Följ oss

Nyheter

USA exporterade rekordhöga 4 miljoner fat råolja per dag under första halvåret 2023

Publicerat

den

USA:s råoljeexport under första halvåret 2023 uppgick i genomsnitt till 3,99 miljoner fat per dag, vilket är en rekordhög nivå för det första halvåret sedan 2015, då USA upphävde sitt förbud mot export av råolja. Under första halvåret 2023 ökade exporten av råolja med 650.000 fat per dag (19 %) jämfört med första halvåret 2022.

Diagram över USAs export av råolja.
Källa U.S. Energy Information Administration

Europa var den största regionala destinationen för amerikansk råoljeexport i volym, med 1,75 miljoner fat per dag, ledd av export till Nederländerna och Storbritannien. Asien var den regionala destinationen med den näst högsta volymen, 1,68 miljoner fat per dag, ledd av export till Kina och Sydkorea. USA exporterade också, betydligt mindre volymer, råolja till Kanada, Afrika, Centralamerika och Sydamerika.

Även om exporten ökade under första halvåret 2023 importerar USA fortfarande mer råolja än det exporterar, vilket innebär att landet förblir en nettoimportör av råolja. USA fortsätter att importera råolja trots stigande inhemsk råoljeproduktion, delvis eftersom många amerikanska raffinaderier är konfigurerade för att bearbeta tung, sur råolja (med en låg API-halt och hög svavelhalt) snarare än den lätta, söta råolja (med en hög API-halt och låg svavelhalt) som vanligtvis produceras i USA.

USA:s import av råolja kommer främst från historiska handelspartners som Mexiko och Kanada. Tunga, sura kvaliteter av råolja är ofta rabatterade jämfört med lätta, söta kvaliteter av råolja eftersom de kräver mer komplexa raffinaderienheter för att producera lönsamma utbyten av raffinerade produkter som bensin, diesel och jetbränsle. Merparten av den amerikanska importen av råolja sker när det är mer lönsamt för amerikanska raffinaderier att bearbeta rabatterade tyngre kvaliteter eftersom dessa raffinaderier redan har investerat i den ytterligare komplexitet som krävs för att raffinera dem.

Den snabba ökningen av USA:s inhemska produktion i början av 2010-talet ökade den inhemska produktionen av lätt, söt råolja. Lätta, söta kvaliteter av råolja gynnas traditionellt av en prispremie på den globala råoljemarknaden eftersom de ger stora mängder lönsamma petroleumprodukter från mindre komplexa raffineringsprocesser.

Vissa amerikanska raffinaderier vid Gulfkusten har investerat i att utöka sin bearbetningskapacitet för lätt, söt råolja. För många raffinaderier, särskilt i Mellanvästern och längs Gulfkusten, är det dock fortfarande mer lönsamt att raffinera rabatterade tunga, sura råoljekvaliteter.

Nyheter

Saudi Aramco går från stor nettokassa till nettoskuld

Publicerat

den

Fat med olja

Saudi Aramco har släppt sin kvartalsrapport och energianalytikern Javier Blas uppmärksammar att företaget under årets första nio månader har gått från en nettokassa på 27,4 miljarder USD till en nettoskuld på 8,9 miljarder USD. Det är en avsevärd förändring på så kort tid. 130 miljoner USD per dag.

Företaget betalar utdelning, vilket således även innebär att man har lånat pengar som sedan delvis har delats ut till ägarna. Företaget ägs till största del av Saudiarabien som är i stort behov av kapital för att finansiera sina investeringar varför denna indirekta upplåning är logisk. Det är inte heller vidare unikt att företag lånar upp pengar för att dela ut dem till ägarna och att låna pengar för att göra investeringar är rimligt. Men det är ändå värt att notera, Saudi Aramco har alltid varit den stabila oändliga kassan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Så förväntar sig marknaden att guldpriset utvecklas om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet

Publicerat

den

Guldtackor och -mynt

Bloombergs Markets Live Pulse Survey som publicerades förra veckan visade att marknaden förväntar sig att guld ska fortsätta sin kraftiga prisuppgång om Donald Trump blir vald till president, medan priset förväntas falla tillbaka om Kamala Harris tar över.

Marknaden ser guld som ett skydd mot inflation från de handelstariffer som Donald Trump har sagt att han vill bygga sin ekonomiska politik på.

Även i en tidigare undersökning ansågs guld vara det bästa skyddet mot den förväntade inflationen om Trump blir vald. Harris politik förväntas leda till betydligt lägre inflation enlig flera undersökning.

Tänk dock på att för investerare som har sin ekonomi i en annan valuta än USD så spelar även Donald Trumps förkärlek för en svag dollar en stor roll. Om guldpriset i USD går upp samtidigt som USD går ner så måste man exempelvis som svensk fundera över nettoeffekten. Eller så köper man guld som en försäkring och är nöjd, det har visat sig fungera relativt bra över tid.

Fortsätt läsa

Nyheter

Uppköpsbud på Salzgitter, ett av Europas största stålbolag

Publicerat

den

Stålproduktion hos Salzgitter

Salzgitter är ett av de största stålbolagen i Europa som förutom stål även producerar närliggande produkter. Företaget har en historia på över 150 år och har idag över 25 000 anställda.

Nu har aktieägaren GP Günter Papenburg meddelat att man tillsammans med TSR Recycling tänker lägga ett bud på Salzgitter. Fullföljande av budet är villkorat av att man uppnår ett ägande på över 45 procent, vilket inkluderar de 25 procent av aktierna som GP Günter Papenburg äger sedan tidigare. Vad man tänker erbjuda för pris har ännu inte kommunicerats.

Här på Råvarumarknaden.se måste vi erkänna att vi inte har någon närmare bra koll på bolaget. Men med tanke på hur välkänt namnet är och hur stort företaget är så blev vi ändå något överraskade över det faktum att bolaget har ett börsvärde på bara 832 miljoner euro.

Tittar man på aktiekursen verkar bolaget ha ridit väldigt högt på byggboomen ett fåtal år innan finanskrisen 2007-2008 slog till med full kraft.

Graf över utvecklingen på Salzgitters aktiekurs
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära