Följ oss

Nyheter

Skyborn vill bygga vindkraft 6 mil ut i havet vid Hudiksvall som ska ge 15 TWh om året

Publicerat

den

Vindkraftverk till havs

Skyborn Renewables har lämnat in en komplett tillståndsansökan till regeringen om att uppföra en havsbaserad vindkraftspark på Eystrasaltbanken i Bottenhavet, cirka 6 mil utanför Hudiksvall. Eystrasalt Offshore har en beräknad elproduktion om 15 TWh, vilket blir Sveriges till ytan största ansökta vindkraftspark. Projektet kan bidra med över 10 procent av Sveriges nuvarande elanvändning och är den första tillståndsansökan hos regeringen för en havsbaserad vindkraftspark norr om Stockholm.

– I ett läge med ökat inhemskt behov av effekt och energi till följd av industrins omställning är Eystrasalt Offshore ett nyckelprojekt som tillför stora volymer fossilfri el. Projektet är det första norr om Stockholm att hamna på regeringens bord och fyller en viktig roll att snabbt möta näringslivets efterfrågan på ny kraft. Vi ser att den havsbaserad vindkraften lämpar sig särskilt väl i norra Sverige på grund av de systemmässiga fördelarna i och med vattenkraftens reglerförmåga som bidrar till att skapa stabilitet, säger Olle Hedberg, VD för Skyborn Sweden.

Karta där Eystrasalt är utmärkt.

Projektområdet har valts bland annat på grund av de goda vindförhållandena och det gynnsamma havsdjupet, men också närheten till både Finland och norra Sverige. Byggnationen är tänkt att starta i början av 2030-talet och parken kommer successivt att tas i drift vartefter vindkraftverken står klara. Projektet i sin helhet beräknas vara färdigbyggt i mitten av 2030-talet.

– Ansökan är resultatet av fyra års gediget arbete och omfattande undersökningar av projektområdet. Bland annat har sjömätning av djupförhållanden och geofysik, bottenundersökningar, provtagningar, provfiske och fågelinventeringar med båt genomförts för få ett så bra underlag som möjligt till ansökan. Jag har haft glädjen att arbeta med ett fantastiskt projektteam och många kunniga experter inom olika sakområden. Jag tror att alla som varit involverade känner stolthet över att vi nu presenterar ett riktigt bra underlag, säger Fredrik Hallander, projektledare för Eystrasalt Offshore.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Om projektet
Antal verk: Max 256 st
Effekt: 3900 MW
Produktion: Cirka 15 TWh per år
Lokalisering: I Bottenhavet, cirka 60 km från kusten utanför Hudiksvall
Ansökan: Tillståndsansökan i enlighet med lagen om Sveriges ekonomiska zon (EEZ)

Nyheter

Världens historiska supercykler för koppar – det var bara början

Publicerat

den

En pulserande stad

The Oregon Group har sammanställt en grafik över hur mycket koppar jordens befolkning har använt sedan år 1900 och konsumtionen har dubblerats ungefär vart 25:e år. Det finns flera tydliga supercykler, men i det stora hela har det gått upp hela tiden. Efter att vi nyligen har avslutat den kinesiska supercykeln så går vi nu in i nästa, drivet av både den gröna omställningen, elektrifieringen och en ständigt växande hunger efter elektricitet.

Grafik över hur mycket koppar världen har använt sedan år 1900.
Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset når över 30 USD per uns – det högsta på ett årtionde

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Spotpriset på silver har passerat upp över 30 USD per uns, vilket är den högsta nivån på ett helt årtionde.

Javier Blas kommenterar dock att det är långt under priset vid den berömda short squeezen som Hunt-bröderna orsakade 1979-80. Den händelsen fick priset att nå omkring 50 USD per uns. Om man dessutom inflationsjusterar priset i januari 1980 till idag så motsvarade det ett pris på över 200 USD per uns.

Graf över priset på silver i London, USD per uns
Priset på silver i London sedan 1970 i USD per uns.
Fortsätt läsa

Nyheter

Jeff Currie: Argumenten för ett kraftigt högre kopparpris är starkare än någonsin

Publicerat

den

Stigande kopparpris

Jeff Currie, den välkända råvaruanalytikern som länge var på Goldman Sachs är numera Chief Strategy Officer of Energy Pathways på Carlyle Group. Han har tidigare talat sig mycket varm för koppar och han säger nu att argumenten för mycket högre pris är starkare än någonsin.

Frågan många ställer sig är varför kopparpriset inte steg kraftigt direkt efter pandemin som nästan alla trodde att det skulle göra. Jeff Currie säger att investerare var ovilliga att helt i blindo tro på koppar och andra basmetaller samtidigt som den kinesiska fastighetsmarknaden sjunker. För så länge som dagens råvaruhandlare har varit aktiva så har man inte kunnat ha en haussig syn utan Kina. Men nu börjar handlare se att efterfrågan på koppar i år är upp 6 procent från året innan, trots en extremt svag fastighetsmarknad i Kina.

Jeff Currie lyfter fram att en råvarucykel tenderar att vara lång, tolv år talar han om, och säger att vi just nu befinner oss i den första treårsperioden. I denna period är gruvbolag inte övertygade om att investera i nya fyndigheter och gruvor, det är billigare att skaffa sig större tillgångar genom att köpa andra företag, vilket vi just nu ser. Sedan räcker det inte att priset kommer upp på nivåer som gör projekt lönsamma, gruvbolag brukar vilja se att priset håller i sig för att våga ta investeringsbeslut.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Följer man denna väldigt sega process att starta nya projekt, adderar att det är svårare och svårare att få tillstånd för nya gruvor, samtidigt som efterfrågan på koppar ökar på grund av allt från elbilar, datacenter och elnät så har vi ett stigande kopparpris.

Prognos för kopparpriset

Kopparpriset har i år rusat från 8 500 USD per ton till 10 300 USD. Jeff Curries prognos är att priset når 15 000 USD inom 2-3 år. Men redan inom 12-18 månader kan priset nå 12 500 till 15 000 USD. Förutom ton så brukar koppar även prissättas i pund och där är priset nu strax över 5 USD.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära