USA är nu världens största oljeproducent

Detta år inleddes med att USA producerade mer än 10 miljoner fat olja per dag, något som bara hänt en gång tidigare och det var i november 1970. Nu kom precis nästa blipp, USA blev precis världens största oljeproducent, genom att passera Ryssland, och Saudiarabien passerade man i början av året. USAs oljeproduktion är nu närmare 12 än 11 miljoner fat om dagen. Det är en helt makalös utveckling.

För tre månader sedan kom Goldman Sachs med en prognos att USA skulle bli energioberoende under 2019 sett ur ett brett perspektiv och oljeoberoende under 2021. Den prognosen får vind i ryggen med den senaste tidens utveckling. När det gäller USAs oljeproduktion gäller det dock att ha ett vaksamt öga, den enorma produktionsökningen i USA har kommit från okonventionell olja så som skifferolja, de bygger på att det kontinuerligt borras nya brunnar till skillnad från konventionell olja där oljefälten håller under mycket längre tid, speciellt i Saudiarabien.

Diagram över oljeproduktion i Saudiarabien, USA och Ryssland

1 Reply to “USA är nu världens största oljeproducent”

  1. Hochman skriver:

    Tillväxten av solenergi och vindenergi i USA knaprar på behovet av olja. Lägg lite elbilar på det. Snart kan USA ha en nettoexport av olja och vända detta massiva flöde av pengar som innan har gått till Saudi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top