Nyheter
Vårflod på sluttampen

Snön i fjällen smälter och tillrinningarna till övre delarna av Dalälven, Klarälven och Ljusnan har ökat sedan förra veckan. Till Västerdalälven kom även ett extra tillskott i form av regn och flödet steg lite snabbare där än i Österdalälven och Klarälven. Det skriver Fortum som ger nedanstående rapport.

– Nuvarande flöden är under en normal vårflod och den torra väderprognosen för veckan framför gör att det flödet inte når upp till ett normalt vårflöde, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum.
Dalälven
I Västerdalälven är vattenföringen nu något över 200 m3/s och inga stora förändringar förväntas de kommande dagarna. Redan under nästa vecka har det mesta av den kvarvarande snön smält, vilket leder till att flödet börjar sjunka.
I Österdalälven går det mesta av smältvattnet åt för att fylla på i Trängsletsjön och i Siljan. Det lokala tillflödet till Österdalälven nedströms Trängsletdammen har redan börjat minska och vårfloden i detta område blev så utdraget i tid att det inte blev någon hög vårflödestopp i Rotälven. Kyliga nätter och lite regn den senaste månaden är förklaringen till detta. Med låg tappning från Österdalälven blir det även lägre flöde i nedre delen av Dalälven även om tillflödet från Västerdalälven har ökat.
Klarälven
Tillflödet till Höljes är lägre än förväntat och förklaringen är även här lite regn och utdragen snösmältning. Det finns snö kvar, men inte i så stora mängder att det förväntas ge någon hög vårflod i Klarälven. Nivån i Höljessjön är låg och det finns gott om plats för smältvattnet från fjällen innan luckorna i dammen behöver öppnas.
Under ett av tio vårflöden kan allt vatten som behöver tappas från Höljes gå genom turbinerna och luckorna hållas stängda under våren. Detta år kan bli ett sådant år om vädret fortsätter att vara torrt. Så sent som för en vecka sedan pekade våra prognoser på en normal vårflod i Klarälven, men nu är det troligare att det blir en liten vårflod.
Tappningen från Höljes kommer inte ökas under den närmaste veckan och flödet i nedre delen av älven kommer vara som under innevarande vecka.
Ljusnan
Vi har ökande tillrinningar i Grundsjöarna och Lossen. Toppen räknas komma i mitten av nästa vecka. I övriga magasin är tillrinningen stabil eller nedåtgående.
I Svegssjön har vi en tillrinning kommande dagar som ger ett litet kvarvarande utrymme för reglering. Om vi får stora regnmängder framöver så kommer tappningen då behöva öka.
I Voxnan är vårfloden över.
Nyheter
Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.
Nyheter
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.
Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.
Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.
Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.
Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.
Nyheter
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.


-
Nyheter4 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys4 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer
-
Nyheter4 veckor sedan
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo
-
Analys3 veckor sedan
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices
-
Nyheter3 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Crude inventories fall, but less than API signal
-
Analys3 veckor sedan
Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May