Connect with us

Nyheter

Tre länder stod för 30 procent av all guldproduktion 2020

Published

on

Guldtackor från Royal Mint
Guldtackor

I en nyligen publicerad analys från Finbold framgår att Kina stod för den högsta guldproduktionen 2020 på 380 ton. Detta representerar 11,9 % av den totala guldproduktionen 2020 som totalt uppgick till 3 200 ton.

Australiens produktion uppgick till 320 ton, vilket motsvarar 10 % av den globala andelen, medan Ryssland hamnar på tredje plats med 9,4 % eller 300 ton. De tre länderna svarade kumulativt för 31 % av all guldgrupproduktion 2020.

USA:s produktion stod för 5,9 % av den globala produktionen med 190 ton. Andra toppguldproducenter för 2020 inkluderar Kanada (170 ton), Ghana (140 ton), Indonesien (130 ton), Peru (120 ton), Mexiko (100 ton) och Kazakstan (100 ton).

Kinas tidiga återhämtning från pandemin driver guldproduktionen

Rapporten belyser varför Kina eventuellt toppade guldproduktionen 2020. I analysen står att läsa;

”Kinas marginal mot andraplacerade Australien är inte stor, men det asiatiska landet ligger högst upp på listan, potentiellt på grund av dess pandemihantering. Landet lyckades framgångsrikt kontrollera hälsokrisen och ge grönt ljus till återupptagandet av ekonomisk verksamhet, inklusive guldbrytning. Produktionen motiverades också av landets höga efterfrågan på guld genom biprodukter som smycken och ornament. ”

När det gäller återstående guldreserver hade Australien uppskattningsvis 10 000 ton per december 2020, följt av Ryssland med 7 500 ton och USA med 3 000 ton. Sydafrika har uppskattningsvis 2700 ton, följt av Peru som också rapporterar 2 700 ton.

Andra länder med uppskattade höga guldreserver inkluderar Indonesien (2 600 ton), Brasilien (2 400 ton), Kanada (2 200 ton), Kina (2 000 ton) och Uzbekistan (1 800 ton).

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära