Connect with us

Nyheter

Snösmältning och pandemi präglar elpriserna

Published

on

Snö i hinkar
Entelios

Sommaren har varit speciell på många sätt. Covid-19 har orsakat stora rörelser på många marknader och när det gäller elpriset ser vi dessutom även ett tydligt avtryck av snösmältningen från de extremt stora snömängderna som vintern gav. För Nordens del är det kortsiktigt sett nog det hydrologiska läget som har påverkat elpriset mest denna sommar, men för priserna på längre sikt har pandemins effekter på energipriserna också satt sina spår.

Stora prisskillnader i Norden

Idag ligger systempriset för Norden på € 8/MWh. Det är extremt lågt, men ändå det högsta systempriset sedan i maj i år. Extrema mängder snö har smält under sommaren, vilket har fyllt upp magasinen och mer därtill. På grund av överkapacitet har mycket vatten har fått gå direkt ut till havet, förbi kraftsystemen. Men ändå finns det områden i Norden som har haft mindre tillgång till el och på grund av begränsningar i överföringskablarna har elen inte kunnat flöda fritt i Norden. Förutom att nätet i sig har sina flaskhalsar och begränsningar, har en del överföringskablar varit ur drift på grund av reparation. Det medför stora prisskillnader i Norden.

Har vi sett botten?

Den här veckan börjar spotpriset stiga så smått. Dagens pris på € 8/MWh är, som tidigare nämnt, det högsta sedan maj, och det finns utsikter till ökad kontroll i vattenkraften vilket gör att priserna går upp en aning. Högtrycket vi har över Norden ser ut att hålla i sig till över helgen, men från och med nästa vecka kan det vara dukat för en ny våt period. Hur vädret förändras de närmaste veckorna kan få stor betydelse för priserna både på kort sikt, men även för resten av hösten.

Även terminspriserna (priser på el framåt i tid) har präglats av de låga spotpriserna, men oron på marknaderna efter covid-19 har också i hög grad bidragit till att styra marknaden. I mars fick de flesta globala marknader en ordentlig korrigering. Situationen var oöverskådlig och paniken bredde ut sig på allt från aktiemarknader och råvarumarknader till räntemarknader. Sedan dess har många marknader återhämtat sig och många priser ligger nu på högre nivåer än vi såg i början av året. Kol- och koldioxidpriset har återhämtat sig helt och ligger på nivåer vi såg före mars, medan gas- och oljepriset fortfarande ligger lite lägre än tidigare i år. Det tyska terminspriset för nästa år ligger också något lägre än vad vi såg vid nyår, men har stigit efter det stora fallet i mars.

Det nordiska terminspriset för nästa år ser ut att vara starkt påverkat av den rådande situationen och ligger på en väsentligt lägre nivå än den vi ser i Europa.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: + 13,5 TWh (- 3,4 TWh)
Systempris: 2,25 €/MWh (+ 0,59 €/MWh)
Terminspris YR-21: 21,10 €/MWh (+ 0,55 €/MWh)

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära