Följ oss

Video

Beowulf Mining – Huge iron ore deposits a political question

Publicerat

den

Rapport, the largest news program in Sweden aired on SVT, shows the huge iron ore deposit of Kallak and how it has run into some trouble with the Sami community. The deposit is worth about 50 billion crowns and growing as drilling progresses. Whether Jokkmokk Iron Mines, a subsidiary of Beowulf Mining, will obtain the required permits to commence drilling is largely a political question, and it seems that the Jokkmokk citizens are positive to start a mine while the Sami continue to show resistance in order to protect their reindeer interests.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
2 Kommentarer

1 kommentar

 1. Renskötsel ger inga nya jobb - det ger gruvan, renarna kan flytta på sig det kan inte gruvan

  12 september, 2012 vid 18:14

  I jämförelse med att gruvan är värd 50 miljarder så ställer vi värdet av att renarna precis måste vara på detta lilla område som gruvan tar av hela fjällområdet.. så har trots allt renarna kvar enorma marker som inte berörs av gruvdriften, dvs skadan är försumbar.

  Värdet av en ren är säg runt 2000-2500 Kronor, finns det 10 000 renar på området så har vi ett värde på 20 miljoner, jämför detta med gruvans 50 MILJARDER, så inser man att gruvan är framtiden för Jokkmokk.

  Med gruvan så finns det bra betalda arbeten, det ger utveckling och framtidstro för Jokkmokk.

  • Glomgold

   27 september, 2012 vid 11:17

   Ingen vet hur många renar en same har, var deras bästa betesmarker är eller hur mycket pengar de förlorar pga…. Det beror på vem som frågar och vad deras intresse är. Du ser varför samerna ska ha sina renar just på gruvområdet va? 20 mil, man tackar! Hahaa deras jobb är o flytta runt på sina renar till dit där dom är värda mest! location, location, location.. Ungefär som o handla med aktier fast man stoppar in renarna i olika projekt istället!

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Video

Sju stadier av ett imperium

Publicerat

den

Ett imperium och pengar, valuta, guld och manipulation

Detta är den andra delen av serien Hidden Secrets of Money kallad Seven stages of empire. I den första delen gick Mike Maloney igenom skillnaden mellan valuta och pengar. I denna video går han igenom sju stadier av ett imperium, som går igenom hur valuta används och manipuleras över tid i takt med att ett imperium går igenom olika stadier. Vad som däremot behåller sitt värde oavsett manipulationen av valutan är guld.

Fortsätt läsa

Video

Valuta vs pengar

Publicerat

den

Pengar vs valuta, currency vs money

Valuta och pengar är inte samma sak, även om vi liksom de flesta andra använder orden som om de vore synonymer. De har många egenskaper gemensamt, men egenskapen som värdebevarare över tid är det bara en som har. Det är exempelvis en stor skillnad över tid om ett mynt är gjort av guld jämfört med om det är gjort av en värdelös metall med en siffra på.

Se den intressanta videon, Hidden Secrets of Money – Currency vs Money, där Mike Maloney leder oss igenom begreppen och vad de innebär.

Fortsätt läsa

Video

Guld – Säker tillgång eller pyramidspel?

Publicerat

den

Smycken av guld har blivit billigare

Är guld en säker och värdebeständig tillgång eller ett stort pyramidspel? Det är något tillspetsat vad Veckomagasinet på Handelsbanken TV handlar om denna vecka.

Lennart Ekdal låter gästerna Markus Ekberg, VD för Endomines, Patric Andersson, Docent ekonomisk psykologi och Magnus Strömer, råvaruchef på Handelsbanken, komma till tals om sina åsikter.

Guldpriset har redan fallit tillbaka rejält från toppnivån. Markus Ekberg är inte speciellt orolig för att priset ska falla mycket lägre. ”Jag kan inte tänka mig att guld ska sjunka till 1 000 dollar”, säger han. Magnus Strömer har en annan åsikt. ”Det har fallit mycket, men fallet har bara börjat”, säger han. ”Samma psykologi som gäller för guld gäller för till exempel aktier. Det handlar om förväntningar.”, säger Patric Andersson.

Guld – kedjebrev eller värdebeständigt?

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära