Följ oss

Nyheter

Stabilt inför vintern på osäker elmarknad

Publicerat

den

Hösten har präglats av emellanåt kraftig blåst, regn och snö vilket har gett mycket vindkraft och välfyllda vattenmagasin i både Sverige och Norge. Detta ger goda förutsättningar inför vintern. Den första vintermånaden inleds nu med fortsatt svängiga elpriser och stora prisskillnader mellan elområdena.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

December inleds med temperaturer något över det normala, välfyllda vattenmagasin och mycket vindkraft vilka påverkar elpriset nedåt.

–  I vårt avlånga land finns det stora elprisskillnader, inte bara från timme till timme utan även mellan de fyra elområdena. Även lägre förbrukning under helgerna och högre förbrukning vardagar påverkar elpriset. Det som dock påverkar mest är det oförutsägbara och skiftande vädret som i sin tur skapar såväl elpristoppar som rekordlåga elpriser, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften går på 87 procent av total kapacitet. Det har blåst ordentligt vilket har gett mycket vindkraft. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, fortsätter att öka. Den planerade isläggningen i Lule älv, som görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern, genomförs runt månadsskiftet och leder till kortare tids produktionsneddragning. Begränsningen väntas ha en mindre påverkan på elpriserna mycket tack vare vindkraften. Isläggning för vattenkraft i övriga vattendrag fortsätter under december.

Det råder dock stor osäkerhet på den europeiska elmarknaden. Priset på gas har börjat stiga vilket märks inte minst på de tyska elpriserna som även påverkar södra Sverige och Danmark.

Det kan svänga fort. I dag ser det bra ut men om vädret slår om till kraftig kyla, samtidigt som tillgången på gas minskar kraftigt, kan det ställa till det även på den nordiska elmarknaden.

 November 2024 (medelspotpris)  November 2023 (medelspotpris)  
Elområde 1, Norra Sverige     24,96 öre/kWh 60,90 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     18,09 öre/kWh 60,90 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     66,95 öre/kWh 82,13 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     84,65 öre/kWh 84,72 öre/kWh 
Spotpriset på Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader. 

Nyheter

USA har energi – Enbart under november investerades det 31,5 miljarder USD på att bygga datacenter i USA

Publicerat

den

Graf som visar hur stora belopp som investeras i nya datacenter i USA

I USA byggs det datacenter i en omfattning som är halsbrytande. Nästan varje månad investeras det mer än den föregående. Enbart under november 2024 investerades det 31,5 miljarder USD, det vill säga motsvarande 347 miljarder SEK, på en månad!

Enbart företaget Microsoft planerar att under 2025 investera 80 miljarder USD i datacenter för AI, motsvarande 880 miljarder SEK.

AI-utvecklingen tar stora steg framåt i högt tempo och i USA finns de stora teknikföretagen som driver den. Den utvecklingen kräver många stora datacenter och för att kunna driva sådana behövs enorma mängder energi och det är något som USA har gott om.

USA:s produktion av elektricitet har nästan inte haft någon tillväxt, efterfrågan har varit konstant och landet har därför mest fokuserat på att ersätta vissa typer av elproduktion med annan. Så det är en utmaning att nu snabbt öka produktionen, men man har tryckt gaspedalen i botten, för alla tidsperioder.

Det finns ett enormt starkt momentum för kärnkraft i USA. På kort sikt öppnar man upp de kärnkraftverk som stängts ner på senare år, samtidigt som planer aktiveras för att bygga nya kärnkraftverk, allt från tusentals jättesmå reaktorer till stora. Även helt nya typer av kärnkraftverk ska byggas. Under kommande år återstartar man kärnkraftverk, några år senare börjar de helt nybyggda reaktorerna bli klara.

USA har dock även ett stort ess i rockärmen. Man har enorma mängder billig naturgas och förmågan att bygga stora effektiva gaskraftverk. Om en större mängd kärnkraftverk kan komma online på tio år så kan en större mängd gaskraftverk komma online på fem år.

Det finns en utmaning i att snabbt bygga elnät i stor skala. Här finns nästa fördel med kärnkraft och gaskraftverk. Kraftverken och datacentren kan byggas bredvid varandra och elektriciteten behöver aldrig skickas ut och belasta elnätet som tar tid att bygga.

I grunden finns även stark politisk konsensus kring att man vill bygga ut elproduktionen. Visst finns det här och var lite motstånd mot naturgas, men det är marginellt. När det gäller kärnkraft så finns det självklart motstånd, men det mest högljudda motståndet kommer från knasbollar som Tucker Carlson som pratar om att den uppfunnits av demoner.

Fortsätt läsa

Nyheter

5N Plus raffinerar specialmetaller till väldigt hög renhet

Publicerat

den

Specialmetaller i allt från solceller i rymden till flygplan

5N Plus, vars aktier är noterade på Torontobörsen, har funnits i 20 år och är specialiserade på att raffinera specialmetaller. Från denna position har företaget vidareutvecklat sin verksamhet till att även producera produkter och komponenter för specialiserade solceller och halvledare.

5N Plus får sina råvaror från återvunnet gruv- och smältverksavfall, som annars skulle ha deponerats som skräp. Företaget samarbetar med stora gruv- och smältverksföretag som Boliden, Glencore, och Rio Tinto för att utvinna mindre metaller, exempelvis kadmium, tellur och andra sällsynta material, från deras restprodukter.

Genom att använda avancerade processer som hydrometallurgi, pyrometallurgi och zonrening förädlas dessa material till extremt hög renhet (99,999 %), vilket gör dem lämpliga för användning i avancerade produkter som solceller och halvledare.

5N Plus VD Gervais Jacques blir här intervjuad om verksamheten.

Intervju med Gervais Jacques, VD för 5N Plus.
Fortsätt läsa

Nyheter

Möjligheten att etablera kärnkraft i Motala undersöks

Publicerat

den

Illustration av en park med flera SMR-reaktorer.

Kärnfull Next undersöker nu möjligheterna att etablera kärnkraft i Motala. Kommunledningen är positiv och i ett första steg har kärnkraftsutvecklaren Kärnfull Next skrivit avtal med markägare för att undersöka möjligheterna, en så kallad konceptstudie. Blir utfallet av det positivt så blir det i nästa steg en fråga för kommunen att utreda om man ställer sig positiv eller ej, där en central fråga är hur kommuninvånarna ser på saken.

”Det vore bra för kommunen utifrån elförsörjning i ett lokalt perspektiv. Det skulle kunna skapa möjligheter till företagsetableringar för vi vet att företag har problem med elförsörjningen och hade vi en säker energikälla i Motala kommun skulle det säkerligen skapa fler etableringar”, säger kommunalrådet Mark Henriksson (M) till SVT.

På det politiska planet så verkar stödet något svagt i dagsläget. Majoriteten bestående av M, KD och SD är visserligen positiva, men S, MP, V och C är tydligt emot. För en investering av denna storlek så behöver det nog finnas en något större konsensus.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära