Följ oss

Nyheter

Afghanistan börjar producera och exportera olja

Publicerat

den

Fat med olja

Fat med oljaAfghanistan producerar idag ingen olja. Men om allt går som det ska så kommer landet inom den närmaste månaden att både börja producera och exportera olja. Det är Kinas största oljebolag China National Petroleum Corporation som är redo att börja producera olja i landets norra region, på Amu-Darya-fältet.

Produktionen kommer inledningsvis att vara 5000 fat olja per dag, för att öka till 25.000 fat till slutet av året och öka till 40.000 fat per dag under 2014.

Källorna är redo för produktion, det som återstår är att avsluta förhandlingarna med ett grannland i norr om export av olja via tankbil. Förhandlingar som Afghanistans gruvminister Wahidullah Shahrani beräknar ska vara i mål inom 2-3 veckor. Vilket land exporten ska ske via har inte kommunicerats, men det är antingen Turkmenistan, Uzbekistan eller Tajikistan.

Afghanistan har idag inget oljeraffinaderi varför olja alltså måste exporteras. Men inom 2-3 år beräknas ett vara färdigbyggt som kan hantera 44.000 fat per dag. Vilket dock kräver investeringar på 600 miljoner USD.

Produktionen vid Amu-Darya-fältet kan följas av produktion vid det närliggande Afghan-Tajik-fältet, där ett konsortium bestående av Dragon Oil PLC (DRS.DB), Kuwait Energy och Turkiye Petrolleri AO kan ha en licens klar i maj.

En enorm potential i Afghanistan

Det mesta tyder på att Afghanistan har enorma råvarutillgångar i marken. Någon ordentlig produktion har dock aldrig kommit igång på grund av landets instabilitet. Gruvor kräver stora investeringar som måste räknas hem under årtionden av produktion, vilket är svårt i ett så instabilt område. Fokus har i stället legat på att producera och exportera opium och cannabis, där en investering är återbetald med ordentlig vinst på ett år.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kina har dock visat sig villigt att ta större risker och investerar i att starta upp gruvor. Det kommer knappast att bli någon enkel resa. Men vill man vara förhoppningsfull så kan det vara början på en positiv spiral, i stället för den eviga spiral av krig, fattigdom och drogproduktion.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära