det förutom bomull också handlas råvaror som ris, vete, metanol och socker, har bomullsterminerna med förfall i januari 2014 inte handlats över 20 400 yuan under hela 2013. På ICE i New York har bomullsterminerna stigit med 11 procent i år för oro att den globala produktionen av bomull sjunker.
Den kinesiska regeringen kommer att innehålla betalningar på 500 yuan per ton bomull till dess att skördens förpackning och fiber har bedömts uppfylla de nya kvalitetskraven enligt det uttalande som gjordes av China National Development and Reform Commission i mitten av september. Fibern kommer att bedömas i fråga om färg, längd, styrka och renhet.
Nyheter
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.
Nyheter
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.
”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.
Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.
Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.
Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten
Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.
Nyheter
Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga
Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.
-
Nyheter4 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Nyheter4 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft
-
Analys4 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Nyheter2 veckor sedan
Gaining on China stimulus, but planned production hike by OPEC+ is hanging over the market as a dark cloud
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Tight here and now
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil – It’s a (hybrid) market share war