Nyheter
Stort geopolitiskt krig får oljepriset att stiga
Geopolitiken påverkar åter oljepriset efter att kriget i Jemen eskalerar. Först ska det sägas att Jemen inte är någon stor oljeproducent, om deras oljeexport minskar så har det ingen substantiell påverkan. Det är i stället andra konsekvenser som påverkar.
En stor del av världens olja skeppas med fartyg längs Jemens kust i Aden-gulfen. Om den möjligheten stängs ner eller blir väldigt farlig så får det konsekvenser.
En ännu större oro är att världens största oljeexportör Saudiarabien ska bli instabilt.
Jemen är skådeplatsen för ett stor proxy-krig med många förgreningar. Houthi-rebellerna som nu tar över landet är understödda av Iran. Regeringen är understödd av Saudiarabien och många västländer. Iran och Saudiarabien är varandras ärkerivaler. Uppdelningen i kriget går också mellan sunni och shia. Saudiarabien har sedan igår inlett attacker på rebellerna. Allt detta kaos gör också att al-qaida och ISIS-förgreningar snabbt växer och tar kontroll i regionen. Det ser alltså ut som att det skapas ett stort område av krig och instabilitet väldigt nära världens viktigaste oljeregion.
Att tänka på om du tar en position i olja
Men tänk på att ännu så länge är utbudet och efterfrågan på olja det samma. Det gäller alltså att hålla ögonen på vad marknaden fokuserar på, är det de geopolitiska oroligheterna (som driver upp priset) eller är det det rikliga utbudet av olja (som trycker ner priset).
Nyheter
Prisskillnaden mellan råoljorna WCS och WTI vidgas med USA:s tariffkrig
Inom olja finns det ett antal stora referenspriser. De två största är West Texas Intermediate (WTI) i USA och Brent i Europa. I USA:s grannland Kanada så är det stora referenspriset Western Canadian Select (WCS).
WCS handlas till ett lägre pris än WTI eftersom oljan är av en tyngre sort. Men speciellt sedan USA gick från att främst producera traditionell olja till skifferolja så har USA så mycket av den lätta premiumoljan att den behöver blandas upp för att få den typ av olja som ligger någonstans i mitten.
När USA nu har inlett ett tariffkrig mot Kanada så har prisskillnaden mellan WTI och WCS i veckan ökat till 15,50 USD. Aktieförvaltaren Eric Nuttall sade i fredags att den skillnaden skulle öka till 16-17 USD om USA lade en tariff på 10 procent. Aktuell prisskillnad är nu 16,25 USD.
Vill man leta saker som mildrar den negativa utvecklingen för oljebolag i Kanada så finns det faktum att Kanadas valuta försvagats något mot USA:s. Tror man att handelskriget håller i sig så är nästa förmildrande omständighet det faktum att underhållssäsongen för Kanadas oljesandsindustri brukar inledas i april vilket minskar produktionen.
Nyheter
Virke, råvaran som är Kanadas trumfkort mot USA
USA har nu meddelat till Kanada att man inför tariffer på all import från Kanada. 25 procent på alla varor, förutom för olja och annan energi som man satt 10 procent i tariff på. Det kommer att slå hårt mot Kanada, inte minst mot oljeexporten som till stor del bara kan gå till USA.
Det finns dock en råvara som Kanada kan använda som trumfkort, virke. En stor del av allt virke som används i USA kommer från Kanada och USA kan inte ersätta det via andra källor. I vissa delar av USA finns skog av samma sort, men det är en lång process. Först måste Trump avskaffa miljöregler, vilket är politiskt möjligt. Men USA saknar sågverkskapacitet, och skulle man väl bygga sågverk så återstår problemet med att hitta kompetent arbetskraft.
USA importerar virke från andra länder, inklusive Sverige och Tyskland. Men den volym Kanada kan erbjuda är omöjlig för mindre länder att matcha.
Ett annat problem för USA under överskådlig tid är även att hus i USA främst byggs med den typ av virke som Kanada erbjuder. USA har visserligen enorma mängder skog, men då måste amerikansk byggindustri ställa om. Virke från Kanada tål regn, och logistiken i amerikansk byggindustri är anpassad efter det.
USA lägger nu en import-tariff för varor från Kanada. Kanada kan självklart kontra med att lägga en import-tariff på varor från USA. Men det kompletteras ännu effektivare med en export-tariff på virke. Antingen får amerikanska byggföretag då betala 50 procent mer för sitt virke eller så får den amerikanska byggindustrin stoppa stora delar av sin verksamhet.
Nyheter
Liquid Winds produktionsanläggning för grönt elektrobränsle i Umeå har beviljats miljötillstånd
Liquid Wind har beviljats miljötillstånd för sin anläggning, som skall användas för storskalig produktion av grönt elektrobränsle, närmare bestämt e-metanol. Anläggningen, som projekteras av Liquid Wind, är en av de största industrisatsningarna någonsin i Umeå och beräknas stå klar för produktion 2027.
Det är mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt som beviljat miljötillstånd för elektrobränsleanläggningen som ansluts till Umeå Energis kraftvärmeverk Dåvaverket. Anläggningen har beviljats tillstånd att producera upp till 130 000 ton e-metanol och infånga 230 000 ton koldioxid årligen. Liquid Wind har som mål att anläggningen skall spela en ledande roll, såväl i Sverige som internationellt, inom industrialiseringen av CCU-lösningar (Carbon Capture and Utilization).
Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind, kommenterar:
”Vi är mycket glada över att ha fått tillståndet för vår anläggning i Umeå beviljat, en viktig milstolpe i vår resa och ambition att minska beroendet av fossila bränslen i svåromställda sektorer som sjöfart och flyg. Detta projekt är ett exempel på vårt engagemang för att leda utvecklingen av innovativa lösningar som CCU, som är avgörande för att skapa en grönare framtid.”
Jan Ridfeldt, VD på Umeå Energi, adderar:
”Det är glädjande att satsningen passerat denna milstolpe. Vi ser fram emot att nu kunna ta fortsatta steg på vägen mot en anläggning i framkant, som bidrar till att omvandla koldioxid till e-metanol. Det ligger helt i linje med våra och vår ägares, Umeå kommuns, klimatmål och med ambitionerna för platsen.”
Anläggningen i Umeå och Liquid Winds projektpipeline om att nå 10 anläggningar till 2027.
-
Analys4 veckor sedan
The rally continues with good help from Russian crude exports at 16mths low
-
Nyheter4 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Pulling back after technical exhaustion and disappointing US inventory data. Low Cushing stocks lifting eyebrows
-
Analys3 veckor sedan
Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads
-
Nyheter4 veckor sedan
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld
-
Analys2 veckor sedan
Donald needs a higher price to drive US oil production significantly higher
-
Nyheter3 veckor sedan
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland
-
Nyheter3 veckor sedan
Tre bra aktier inom koppar med fokus på stabila lågkostnadsprojekt