Följ oss

Nyheter

Vad anser analytikerna om guldpriset 2023?

Publicerat

den

Efter ett svårt år fyllt av utmanande motvind, avslutar guldmarknaden 2022 med en uppgång i ungefär neutralt territorium på cirka 1 800 dollar per troy ounce.

Ädelmetallen går mot att avsluta året med en nedgång på mindre än två procent, vilket skulle göra den till en av de bäst presterande tillgångarna, strax efter den amerikanska dollarn. Medan en hausseartad känsla byggs upp på marknaden, varnar vissa analytiker investerare att investerarkollektivet kommer att behöva ha tålamod under 2023.

Även om guldmarknaden förväntas fortsätta att överträffa de flesta tillgångsklasser under det nya året, förväntar sig vissa storbanker och råvaruanalytiker inte att se en betydande ökning förrän under andra halvåret. För närvarande förväntas guldpriserna förbli i neutralt territorium på cirka 1 800 dollar per troy ounce.

Förhållanden som tyngde guld under större delen av året, främst Federal Reserves aggressiva penningpolitiska hållning, skulle kunna finnas kvar åtminstone under första halvåret 2023.

Vid sitt senaste penningpolitiska möte för 2022 förutspådde Federal Reserve att Fed Funds-räntan skulle nå en topp över 5 procent 2023. Centralbankens uppdaterade prognos sträckte ett år som såg den mest aggressiva åtstramningscykeln sedan 1981 då inflationen steg till den högsta nivån på mer än 40 år. Även om inflationen har sjunkit från sommarens toppar, sa Federal Reserves ordförande Jerome Powell att centralbankens jobb inte är avslutat.

”Vi har inte en tillräckligt restriktiv hållning ens med dagens drag… Vi kommer till den punkten, och då blir frågan hur länge vi stannar där? Och det finns en stark syn på kommittén att vi kommer att måste stanna där tills vi verkligen är övertygade om att inflationen kommer att sjunka på ett varaktigt sätt, och vi tror att det kommer att dröja”, sa han på en presskonferens den 14 december.

Medan Federal Reserve fortsätter att ta en bestämd hållning till inflationen, noterar ekonomer att centralbanken är närmare slutet av sin åtstramningscykel, vilket kan vara bra för guldet.

BankRiktkurs i USD
Bank of America1200
Commerzbank1850
T.D. Securities1575

Inflationen är fortsatt positiv för guld 2023

Tillsammans med Bank of America är Saxo Bank en av de mest optimistiska på guld inför det nya året. Ole Hansen, chef för råvarustrategi på den danska banken, sa att han inte förväntar sig att Federal Reserve ska få inflationen under kontroll.

”Risken för en lågkonjunktur och att FOMC hamnar i ekonomisk svaghet – potentiellt utan att lyckas få inflationen under kontroll – fortsätter att stärka uppåtrisken för investeringsmetaller under 2023″, sa han.

I sin preliminära uppskattning rapporterade University of Michigan att konsumenterna ser inflationen stiga med 4,6 procent nästa år. Inflationen före covid-19 var långt under 2 procent. 2020 steg inflationen i USA med 1,23 procent. Analytiker har sagt att ett optimistiskt scenario för guld skulle vara om Federal Reserve och andra centralbanker höjer sitt inflationsmål.

Centralbankerna kommer att fortsätta köpa guld 2023

Även om efterfrågan på investeringar var svag fram till 2022, såg den ädla metallen en historisk stark efterfrågan från centralbankerna.

I slutet av tredje kvartalet köpte centralbankerna 673 ton guld, den största volymen sedan 1967. I början av december 2022 rapporterade Kina, för första gången på tre år, att landet köpte 32 ton guld i november.

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad som händer med råvaror, dollar, olja, mjölk och koppar

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett inslag om aktuella rörelser på råvarumarknaden. Hur oljepriserna har sjunkit, påverkat av OPEC+ planer på att öka produktionen. Samtidigt har kopparpriserna stigit, vilket professor Adam Simon vid University of Michigan förklarar med kopparens nära koppling till global ekonomisk tillväxt.

Dollarförsvagningen är en annan viktig faktor, vilket kan påverka råvarupriser generellt. Dessutom diskuteras prisrekord på mjölk, där svenska mjölkbönder nu får högre ersättning, vilket möjliggör investeringar i verksamheten. Samtalen berör också framtida kopparproduktion och behovet av nya gruvor, samt vikten av återvinning.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära