Följ oss

Nyheter

Jokkmokk Iron Mines inviger järnväg

Publicerat

den

Jokkmokk kommun inviger järnvägUnder tisdagen slog infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd in invigningsspiken av guld på Jokkmokks järnvägsstation. Detta vid en cermoni för att fira att upprustningen av inlandsbanan nu är klar och öppen för godstrafik.

Vid en premiärtur från Arvidsjaur till Jokkmokk åkte Jokkmokks kommunalråd Stefan Andersson och kommunchef Anders Nygårds tillsammans med övriga som Inlandsbanan inviterat; infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd, gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines VD Fred Boman och representanter från Länsstyrelsen, Trafikverket och Green Cargo med flera.

Innan resenärerna anlände till Jokkmokk avhandlades en rad olika ämnen, inte minst inlandsbanans betydelse. Stefan Andersson framhöll vikten av inlandsbanan, med fokus på Jokkmokk.

– Vårt mål är att få igång både gods- och persontrafik. Vi har pratat om vilken roll inlandsbanan har för både näringsliv och besöksnäring, för transporter till gruvnäringen i allmänhet och i synnerhet för den som planeras här. Jokkmokk är en knutpunkt och alla län som inlandsbanan passerar har råvaror. Bra transporter är viktigt för Sveriges export, säger Stefan Andersson som hoppas få gehör för mer trafik i inlandet.

Inlandsbanan bjöd på resan som i sakta fart kördes till Jokkmokk för att fira förstärkningen som skett under sommaren. Inlandsbanan kan nu ersätta godstrafiken längs malmbanan vid behov. Detta firades då tåget anlände till Jokkmokks järnvägsstation vid lunchtid.

Med pompa och ståt, i form av en guldspik och infrastrukturministern, slog Catharina Elmsäter Svärd fast spiken i rälsen med hjälp av en jättehammare.

– Många tycker att det har körts alldeles för få tåg längs inlandsbanan de sista åren, det är stor skillnad jämfört med förr. Att det nu planeras för fler transporter är glädjande, säger Stefan Andersson.

Den upprustade och förstärkta järnvägen kommer väl till pass för bland annat Jokkmokk Iron Mines AB, ett dotterbolag till Beowulf Mining som är listat på Aktietorget, som arbetar med att om några år börja bryta järnmalm i området.

Nyheter

Saudi Aramco går från stor nettokassa till nettoskuld

Publicerat

den

Fat med olja

Saudi Aramco har släppt sin kvartalsrapport och energianalytikern Javier Blas uppmärksammar att företaget under årets första nio månader har gått från en nettokassa på 27,4 miljarder USD till en nettoskuld på 8,9 miljarder USD. Det är en avsevärd förändring på så kort tid. 130 miljoner USD per dag.

Företaget betalar utdelning, vilket således även innebär att man har lånat pengar som sedan delvis har delats ut till ägarna. Företaget ägs till största del av Saudiarabien som är i stort behov av kapital för att finansiera sina investeringar varför denna indirekta upplåning är logisk. Det är inte heller vidare unikt att företag lånar upp pengar för att dela ut dem till ägarna och att låna pengar för att göra investeringar är rimligt. Men det är ändå värt att notera, Saudi Aramco har alltid varit den stabila oändliga kassan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Så förväntar sig marknaden att guldpriset utvecklas om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet

Publicerat

den

Guldtackor och -mynt

Bloombergs Markets Live Pulse Survey som publicerades förra veckan visade att marknaden förväntar sig att guld ska fortsätta sin kraftiga prisuppgång om Donald Trump blir vald till president, medan priset förväntas falla tillbaka om Kamala Harris tar över.

Marknaden ser guld som ett skydd mot inflation från de handelstariffer som Donald Trump har sagt att han vill bygga sin ekonomiska politik på.

Även i en tidigare undersökning ansågs guld vara det bästa skyddet mot den förväntade inflationen om Trump blir vald. Harris politik förväntas leda till betydligt lägre inflation enlig flera undersökning.

Tänk dock på att för investerare som har sin ekonomi i en annan valuta än USD så spelar även Donald Trumps förkärlek för en svag dollar en stor roll. Om guldpriset i USD går upp samtidigt som USD går ner så måste man exempelvis som svensk fundera över nettoeffekten. Eller så köper man guld som en försäkring och är nöjd, det har visat sig fungera relativt bra över tid.

Fortsätt läsa

Nyheter

Uppköpsbud på Salzgitter, ett av Europas största stålbolag

Publicerat

den

Stålproduktion hos Salzgitter

Salzgitter är ett av de största stålbolagen i Europa som förutom stål även producerar närliggande produkter. Företaget har en historia på över 150 år och har idag över 25 000 anställda.

Nu har aktieägaren GP Günter Papenburg meddelat att man tillsammans med TSR Recycling tänker lägga ett bud på Salzgitter. Fullföljande av budet är villkorat av att man uppnår ett ägande på över 45 procent, vilket inkluderar de 25 procent av aktierna som GP Günter Papenburg äger sedan tidigare. Vad man tänker erbjuda för pris har ännu inte kommunicerats.

Här på Råvarumarknaden.se måste vi erkänna att vi inte har någon närmare bra koll på bolaget. Men med tanke på hur välkänt namnet är och hur stort företaget är så blev vi ändå något överraskade över det faktum att bolaget har ett börsvärde på bara 832 miljoner euro.

Tittar man på aktiekursen verkar bolaget ha ridit väldigt högt på byggboomen ett fåtal år innan finanskrisen 2007-2008 slog till med full kraft.

Graf över utvecklingen på Salzgitters aktiekurs
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära