Följ oss

Nyheter

Kryddig återkomst för vanilj

Publicerat

den

Kryddan vanilj produceras

Vanilj (krydda) - Vanilla PlanifoliaEfter flera år av mycket låga priser gör vanilj nu en riktig comeback. Under de senaste månaderna har priserna gått upp kraftigt på grund av låga lagertillgångar. Leverantörer i Madagaskar har haft betydande problem att komma över de volymer de behöver för att fullgöra sina kontrakt, varför ett lokalt budkrig har brutit ut med prisökningar på mer än 100 % som resultat. Positivt för köpare och konsumenter runt om i världen är att trots den kraftiga prisuppgången så kan priset inte anses vara högt.

Tidigare erfarenhet visar att när priset på vanilj kommer upp och ligger kring 50 USD per kilo så ökar intresset i fler länder att odla vanilj.

2012 års skörd av vanilj i Madagaskar sålde slut för en månad sedan. Marknaden måste nu vänta till tredje kvartalet i år för att börja se ny gröda bli tillgänglig.

Även om varje vanilj-rapport under de senaste fem åren har förutspått en prisuppgång så har köparna visat en ovilja att ta beslut tidigt, vilket har lett till att de ofta har fått köpa på spot-marknaden under sommaren till högre priser.

Den kraftiga prisuppgången i Madagaskar har självklart påverkat priserna på vanilj från andra länder. Spekulativa handlare som tagit positioner under de senaste åren har nu börjat sälja från sina lager. Det går dock att ifrågasätta kvaliteten på den vanilj som har varit i lager under längre tid, i branschen grymtas det bland annat över lagerhållningen i Indonesien.

Det högre priserna gör nu att branschpersoner frågar sig om Papua Nya Guinea ska börja producera vanilj igen. Landets produktion har under fem år varit i stort sett obefintlig pga dålig lönsamhet. Vaniljväxterna är dock fortfarande välmående, vilket gör att tiden från beslut till första skörd inte är enorm för bönderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kommande utveckling

Företaget Tripper spår en prisuppgång på 20 % under de kommande månaderna, där det sedan kan stabilisera sig. De ser två jokrar i leken. Lagren av vanilj i Europa uppskattas fortfarande vara över 500 miljoner ton, vilka kommer att börja komma ut på marknaden och stabilisera priset. Med priser kring 50 dollar per kilo för högkvalitativ gröda kommer Indonesien och Papua Nya Guinea att komma tillbaka på marknaden.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

The Six Billion Dollar Gold Scam, en podd-miniserie om Bre-X-historien

Publicerat

den

The six billion dollar gold scam podcast

Det på 1990-talet börsnoterade företaget Bre-X ansågs då ha gjort världens största guldfyndighet, innan allt visade sig vara en bluff. ”The Six Billion Dollar Gold Scam” är en podd-miniserie producerad av BBC och CBC. Finns där poddar finns, exempelvis på länken till Spotify nedan.

”Det var historiens största guldfynd… tills det inte var det längre. År 1995 meddelade det kanadensiska gruvbolaget Bre-X för världen att man hade hittat en betydande mängd guld djupt inne i Indonesiens djungler. Aktiekurserna sköt i höjden när investerare över hela världen kämpade för att göra anspråk på fyndigheten. Men när Bre-X:s chefsgeolog mystiskt föll från en helikopter över djungeln började historien om miljardfyndet att nystas upp. Nästan tre decennier senare har ingen någonsin ställts till svars. Nu tar programledaren Suzanne Wilton med lyssnarna från Indonesiens djungler till småstaden Alberta i Kanada för att undersöka vad som egentligen hände och ta reda på mer om mannen bakom tidernas största guldgruvebedrägeri.”

Trailer för podden The six billion dollar gold scam
Fortsätt läsa

Nyheter

Mer värde i majs än socker framgent argumenterar Centaur Commodity Funds förvaltare

Publicerat

den

Ett fält fullt av majs, från ovan

Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund skriver i fondens månadsbrev om olika råvaror på marknaden. Ett stort fokus läggs denna gång på jordbruksråvaror.

Mer värde i majs än socker framgent

Iwarson skriver att priserna på softs, som t ex kakao, kaffe och socker, under förra året gynnades av torka kring ekvatorn orsakad av El Niño. El Niño är nu bakom oss och det har fått priserna att sjunka. Vad gäller socker är det en viktig råvara för tillverkning av etanol och alternativet är ofta majs. Jämfört med för några år sedan har priset på socker gått upp och priset på majs gått ner. Allt annat lika borde det tala för att det finns mer värde i majs än i socker framgent argumenterar Iwarson.

Priser har halverats från toppen, jordbrukarnas kostnader fortsatt höga

Iwarsson anser att det finns värde i alla åkergrödor. Priserna har halverats från toppen våren år 2022 och har inte återhämtat sig. Lantbrukares kostnader är höga i förhållande till prisnivån på produkterna. De första rapporterna om konditionen för amerikansk majs är mycket goda, bästa sedan år 2021, vilket tynger marknaden just nu. En trigger för prisuppgång vore starten av ett La Niña, men något sådant finns inte inom prognosfönstret som sträcker sig sex månader framåt.

Institutioners extremt hårda positionering i nedgång kan skapa asymmetri

Institutionella investerare är just nu extremt hårt positionerade för prisnedgångar i vissa råvaror, inklusive flera softs (jordbruksråvaror). Centaur Commodity Fund lyfter fram att denna extrema positionering hos institutionella investerare kan skapa en asymmetri i avkastningen, med större uppgångar än nedgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin-familjen satsar ännu mer på Fireweed Metals i en kapitalanskaffning

Publicerat

den

Fireweed Metals tillgång Macpass på karta

Fireweed Metals är ett av de nyare tillskotten i Lundin-sfären. Efter en första investering så ansågs bolaget inte riktigt ingå i Lundingruppen, men Lundin-släkten har sedan ökat sitt engagemang. Nu tar Lundin-släkten ett ännu större grepp om företaget. I torsdags meddelade Fireweed Metals att de ska göra en riktad emission på 30 miljoner CAD och att Lundin-sfären ville teckna hela emissionen. Dagen efter kom nyheten att emissionen utökas till 41,7 miljoner CAD. Emissionen görs till 1,10 CAD per aktie.

Peter Hemstead, interims-VD för Fireweed Metals, säger: ”Vi är glada över att ha fortsatt stöd från våra nyckelaktieägare; deras betydande engagemang i denna finansiering understryker hur spännande Macpass-distriktet är när vi fortsätter att integreras med Lundin-koncernen. Emissionslikviden kommer främst att finansiera våra prospekteringsinitiativ för 2024, särskilt genom ett omfattande 14 000 meter långt borrnings- och regionalt prospekteringsprogram vid Macpass. Denna finansiering gör det möjligt för Fireweed att genomföra årets planerade program utan behov av ytterligare kapital.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära