Nyheter
Trävarupriserna stiger när utbudet bromsar in
Nu stiger priset på trävaror i Sverige efter det kraftiga prisfallet i höstas. Men prishöjningarna beror inte på en ökad efterfrågan utan på att utbudet minskat. Ryska varor har försvunnit från Europamarknaden. Samtidigt hårdnar kampen om skogsråvarorna när värmeverken jagar energived och pappersbruken kör för fullt. Det framkommer i Danske Banks senaste kvartalsanalys ”Skog och Ekonomi”.
Efter en mycket tung höst med trävarupriser i fritt fall ser nu sågverken försiktigt stigande priser. Under hela hösten i fjol lurpassade köparna på fortsatta prissänkningar och köpen tvärnitade. Till slut blev köparnas lager för låga och alla började köpa samtidigt.
– Mycket tyder på att trävarumarknaden nu har bottnat men vi tror inte på en klassisk konjunkturvändning med prisrally på sågat virke. Byggandet viker i stora delar av världen med en lägre efterfrågan som följd, säger Johan Freij, Senior Skogsexpert på Danske Bank Sverige.
Ryska virket borta från Europa – och problem med leveranser till Kina
Det minskade utbudet av trävaror beror på en rad olika faktorer. Skador efter barkborrar har lett till en minskad tillgång på timmer i Kanada och i Centraleuropa, men den största orsaken är sannolikt Rysslands invasionskrig i Ukraina. Under 2021 var Ryssland världens näst största trävaruexportör strax efter Kanada, men enligt sågverken är det ryska virket nu borta från den europeiska marknaden. Cirka hälften av den tidigare ryska exporten på cirka 30 miljoner kubikmeter gick till Kina, men även där tycks ryska virke ha minskat.
– Vi ser signaler att Ryssland inte klarar av att försörja den kinesiska marknaden som köper alltmer trävaror från Europa. Det kan vara tillfälligt men ger ändå en signal att Ryssland har problem med logistikkedjan från avverkning till sågverk och frakt, säger Johan Freij.
Som vid tidigare lågprisperioder är det Egypten och Kina som räddar leveranserna av svenska trävaror och ger sågverken självförtroende att höja priserna när lagren minskar. Men det som verkligen sticker ut är USA-marknaden. Importen från Europa och Sverige har stärkts dramatiskt och under 2022 har USA etablerats som Sveriges viktigaste trävarumarknad efter Storbritannien.
Timmerpriserna stiger när sågverken visar röda siffror
Ute i skogen har vi nu en helt unik situation för skogsägarna. Under slutet av förra året visade merparten av sågverken röda siffror – men i stället för prissänkningar så höjdes timmerpriserna över hela landet. Det är kamp om stockarna i skogen från alla håll samtidigt som skogsägarna drar ned på avverkningen efter några goda år.
– Fem av åtta analyserade sågverk hade negativa rörelsemarginaler under det fjärde kvartalet 2022. Även om trävarupriserna nu försiktigt höjs så bedömer vi att sågverken kommer att ha det fortsatt tungt även första kvartalet. Kostnaderna på framförallt timmer ökar och det finns en eftersläpning av prishöjningarna. Man kan också notera att, säger Johan Freij.
Äldre män dominerar som skogsägare
I den nya rapporten beskriver Danske Bank också en alltmer mansdominerad skogsbransch och de stora utmaningarna med kommande generationsskiften. Förändringarna har gått snabbt – skogsägarna blir färre och ägandet samlas i allt större enheter. I dag är den typiska skogsägaren en ensamägande äldre man och medelåldern har på ett par decennier ökat från 55 till 61 år.
– Det kan bero på att vi håller oss allt friskare och vitalare upp i åldrarna, men framför allt att ökade markpriser låst fast ägandet och gjort det svårare att genomföra generationsskiften. Det har helt enkelt blivit för dyrt att kompensera till exempel sina syskon när man vill låta barnen ta över ägandet. Rådet till alla skogsägare är därför att tidigt börja planera för ett skifte, inte som i dag när många väntar till 75-årsåldern, säger Johan Freij.
Han har flera tips för ett lyckat generationsskifte – inte minst att involvera barnen tidigt och se till att alla får samma information. Man bör också ta hjälp av en erfaren rådgivare på generationsskiften som kan räkna ut alla ekonomiska konsekvenser och se till att föräldragenerationen verkligen får ett drägligt liv efter skiftet.
Nyheter
Viscaria går framåt i hög takt med att återöppna koppargruvan Viscaria
Viscaria går framåt i hög takt med fokus på att återöppna koppargruvan, för vilken bolaget säger att allt tyder på att det är en tier-1-tillgång. För att öppna en gruva krävs att man får tillstånd och sådana kan överklagas i flera steg. Bolaget har tagit sig igenom flera steg och räknar med att få ett slutligen lagvunnet tillstånd innan året är slut.
Nyheter
Tredje staden i Finland som satsar på kärnenergiproducerad fjärrvärme med världens enklaste reaktor
Keravan Energia, ett finskt energibolag, har i mitten av oktober tecknat ett avtal med finska teknikföretaget Steady Energy om att utveckla kärnkraftsdriven fjärrvärme. Kerava blir därmed den tredje finska staden som överväger att använda kärnkraft för uppvärmningsändamål, efter tidigare initiativ i Kuopio och Helsingfors. Om projektet går vidare till investering kan byggandet av SMR-reaktorer påbörjas så tidigt som 2029, och fjärrvärmedriften förväntas starta 2032. Det första av Steady Energys projekt är sedan tidigare planerat att vara i kommersiell drift 2030.
Finland går snabbt mot att bli världens ledande SMR-nation när Steady Energy inleder ett samarbete med Keravan Energia för att utforska SMR-tekniken. Kerava är Finlands tredje stad som förbereder sig för kärnkraftsbaserad fjärrvärme. I Kuopio i östra Finland är kärnkraftsvärmen redan i förinvesteringsfasen, med planläggning och miljötillstånd som snart startar.
Keravan Energia har som mål att vara koldioxidneutralt 2030, och partnerskapet med Steady Energy understryker deras åtagande att minska utsläppen på ett kostnadseffektivt sätt och samtidigt säkerställa en tillförlitlig energiförsörjning. ”Vi har ett strategiskt mål att nå koldioxidneutralitet till 2030. För att uppnå detta måste vi minimera våra utsläpp till ett överkomligt pris och säkerställa att vår stads energiförsörjning förblir säker under alla omständigheter”, säger Jussi Lehto, VD för Keravan Energia.
Avtalet är det första steget mot att utvärdera möjligheten att använda SMR-tekniken i Kervo. Nästa fas omfattar en bedömning av platsens lämplighet, licensiering, detaljplanering samt den tekniska och ekonomiska genomförbarheten för ett kärnkraftvärmeverk som är skräddarsytt för Kervos energibehov. ”Tänk på fjärrvärme som ett stort system av varmvattenrör, där värme flödar till radiatorer från en gigantisk panna, där värmekällan nu är biomassa och torv. Grön el är en bra backup, men vi behöver mer stabila lösningar för att motverka volatiliteten i elpriserna. En dedikerad kärnenergivärmekälla, som Steady Energys reaktor, är ett mycket gångbart alternativ”, säger Jussi Lehto, VD för Keravan Energia.
”Keravan Energia har länge legat i framkant när det gäller energiomställningen. Vi är mycket glada över att kunna erbjuda Steady Energys SMR-teknik i deras växande portfölj av gröna lösningar”, säger Tommi Nyman, VD för Steady Energy.
Över hela Europa står energibolagen inför utmaningen att ersätta hundratals åldrande värmeverk som närmar sig slutet av sin livscykel. Med cirka 3 000 värmeverk som behöver förnyas är en betydande övergång till nollutsläppslösningar avgörande. ”Klimatkrisen kommer inte att avta förrän vi värmer upp våra hem på ett rent sätt. Globalt sett kommer fortfarande över 80 procent av energin från fossila källor, varav nästan hälften går till uppvärmning och kylning. Finska energibolag går i bräschen för att helt överge förbränningsbaserad energi”, säger Tommi Nyman, vd för Steady Energy.
Världens enklaste kärnkraftverk
Steady Energy har utvecklat LDR-50, en liten modulär reaktor på 50 MW som kan tas i drift inom sju år, inklusive licensiering, till en kostnad av 100 miljoner euro. LDR-50 är särskilt utformad för att producera värme upp till 150 °C och är optimerad för fjärrvärme, industriell ångproduktion och avsaltningsprojekt.
VD Tommi Nyman betonade systemets enkelhet: ”Uppvärmning av vatten till 150 grader står för 10 procent av de globala utsläppen. Vår reaktor fokuserar enbart på denna uppgift, vilket gör den till världens kanske enklaste kommersiella kärnreaktor. Denna design säkerställer att den värme som produceras med SMR är kostnadsmässigt konkurrenskraftig jämfört med andra alternativ.”
LDR-50-reaktorn är lika stor som en vanlig fraktcontainer och har konstruerats för att kunna byggas under jord. Reaktorn har en verkningsgrad på nästan 100 procent och kyls och modereras med lättvatten vid låga driftstemperaturer och tryck, vilket gör den säker och mer kostnadseffektiv än konventionell kärnkraft.
Steady Energys initiala marknadsfokus är Finland och övriga Europa, men bolaget ser också framför sig att reaktorerna kan användas för att tillgodose industriella ång- och avsaltningsbehov globalt. ”Varje reaktor kostar 100 miljoner euro och bara i Europa skulle det snabbt behövas 300 sådana här enheter. Det finns ett behov av ytterligare 300 om vi ska kunna minska koldioxidutsläppen från avsaltning och industriell värmeproduktion.”
Steady Energy kommer under nästa år att påbörja uppförandet av en pilotanläggning i Finland, där anläggningens funktionalitet och Steady Energys projektledningsförmåga kommer att testas. Pilotanläggningen, som skiljer sig från en riktig reaktor endast genom att den använder en elektrisk värmare istället för kärnbränsle, kommer att bana väg för ytterligare installationer. Tänkbara platser är Helsingfors, Kuopio, Esbo och Lahtis.
Nyheter
Eric Strand kommenterar läget för guld, silver och råvaruaktier
Guldpriset har gått väldigt starkt i år men har de senaste dagarna gått något svagare. Eric Strand svarar på frågor om vilka händelser som påverkat. Det finns nu en volatilitet efter valet i USA. Strand tar upp när Donald Trump valdes förra gången så gick guldpriset inledningsvis ner 4 procent, för att sedan gå väldigt starkt under hans tid som president. Som vi tidigare skrivit så förväntar sig marknaden att guldpriset kommer att gå upp med Donald Trump som president då den ekonomiska politik han har sagt att han ska driva förväntas driva på inflationen.
När det gäller gruv- och prospekteringsbolagen så har deras aktier börjat vakna till liv då marginalerna blivit bättre. Det är dock de något större och producerande bolagen som främst vaknat till liv, de mindre och prospekterande bolagen ser ut att få vänta på en positiv reaktion.
-
Nyheter4 veckor sedan
Råvaror är rekordbilliga i relation till aktier
-
Nyheter4 veckor sedan
LKAB kan producera mer än de kan transportera
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter3 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Nyheter3 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter2 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions