Nyheter

Algeriet satsar stort på skiffergas

Published

on

Vi har tidigare skrivit om skiffergas och vilka länder som har reserver i marken. Nu har undersökningar i Algeriet visat att även de verkar sitta på stora reserver och nu satsar landet stort på att få upp tillgångarna.

Sonatrach Group

En representant för Algeriets oljemyndighet säger att han ser en “stor potential” i skiffergas och landet ska nu införa skattelättnader som stimulerar företag att satsa på prospektering.

“Okonventionella tillgångar är viktiga i Algeriet” säger Abdelhamid Zerguine, VD för det statligt ägda företaget Sonatrach Group. Undersökningar i tre provinser visar på att det finns möjliga reserver på 2 biljoner kubikmeter skiffergas.

Sonatrach planerar att investera 80 miljarder dollar över en 5-års-period, varav över 60 procent ska gå till prospektering och produktion. Företaget planerar att borra 150 undersökande källor och öka kapaciteten i tre raffinaderier. Han tillägger att partnerskap med andra företag kommer att krävas.

Utvecklingen av okonventionella naturgasresurser utanför Nordamerika kommer att ta tid enligt Yves-Louis Darricarrere, chef för prospektering och produktion på det franska oljeföretaget Total SA. Total, som producerar skiffergas i USA med Chesapeake Energy, utvecklar gas-projekten Timimoun och Ahnet i Algeriet och arbetar även på projekt i Kina.

Stora ekonomiska möjligheter

Skiffergas har potentialen att förändra många länders ekonomier. Tittar vi på USA så såg deras energitillgång för 15 år sedan ganska mörk ut. Men har under de senaste fem till tio åren förändrats fullständigt tack vare skiffergas. USA kommer inom några år åter att vara självförsörjande på energi med skiffergasreserver som beräknas räcka i upp till 100 år.

Bristen på kunskap att utvinna skiffergas gör att utvecklingen tar tid i många länder, men Algeriet är som de säger öppna för partnerskap. Till och med Kina ber USA om hjälp och vill att amerikanska företag kommer och hjälper landet att lära sig att hitta och få upp tillgångarna.

2 Comments

  1. Magnus

    27 maj, 2012 at 18:40

    Spännande utveckling med skiffergas runt om i världen. Den har ju utan tvekan potentialen att förändra flera länders ekonomier.

  2. Tore

    31 juli, 2012 at 01:23

    Ser fram emot att läsa om hur det går för Algeriet och deras shale gas. Verkar inte vara lika lätt att hitta och få upp gasen som i USA.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version