SKM Prisinformation Elcertifikat vecka 5, 2021

SKM om elpriset vecka 5
  • FIMBULVINTER!
  • BOTTENFRUSEN LIKVIDITET!

PRISKOMMENTAR

SKM Kraft

Elcertifikat: Det kalla vädret håller fortsatt Norden i sitt järngrepp. Prognoserna är fortsatt kalla och torra varför vi kan räkna med en lägre produktion av elcertifikat under februari samtidigt som vi konsumerar fler cert än normalt. Fortsatt så är det väldigt många aktörer som lyser med sin frånvaro, frågan man bör ställa sig är vad som händer med marknaden i förlängningen? Ska man acceptera ett pris som inte handlas fram utan som sätts internt av bolagen vid avräkningar, investeringsbeslut och för beräkning av kvotpliktsavgifter? Vad är och blir rätt pris då gentemot slutkund?

Ursprungsgarantier: Priserna på UGs är fortsatt låga i fronten. Nordic hydro 2020 handlas strax under 10 cent medan 2021 ligger på 23 cent. Vi har sett hur hydrobalansen i Norden har gått från rekordhöga nivåer till att närma sig 0 men än så länge ser vi inte att detta har påverkat priserna för Nordic Hydro. Vi ser ett stort överutbud från övriga Europa som pressar priserna. Köpsidan är fortsatt påverkad av osäkerheten om konjunkturutsikterna efter Corona pandemin.

Stängningskurser samt förändring under veckan; Spot 2,1 SEK (-0,05), M-21 2,25 SEK (+/-0), M22 2,4 SEK (+0,1), M-23 1,75 SEK (+/-0), M-24 1,65 SEK (+/-0) samt M-25 1,75 SEK (+/-0 ). Uppskattad omsättning; 350 000 elcertifikat.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top