Varför Goldman Sachs anser att guld kommer att överträffa silver

Fysiskt guld och silver - Ädelmetaller

Goldman Sachs tror att guldpriset kommer att överträffa silverpriset. Den amerikanska investmentbanken tror dessutom att palladium kommer att överträffa platina. Goldman Sachs analytiker sade nyligen att de trimmar sina prognoser till 1 300 USD per troy ounce på tre månader. På ett halvårs sikt tror Goldman Sachs att guldpriset hamnar på 1 325 USD och på ett års sikt på 1 375 USD. Tidigare var dessa prognoser $ 1 350 $ 1 400 respektive $ 1 450.

”Guld har alltid varit främst en hedge mot risker och den nuvarande lågvolatilitetsmiljön minskar investeringsaptiten för guld, säger Goldman. ”Trots en betydande minskning av de långsiktiga realräntorna har guldpriserna varit oförändrade i jämförelse med de senaste åren då rädslan för en recession har minskat sedan slutet av förra året.

”Vi tror emellertid att guldpriserna sannolikt underträffar det fundamentala värdet. De senaste ökningarna av guldpremierna i Shanghai signalerar att kineserna använder lägre priser som köpmöjlighet. ”

Goldman kommenterade vidare att centralbankernas köp av ädelmetaller har varit stark hittills i år, med kända inköp under januari-februari på totalt 90 ton, en ökning från 55 ton under samma två månader 2018.

En bullish trade

Banken sade att den stängde en riktigt lång, bullish, rekommendation på guld från slutet av förra året. Analytikerna säger dock att vi tror nu att en lång position i guld tillsammans med en kort position i silver är ett bättre tillvägagångssätt eftersom silver inte drar nytta av centralbankens köp och förblir i fysiskt överskott. Vi minskar vår silverprognos i linje med att vi höjer den för guld.

I en spread trade satsar marknadsaktörerna på att en råvara kommer att utvecklas bättre än en annan.

Prognoser för silver

Goldman reviderade sina 3-, 6- och 12-månaders silverprognoser till $ 14,50, $ 15 och $ 15,50 per ounce, ner från $ 15,50, $ 15,50 och $ 16.

”Slutligen tror vi att bristen på substitution hos bilföretag kommer att leda palladium att fortsätta att överträffa platina,” sade Goldman Sachs.

Palladiumpriserna steg kraftigt under 2019 på en marknad som ansågs tight. Trots en korrigering på mer än 200 dollar per troy-ounce från toppen, handlas denna ädelmetall till ett premium på över 500 dollar per ounce över systermetallen platina. Båda används för bilkatalysatorer.

Tidigare var palladium billigare, och användes för katalysatorer i fordon med bensinmotorer, som är populära på de två största fordonsmarknaderna i världen – Kina och USA. Platinum användes för dieseldrivna fordon, som är mer populära i Europa. Det har spekulerats i att palladiums enorma prispremie kan leda till att företag ersätter mer platina, men analytiker säger att detta inte verkar hända ännu.

”Palladium kommer också att gynnas mer än platina från strängare miljöbegränsningar i Kina”, sa Goldman Sachs. ”Därför återupptar vi vår långa palladium-versus-kort platina rekommendation.”

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top