Connect with us

Nyheter

Bomullsuppköpen minskar i Kina som följd av högre kvalitetskrav

Published

on

Bomull som växer i Kina

Bomull som växer i KinaInköpen av bomull i Kina har minskat sedan landets regering har höjt kvalitetskraven samt valt att undanhålla en del av betalningarna till dess att fibern klarar granskningen säger textilanalysföretaget Sinotex.

China National Cotton Reserves Corp hade till och med den sista september 2013 köpt drygt 100 000 ton lokalt odlad gröda, en nedgång med 74 procent jämfört med året innan. I Xinjiang-provinsen, känt som Kinas högst producerande bomullsodlande region, sjönk inköpen med 76 procent, en nedgång med 71 400 ton enligt den rapport som släpptes i början av oktober.

De kinesiska bomullsodlarna hade per den 15 september endast sålt 3,4 procent av sin skörd, trots att skörden var klar till 21,6 procent. En förklaring till de låga försäljningssiffrorna är att vissa bomullsuppköpsföretag valt att minska sina inköp eller rent av stoppa dem eftersom de kämpar för att uppfylla de nya normerna.

Den kinesiska regeringen inledde säsongens upplagringsprogram den 9 september när bomullspriset stannade under 20 400 yuan fem dagar i rad. I Kina köps bomullen upp av kvalificerade inköpare som sedan säljer bomullen vidare till den kinesiska regeringen genom en handelsplattform.

Zhengzhou Commodity Exchange, där det förutom bomull också handlas råvaror som ris, vete, metanol och socker, har bomullsterminerna med förfall i januari 2014 inte handlats över 20 400 yuan under hela 2013. På ICE i New York har bomullsterminerna stigit med 11 procent i år för oro att den globala produktionen av bomull sjunker.

Den kinesiska regeringen kommer att innehålla betalningar på 500 yuan per ton bomull till dess att skördens förpackning och fiber har bedömts uppfylla de nya kvalitetskraven enligt det uttalande som gjordes av China National Development and Reform Commission i mitten av september. Fibern kommer att bedömas i fråga om färg, längd, styrka och renhet.

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Populära