Nyheter
Afghanistan börjar producera och exportera olja
Afghanistan producerar idag ingen olja. Men om allt går som det ska så kommer landet inom den närmaste månaden att både börja producera och exportera olja. Det är Kinas största oljebolag China National Petroleum Corporation som är redo att börja producera olja i landets norra region, på Amu-Darya-fältet.
Produktionen kommer inledningsvis att vara 5000 fat olja per dag, för att öka till 25.000 fat till slutet av året och öka till 40.000 fat per dag under 2014.
Källorna är redo för produktion, det som återstår är att avsluta förhandlingarna med ett grannland i norr om export av olja via tankbil. Förhandlingar som Afghanistans gruvminister Wahidullah Shahrani beräknar ska vara i mål inom 2-3 veckor. Vilket land exporten ska ske via har inte kommunicerats, men det är antingen Turkmenistan, Uzbekistan eller Tajikistan.
Afghanistan har idag inget oljeraffinaderi varför olja alltså måste exporteras. Men inom 2-3 år beräknas ett vara färdigbyggt som kan hantera 44.000 fat per dag. Vilket dock kräver investeringar på 600 miljoner USD.
Produktionen vid Amu-Darya-fältet kan följas av produktion vid det närliggande Afghan-Tajik-fältet, där ett konsortium bestående av Dragon Oil PLC (DRS.DB), Kuwait Energy och Turkiye Petrolleri AO kan ha en licens klar i maj.
En enorm potential i Afghanistan
Det mesta tyder på att Afghanistan har enorma råvarutillgångar i marken. Någon ordentlig produktion har dock aldrig kommit igång på grund av landets instabilitet. Gruvor kräver stora investeringar som måste räknas hem under årtionden av produktion, vilket är svårt i ett så instabilt område. Fokus har i stället legat på att producera och exportera opium och cannabis, där en investering är återbetald med ordentlig vinst på ett år.
Kina har dock visat sig villigt att ta större risker och investerar i att starta upp gruvor. Det kommer knappast att bli någon enkel resa. Men vill man vara förhoppningsfull så kan det vara början på en positiv spiral, i stället för den eviga spiral av krig, fattigdom och drogproduktion.
Nyheter
Förtroendet är inte på topp för Boliden, men EFN ser ett köpläge
Boliden har radat upp motgångar och marknaden har tappat mycket av sitt förtroende för bolaget. Den pressade värderingen och utsikterna för konjunkturen gör dock att EFN:s analytiker Ellinor Beckett ger en köprekommendation till aktien på 12 månaders sikt.
”Inom Boliden finns hela värdekedjan, från att hitta metallerna i jorden till att återvinna dem. Däremellan bryts de och produceras. Mest koppar, guld och zink, men även silver, nickel och bly. Ungefär tre fjärdedelar av vinsten kommer från smältverken, resten från gruvorna. Rönnskärsverken utanför Skellefteå är Sveriges enda smältverk för utvinning av basmetaller och är världsledande på återvinning av elektronik.”
Vill man ha exponering mot koppar så finns det andra aktier som ger en renare exponering. Men Boliden har sina gruvor i Norden och Irland vilket minskar den politiska risken.
Boliden-aktien stängde på 344,50 kronor igår.
Nyheter
Stora rörelser på råvarumarknaden när Kina stimulerar ekonomin
Det har hänt mycket på råvarumarknaden den senaste veckan efter att Kina kraftigt ökat stimulanserna för att sätta fart på ekonomin. Det har fått effekt på både aktier och råvarupriser. Det kan även göra guld intressant på sikt då Kina nu väljer att öka mängden pengar. Eric Strand säger att nu har Kina valt väg, man stimulerar ekonomin, nu kan man inte gå tillbaka och sanera.
Samtidigt gör stimulanser med mer grön omställning och elektrifiering även metaller som silver och koppar intressanta.
Nyheter
Viscaria som ska öppna koppargruvan får köprekommendation av Aktiespararna
Aktiespararna har gjort en analys av Viscaria som mynnar ut i en köprekommendation för aktien med en riktkurs på 26 kronor.
Analytikern skriver att gruvbolaget nu är redo att sätta spaden i jorden för återöppna koppargruvan i Kiruna. och att risken i projektet har fallit rejält samt att frågan nu är hur lönsamt det kan bli.
”För den som har tålamod ser aktien riktigt attraktiv ut och ger en bättre hävstång mot kopparpriset än Lundin och Boliden. På kortare sikt, upp till ett år, finns möjliga trigger i en lönsamhetsstudie som ska släppas innan året är slut. Säkerställd finansiering under 2025 minskar sedan risken ytterligare i projektet. Vi sätter en riktkurs på 26 kronor på ett års sikt.”
-
Nyheter3 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter3 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Nyheter4 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft
-
Analys3 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Analys4 veckor sedan
Anticipated demand weakness sends chills
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Nyheter4 veckor sedan
Oljepriset är det samma som för 20 år sedan