Följ oss

Nyheter

Stormig helg påverkar elpriset mer än saudisk drönaratack

Publicerat

den

Vindkraftverk mot ljus kvällshimmel

I morse steg oljepriset med 20 procent som en effekt av att flera saudiska oljefält blivit beskjutna under helgen. Det är den största enskilda oljeprisrörelsen på 30 år, men än så länge har det inte fått någon större effekt på elprismarknaden. Riklig mängd nederbörd i samband med intensiva lågtryck pressar elpriset de närmaste månaderna mer än stigande oljepriser. Dessutom pressade söndagens kraftiga blåst ner elpriset till 23 öre per kWh, enligt elbolaget Bixia.  

–  Söndagens starka vindar gjorde att Sverige nådde en vindkraftsproduktion på cirka 115 GWh, vilket var 38 procent av den totala förbrukningen under dygnet, säger Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog på Bixia. 

Matina Rosenberg
Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia

Historiskt har vi haft högre vindkraftsproduktion än under söndagsdygnet, men ju längre in i hösten vi kliver desto fler intensiva lågtryck kan vi räkna med enligt Bixia. 

– Fler lågtryck i kombination med fler vindkraftverk gör att vi med stor sannolikhet kommer sätta nya vindkraftsproduktionsrekord, säger Matina Rosenberg. 

Den installerade vindkraften ökar kraftfullt i Sverige och Norden. Vindkraften står nu i Sverige för 14 procent av den svenska elanvändningen. Andelen förväntas öka till drygt 25 procent redan år 2022 enligt Svensk Vindenergi.

Oljepriset upp 20 procent

Under måndagsmorgonen steg oljepriset med 20 procent till följd av att flera saudiska oljefält blivit beskjutna under en drönarattack i helgen. Det är den största enskilda rörelsen på 30 år. Över hälften av den saudiska oljeproduktionen är drabbat och reparationsarbetet antas pågå i flera veckor. 

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

–  I morse hade oljepriset på råvarubörsen stigit upp till fem dollar per fat från stängningen i fredags. Men än så länge har det endast haft en svag effekt på elprismarknaden i Norden. Det som påverkar de närmaste kvartalens utveckling på elprisbörsen NordPool är snarare de välfyllda vattenmagasinen som har en prispressande effekt, säger Matina Rosenberg. 

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära