Följ oss

Nyheter

Algeriet satsar stort på skiffergas

Publicerat

den

Skiffergas - Algeriet har stora reserver

Vi har tidigare skrivit om skiffergas och vilka länder som har reserver i marken. Nu har undersökningar i Algeriet visat att även de verkar sitta på stora reserver och nu satsar landet stort på att få upp tillgångarna.

Sonatrach Group i Algeriet satsar på skiffergas

Sonatrach Group

En representant för Algeriets oljemyndighet säger att han ser en “stor potential” i skiffergas och landet ska nu införa skattelättnader som stimulerar företag att satsa på prospektering.

“Okonventionella tillgångar är viktiga i Algeriet” säger Abdelhamid Zerguine, VD för det statligt ägda företaget Sonatrach Group. Undersökningar i tre provinser visar på att det finns möjliga reserver på 2 biljoner kubikmeter skiffergas.

Sonatrach planerar att investera 80 miljarder dollar över en 5-års-period, varav över 60 procent ska gå till prospektering och produktion. Företaget planerar att borra 150 undersökande källor och öka kapaciteten i tre raffinaderier. Han tillägger att partnerskap med andra företag kommer att krävas.

Utvecklingen av okonventionella naturgasresurser utanför Nordamerika kommer att ta tid enligt Yves-Louis Darricarrere, chef för prospektering och produktion på det franska oljeföretaget Total SA. Total, som producerar skiffergas i USA med Chesapeake Energy, utvecklar gas-projekten Timimoun och Ahnet i Algeriet och arbetar även på projekt i Kina.

Stora ekonomiska möjligheter

Skiffergas har potentialen att förändra många länders ekonomier. Tittar vi på USA så såg deras energitillgång för 15 år sedan ganska mörk ut. Men har under de senaste fem till tio åren förändrats fullständigt tack vare skiffergas. USA kommer inom några år åter att vara självförsörjande på energi med skiffergasreserver som beräknas räcka i upp till 100 år.

Bristen på kunskap att utvinna skiffergas gör att utvecklingen tar tid i många länder, men Algeriet är som de säger öppna för partnerskap. Till och med Kina ber USA om hjälp och vill att amerikanska företag kommer och hjälper landet att lära sig att hitta och få upp tillgångarna.

Förstsätt läsa
2 Kommentarer

2 Comments

  1. Magnus

    27 maj, 2012 vid 18:40

    Spännande utveckling med skiffergas runt om i världen. Den har ju utan tvekan potentialen att förändra flera länders ekonomier.

  2. Tore

    31 juli, 2012 vid 01:23

    Ser fram emot att läsa om hur det går för Algeriet och deras shale gas. Verkar inte vara lika lätt att hitta och få upp gasen som i USA.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

De globala sockerpriserna kan stiga när den indiska produktionen sjunker

Publicerat

den

Sockerrör

Sockerpriserna över hela världen kan skjuta i höjden ytterligare på grund av en nedgång i produktionen i Indien, världens största sockerproducent – och exportrestriktioner som införts av den indiska regeringen.

De globala sockerpriserna har redan stigit till nära sin högsta nivå på mer än ett decennium. Ett pound råsocker handlas för närvarande till nästan 26 amerikanska cent. Det är en kraftig uppgång från de cirka 17 amerikanska cent per pound som denna råvara handlades till i maj 2013.

Den indiska regeringen har begränsat exporten för den pågående sockerproduktionscykeln, som sträcker sig från oktober till september varje år, till 6,1 miljoner ton. Om något nytt tillstånd för export beviljas kommer det att ske i december 2023 efter att ha räknat in primärproduktionsuppskattningar för den nya säsongen från oktober 2023 till september 2024.

Kommer när produktionen minskar i Kina och Thailand 

Enligt All India Sugar Trade Associations har 5,7 miljoner ton av den tillåtna kvoten redan exporterats, och resten förväntas vara utsänd senast den 25 maj. Den förväntade exportbegränsningen när taket har nåtts innebär att ytterligare indiska försändelser kommer att skickas ut först 2024. Denna frånvaro av en nyckelleverantör på den globala marknaden kommer då vid en tidpunkt då produktionen också har minskat i länder som Kina och Thailand.

Indien exporterade rekordhöga 11,2 miljoner ton socker under säsongen 2021-2022, med sändningar som skickades till länder som Indonesien, Malaysia, Bangladesh, Sudan, Somalia och Förenade Arabemiraten. Indien förväntades producera omkring 38,5 miljoner ton 2022-2023, men denna uppskattning sänktes till 36,8 miljoner ton av Indian Sugar Mills Association (ISMA) den 26 april 2023.

Dessa siffror inkluderar socker som används för etanolproduktion, vilket indikerar att den faktiska produktionsuppskattningen av sötningsmedlet bara är 32,8 miljoner ton. Detta skall ställas mot en årlig inhemsk konsumtion på cirka 27,5 miljoner ton. Minskningen av produktionen är till stor del ett resultat av väderrelaterade störningar i Maharashtra, en viktig stat som odlar sockerrör. Preliminära siffror visar att produktionen där har minskat med omkring 15 procent i den nuvarande produktionscykeln.

Begränsat utbud tvingar sockerbruken att stänga

Den 15 april uppgick Indiens sockerproduktion till 31,1 miljoner ton för innevarande säsong som började i oktober 2022, en nedgång på 5,4 procent jämfört med året innan. Många sockerbruk har stängt tidigt på grund av begränsad tillgång till sockerrör.

Sockerrör som odlas i Indien har en odlingscykel på 12 till 18 månader. Sockerrören planteras mestadels mellan januari och mars och skördas från december till mars året därpå.

Skörden kräver jämnt fördelat och lägligt monsunregn under juni och juli, följt av en torr period för mognad. Detta traditionella vädermönster har blivit oberäkneligt på grund av klimatförändringarna.

Nedgången i sockerproduktionen i Indien har ökat oron för stigande priser under sommarmånaderna som sträcker sig ungefär från april till juni, då efterfrågan toppar på grund av den ökade konsumtionen av kalla drycker och glass.

Det har förekommit spekulationer om att den indiska regeringen till och med skulle kunna begränsa exporten under den tilldelade kvoten på 6,1 miljoner ton. Tidningen Mint rapporterade den 8 maj om en ny plan för att stoppa transporter på cirka 85 000 ton som ännu inte lämnat de indiska kusterna.

Tillgångskrisen i Indien kommer när de globala sockerpriserna är på uppgång. De nådde sin högsta nivå sedan 2011 i slutet av april, då råsockret handlades till 27 amerikanska cent per pound. De har sedan dess mattats marginellt, men inflationstrycket är fortfarande aktivt.

I maj steg FAOs sockerprisindex med 17,6 procent från mars, den högsta nivån sedan oktober 2011, på grund av minskade produktionsförväntningar och resultat i Indien, Kina, Thailand och EU orsakade av torra väderförhållanden.

En långsam start på sockerrörsskörd i Brasilien, tillsammans med högre internationella råoljepriser, vilket kan öka efterfrågan på sockerrörsbaserad etanol, flaggades också som en av faktorerna.

Meir Commodities, ett sockerhandelsföretag i Mumbai, förväntar sig ett globalt underskott på cirka tre miljoner ton för säsongen 2023-2024 med tanke på bristen från leverantörer som Indien och Thailand.

Förstsätt läsa

Nyheter

Vänta, vänta och vänta är vad den tekniska analysen på oljepriset säger

Publicerat

den

Teknisk analys på Brent-olja

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt för Brent-olja, och den är i ärlighetens namn inte vidare spännande för den visar bara på att man ska vänta. Det har varken den senaste tiden eller nu kommit någon tydlig köp- eller säljsignal.

Förstsätt läsa

Nyheter

Petrolia Noco kommer att ha en betydande oljeproduktion från 2025

Publicerat

den

Anställda på Petrolia Noco

Det norska oljebolaget Petrolia Noco har idag en obetydlig oljeproduktion men kommer att ha en betydelsefull sådan från 2025. Bolagets aktier är idag noterade på NOTC, men kommer under nästa år att flytta noteringen till Euronext Growth Oslo. Bolagets CFO Erik von Krogh presenterar verksamheten.

Förstsätt läsa

Populära