Följ oss

Nyheter

Algeriet satsar stort på skiffergas

Publicerat

den

Skiffergas - Algeriet har stora reserver

Vi har tidigare skrivit om skiffergas och vilka länder som har reserver i marken. Nu har undersökningar i Algeriet visat att även de verkar sitta på stora reserver och nu satsar landet stort på att få upp tillgångarna.

Sonatrach Group i Algeriet satsar på skiffergas

Sonatrach Group

En representant för Algeriets oljemyndighet säger att han ser en “stor potential” i skiffergas och landet ska nu införa skattelättnader som stimulerar företag att satsa på prospektering.

“Okonventionella tillgångar är viktiga i Algeriet” säger Abdelhamid Zerguine, VD för det statligt ägda företaget Sonatrach Group. Undersökningar i tre provinser visar på att det finns möjliga reserver på 2 biljoner kubikmeter skiffergas.

Sonatrach planerar att investera 80 miljarder dollar över en 5-års-period, varav över 60 procent ska gå till prospektering och produktion. Företaget planerar att borra 150 undersökande källor och öka kapaciteten i tre raffinaderier. Han tillägger att partnerskap med andra företag kommer att krävas.

Utvecklingen av okonventionella naturgasresurser utanför Nordamerika kommer att ta tid enligt Yves-Louis Darricarrere, chef för prospektering och produktion på det franska oljeföretaget Total SA. Total, som producerar skiffergas i USA med Chesapeake Energy, utvecklar gas-projekten Timimoun och Ahnet i Algeriet och arbetar även på projekt i Kina.

Stora ekonomiska möjligheter

Skiffergas har potentialen att förändra många länders ekonomier. Tittar vi på USA så såg deras energitillgång för 15 år sedan ganska mörk ut. Men har under de senaste fem till tio åren förändrats fullständigt tack vare skiffergas. USA kommer inom några år åter att vara självförsörjande på energi med skiffergasreserver som beräknas räcka i upp till 100 år.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Bristen på kunskap att utvinna skiffergas gör att utvecklingen tar tid i många länder, men Algeriet är som de säger öppna för partnerskap. Till och med Kina ber USA om hjälp och vill att amerikanska företag kommer och hjälper landet att lära sig att hitta och få upp tillgångarna.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
2 Kommentarer

1 kommentar

  1. Magnus

    27 maj, 2012 vid 18:40

    Spännande utveckling med skiffergas runt om i världen. Den har ju utan tvekan potentialen att förändra flera länders ekonomier.

  2. Tore

    31 juli, 2012 vid 01:23

    Ser fram emot att läsa om hur det går för Algeriet och deras shale gas. Verkar inte vara lika lätt att hitta och få upp gasen som i USA.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära