Stort geopolitiskt krig får oljepriset att stiga

Karta över JemenGeopolitiken påverkar åter oljepriset efter att kriget i Jemen eskalerar. Först ska det sägas att Jemen inte är någon stor oljeproducent, om deras oljeexport minskar så har det ingen substantiell påverkan. Det är i stället andra konsekvenser som påverkar.

En stor del av världens olja skeppas med fartyg längs Jemens kust i Aden-gulfen. Om den möjligheten stängs ner eller blir väldigt farlig så får det konsekvenser.

En ännu större oro är att världens största oljeexportör Saudiarabien ska bli instabilt.

Jemen är skådeplatsen för ett stor proxy-krig med många förgreningar. Houthi-rebellerna som nu tar över landet är understödda av Iran. Regeringen är understödd av Saudiarabien och många västländer. Iran och Saudiarabien är varandras ärkerivaler. Uppdelningen i kriget går också mellan sunni och shia. Saudiarabien har sedan igår inlett attacker på rebellerna. Allt detta kaos gör också att al-qaida och ISIS-förgreningar snabbt växer och tar kontroll i regionen. Det ser alltså ut som att det skapas ett stort område av krig och instabilitet väldigt nära världens viktigaste oljeregion.

Att tänka på om du tar en position i olja

Men tänk på att ännu så länge är utbudet och efterfrågan på olja det samma. Det gäller alltså att hålla ögonen på vad marknaden fokuserar på, är det de geopolitiska oroligheterna (som driver upp priset) eller är det det rikliga utbudet av olja (som trycker ner priset).

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top